POLITIK

Április után ismét fellángolt a koronavírus járvány Ausztriában

Ausztriában nemrég többször is előfordult, hogy egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg. Felső-Ausztriában csütörtöktől a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben ismét kötelező lesz a maszk viselése. Ausztria egyébként megnyitotta határait, az utazási szabadság helyreállt minden EU-ország irányába (kivéve Bulgáriát, Romániát, Svédországot, Portugáliát, valamint Nagy-Britanniát). Az ezekből az országokból történő beutazás esetén nincs kötelező karantén vagy COVID-19 teszt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ausztriában eddig 18 513 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 16 721-en meggyógyultak, míg 706-an belehaltak a betegségbe. Jelenleg 1086 aktív beteget tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában 92 új fertőzöttet diagnosztizáltak, a legtöbbet Felső-Ausztriában (32) és Bécsben (29).

Ausztria könnyebben túljutott a koronavírus-járvány okozta válságon, mint más országok, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a veszélyt még nem sikerült elhárítani – jelentette ki az osztrák kancellár szerdán.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy utoljára április közepén lehetett olyan magas számokat látni, mint amilyeneket mostanában tapasztalni az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzötteket illetően.

Elmondta, hogy jelenleg elsősorban a regionális gócpontok felszámolására helyezik a hangsúlyt, és leszögezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a járvány ne terjedjen el futótűzként az egész országban.

Ausztria egyébként megnyitotta határait, az utazási szabadság helyreállt minden EU-ország irányába (kivéve Bulgáriát, Romániát, Svédországot, Portugáliát, valamint Nagy-Britanniát). Az ezekből az országokból történő beutazás esetén nincs kötelező karantén vagy COVID-19 teszt. Az új szabályozás kizárólag osztrák állampolgárokra, valamint azokra érvényes, akik az érintett országokban állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkeznek. Feltétel továbbá, hogy a megelőző 14 napban nem jártak harmadik országban.

Egy hete a Németországból a Gütersloh járásból (Észak-Rajna-Vesztfália tartomány) érkező vendégek kötelesek felmutatni negatív COVID-19 (PCR-) tesztjüket, amely nem lehet 48 óránál régebbi. Észak-Rajna-Vesztfália más régióiból érkezők számára nincsen érvényben korlátozás a beutazással kapcsolatban. Gütersloh járás egyik húsüzememében fertőződött meg alig több, mint tíz napja több száz ember.

A bécsi repülőtéren lehetőség van molekuláris biológiai COVID-19 tesztet (PCR-tesztet) végeztetni. Az eredmény kb. 3 óra alatt megvan, előzetes bejelentkezés szükséges.

A legújabb szabályozások szerint már nem kötelező a maszkviselés az üzletekben és vendéglátóhelyekre való belépésnél. Ez alól lehetnek egyes régiókban kivételek, például jelenleg Felső-Ausztriában, vagy részlegesen Karintiában, ahol most újra kötelező a maszkviselés. Más helyszíneken (taxiban, tömegközlekedési eszközön, ahol nem tartható a min. 1 méteres távolság), valamint az egészségügyben továbbra is érvényben van a maszkviselés.

Ugyanakkor Ausztria megkettőzte az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordít a Balkánról érkezőkre és a buszokra – jelentette be ugyancsak szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia.

A szabályt megszegőket akár 1450 euróra is büntethetik. Kurz egyben felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne utazzanak ezekbe az országokba.

Arról is beszámolt: 170 olyan esetről van tudomásuk, amikor külföldről, főként valamelyik nyugat-balkáni országból visszatérők hozták be a fertőzést Ausztriába.

A határellenőrzések szigorítása kapcsán ismertette:

a magyar-osztrák, illetve a szlovén-osztrák határon elsősorban a beutazókat ellenőrzik, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokból visszatérőkre.

A feladatra 1800 rendőrt vetnek be – tette hozzá.

Kurz emlékeztetett, hogy a közelmúltban az új fertőzések számának napi növekedése több alkalommal is meghaladta a százat. Hangsúlyozta: a veszély még nem múlt el; helyi szinten gócpontok alakultak ki, és ezekre ott helyben kell reagálni – szögezte le, utalva a Felső-Ausztriában ismét bevezetett szigorításokra. Felső-Ausztriában csütörtöktől a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben ismét kötelező lesz a maszk viselése.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?