Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.22.

Amerikai katasztrófa: Az észak-kaliforniai tüzek átterjedtek Nevada állam területére

Sorra ürítik ki a településeket, tízezer-szám evakuálják az embereket Amerikában. A Kalifornia északi vidékein pusztító tüzek átterjedtek a szomszédos Nevada állam területére, mindazonáltal Oregon déli részén a kedvezőbb időjárás segíti a nyugati parton jelenleg pusztító legnagyobb tűzfészek oltását.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államokban jelenleg az oregoni Beatty település közelében tomboló tűzvész a legnagyobb: több mint 1600 négyzetkilométeren pusztít. A hatóságok azonban közölték, hogy a gyengébb széllökések és az enyhülő időjárás segíti az oltást. A tűz ezenkívül olyan vidékre is átterjedt, amely az egyik korábbi tűzvészben már a lángok martaléka lett, így a hatóságok abban bíznak, hogy a táptalaj hiánya csökkentheti a tűz terjedését.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon állam déli, ritkán lakott területén villámlás következtében lobbantak fel a lángok. A tűz naponta átlagosan mintegy hat kilométerrel terjed az erős szél és a száraz időjárás miatt. A tűzoltóknak tíz, egymást követő napon kellett visszahúzódniuk a lángoktól, miközben azok fakoronáról fakoronára terjedtek, fatörzseket robbantottak szét, s a parázsok miatt újabb tűzfészkek alakultak ki. Sok helyütt a változó erejű széllökések és a villámlások nehezítik a lángok megfékezését. Eddig a katasztrófa sújtotta terület mintegy harmadán sikerült eloltani a lángokat. Az oltásban több mint 2200 ember vesz részt.

A vidékről a hatóságok korábban legalább 2000 házból költöztették ki az ott élőket, s a tűzvész még további mintegy 5000 otthont fenyeget. Halálesetekről eddig nem érkezett jelentés.

A nevadai Tahoe-tótól délre pusztító tűzben több mint 176 négyzetkilométer erdőterület égett le. A tűz itt több mint két hete lobbant fel, és egyike annak a közel kéttucatnyi tűzesetnek, amelyet villámcsapások okoztak.

Eközben több mint 1200 tűzoltó próbálja megfékezni a Nevadával határos kaliforniai Alpine megyében tomboló lángokat, amelyek eddig legalább tíz épületet semmisítettek meg. Az AP szerint a tűzoltók óránként 14 mérföldes (több mint 22 kilométeres) sebességű széllökésekkel és 32 Celsius fokot megközelítő hőmérséklettel számoltak csütörtökön.

Számos településen kötelező evakuálást rendeltek el, a hatóságok pedig sok helyütt – köztük a nevadai Douglas megyében is – arra kérték a lakosokat, hogy önként hagyják el otthonaikat. A nevadai Gardnerville városában evakuációs központot állítottak fel.

Oregon állam mindeközben szerdán betiltotta a tűzgyújtást az állam kezelésében lévő területeken.

A tűz nyomában keletkező füst- és hamufelhő akár 10 kilométeres magasságba is felemelkedhetett, s a tűzfészkek több mint 4000 kilométerre is érzékeltették hatásukat. A keleti part egyes részein figyelmeztetést adtak ki a levegő minősége miatt. Az erős széllökések a füstöt Kalifornia, Oregon, Montana és más tagállamok felől az Egyesült Államok másik partvidékére sodorták, füstköd jelent meg a keleti parti New York, New Jersey és Pennsylvania felett is. A szívbetegségekkel, asztmával és egyéb egészségi problémákkal küzdő lakosoknak azt javasolták, hogy lehetőség szerint ne hagyják el otthonaikat.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozáshoz köthető rendkívüli szárazság és hőhullámok megnehezítik az erdőtüzek oltását. A klímaváltozás miatt a nyugati parton sokkal melegebb és szárazabb lett az időjárás az elmúlt 30 évben, a jelenség miatt pedig az időjárás még szélsőségesebb, a bozóttüzek pedig a jövőben még gyakoribbak és pusztítóbbak lesznek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ki vitte el a rekordösszegű lottónyereményt

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

life.hu

Három dolog, amit egy elegáns nő semmilyen körülmények között nem visel

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?