INSIDER

Amikor 7 százalékot csökkent a nyugdíj

– Gyurcsányék beszélnek nyugdíjról? – tette fel a kérdést pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz, reagálva Gréczy Zsolt (DK) nyilatkozatára.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Demokratikus Koalíció ismételten arra szólította fel a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást.

A Fidesz közleményében kiemelte: azok a Gyurcsányék beszélnek nyugdíjról, akik kormányzásuk alatt elvettek egyhavi nyugdíjat, hagyták elértéktelenedni a nyugdíjakat és sorozatos rezsiemeléssel nehezítették az idősek életét.

A 2006-ban megalakult Gyurcsány-, majd Bajnai-kormány alatt több mint 7 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, mert a nyugdíjas inflációt követő nyugdíjemelést sem biztosították – tették hozzá.

Kiemelték: a Fidesz-KDNP kormányzása óta törvény garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, minden évben – így jövő januártól is – biztosított az inflációkövető (2,8 százalék) nyugdíjemelés, átlagosan évi 52 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak, és ha a tényleges éves infláció magasabb lenne az előre becsültnél, akkor a kormány minden esetben nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja azt.

2010 óta a nyugdíjak vásárlóértéke több mint 10 százalékkal nőtt és a gazdasági növekedésnek köszönhetően idén már harmadik alkalommal tudtak nyugdíjprémiumot fizetni, ezen felül 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal is segítették a nyugdíjasokat – hívta fel a figyelmet közleményében a Fidesz.

 

Kikre vonatkozik és mennyi az emelés pontos összege?

2020 januárjától 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások, ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal kell növelni azoknak a nyugellátását, ellátását, akik 2019 novemberében egyösszegű kiegészítésben részesültek.

A szabályozás szerint 2020. január 1-jétől a 2020. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást kell emelni.

Emelésre jogosultak továbbá a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági, valamint hozzátartozói támogatásban, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelésben, a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugdíjakkal azonos mértékben emelendő rendszeres pénzbeli ellátásban, a házastársi, illetve a házastárs után járó jövedelempótlékban részesülő személyek, ha az ellátásukat már 2020. január 1-jét megelőzően állapították meg, vagy folyósították.

Szintén emelkednek a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékok is. A pótlék megállapítására vonatkozó összeghatár saját jogon 205 600 forintra, özvegyi jogon pedig 102 800 forintra nő.

Az emelés vonatkozik a 2019. december 31-ét követő időponttól

♦ megállapított öregségi nyugdíjra, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságra is, ha ez az ellátás újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében folyósítják tovább, állapítják meg,
♦ megállapított rokkantsági, rehabilitációs ellátásra, baleseti járadékra, bányászok egészségkárosodási járadékára, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

Ha az adott személy a felsoroltakból egyidejűleg több ellátásra is jogosult, illetve folyósítanak részére, az emelés minden ellátásra jár, azokat külön-külön emelik.

Ha az özvegyi, illetve a szülői nyugdíjakat több személy között, megosztottan folyósítják, a megosztott nyugdíjrészeket külön-külön emelik.

Nemzetközi egyezménnyel érintett nyugdíjak esetében az emelés kizárólag a magyar nyugdíjrészre jár.

Az emelések végrehajtásáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik, a 2020. január hónapra járó ellátásokat a jogosultak részére már emelt összegben folyósítják, illetve utalják.

A 2020. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, valamint az árvaellátás összege továbbra sem emelkedik.

♦ az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege továbbra is havi 28 500 forint,
♦ az árvaellátás legkisebb összege havi 24 250 forint.

A rokkantsági járadék havi összege 2020. január 1-jétől 38 670 forint.

Az együttfolyósítási összeghatár szerint folyósított saját jogú nyugellátás és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíj összeghatára 2020. január 1-jétől 96 835 forintra nő.

A 2019. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított időskorúak járadékára való jogosultság esetén az a személy, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 85 százalékát, az ellátás folyósítása mellett keresőtevékenységet 26 350 forintos jövedelemhatárig folytathat. Az a 75 évesnél fiatalabb személy, aki egyedülálló, és a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, valamint a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 százalékát, az ellátás folyósítása mellett 30 995 forintos jövedelemhatárig folytathat keresőtevékenységet. Az egyedülálló, 75. életévét betöltött személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 135 százalékát, az ellátás folyósítása mellett 41 840 forintos jövedelemhatárig folytathat keresőtevékenységet.

Az előzőekben említett személyek keresőtevékenysége esetén 2020. január 1-jét követően az időskorúak járadékának összege megegyezik az említett összegnek és a jogosult havi jövedelmének a különbözetével.

A 2019. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátások összegeinek meghatározásakor figyelembe veendő alapösszeg mértéke 104 405 forintra módosul.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?