Létrehozva: 2020.08.14.

Államalapító Szent István díjat kap a civilektől Müller Cecília

Miközben a balliberális oldal gusztustalan támadásai érik, a civilek kitüntetik.

Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetéssel jutalmazzák Müller Cecília országos tisztifőorvost – jelentették be a civil elismerés kuratóriumának tagjai pénteken Székesfehérváron.

Spányi Antal megyés püspök, a civil elismerés kuratóriumának elnöke elmondta: a kitüntetés 2004-es alapításakor a Szent István-i értékrend hangsúlyozása volt a cél, hogy olyan ember kapja a díjat, aki életével és tevékenységével is példát tud mutatni az egész magyar társadalomnak.

Fotó: MTI

Örömét fejezte ki, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is a város legértékesebb civil díjaként említette az elismerést, ami Spányi Antal szerint azt jelenti, hogy a város vezetői is a Szent István-i értékrendet tartják követendőnek.

Az idei díjazottnak, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a népegészségügy érdekében végzett munkája joggal váltott ki elismerést az egész magyar társadalomban – hangsúlyozta a kuratórium elnöke. Példaértékűnek nevezte a tisztifőorvosnak a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállását, valamint azt is kiemelte, hogy 2010-ben a vörösiszap-katasztrófa elhárításának irányítását is ő végezte regionális tisztifőorvosként. Müller Cecíliát emberi helytállása, keresztény hitvallása, szakmai tudása és áldozatos tevékenysége egyaránt méltóvá tette az Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetésre – jelentette ki Spányi Antal.

Csurgai Horváth József, a városi levéltár igazgatója elmondta: már tizenhetedszer adják át a rangos civil elismerést, amelyet legutóbb, tavaly Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság nyugalmazott perjele kapott.

Müller Cecíliát a kuratórium tagjai idén egyhangúlag javasolták a díjra. Az elismerést kedden adják át Székesfehérváron.

 

Négy szakvizsgája van Müller Cecília 1984-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát. Négy szakvizsgával rendelkezik, mind olyan, ami most nagyon jól jön a járvány idején: üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan-járványtan, megelőző orvostan és népegészségtan. Dunaújvárosban volt kórházi orvos, majd a Mezőfali Mezőgazdasági Kombinát üzemorvosa, 1991-96 között Nagyvenyimben háziorvos, majd dunaújvárosi tisztifőorvos. 2010-től néhány hónapon át a Közép-Dunántúli Régió tisztifőorvosaként irányította az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását. 2011-ben a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, majd országos tisztifőorvos lett. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tagja. Kitüntetései: Honvédelemért Kitüntető Cím (2013), Fenyvessy-emlékérem (2015), Népegészségügyért Emlékérem (2015).

Müller Cecília 1958-ban, ötgyerekes, egyszerű családba született, Tolna megyében. A pécsi orvosi karon diplomázott. Onnan irány a dunaújvárosi kórház, majd a számára mai napig kellemes emlék, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát üzemorvosi széke, ahol saját megfogalmazása szerint a legtöbbet tanult, miközben a legkülönfélébb feladatokkal találkozott: „tehénharapástól a csecsemőgondozásig”.

Négykor kel, minden nap hazamegy a férjéhez

Nagyvenyimben háziorvosként dolgozott, családjával a mai napig ott élnek. Minden nap hajnali négykor kel, ötkor indul otthonról Budapestre, és bármilyen hosszú volt a nap, bármikor is végez, hazatér, mert csak a saját ágyában tud pihenni.

Müller Cecília 40 éve él együtt a férjével, Zseli Józseffel, akivel még a pécsi orvosi egyetemen ismerkedtek meg. A szintén orvosi végzettségű József minden éjszaka ébren várja Cilit, hogy mindent megbeszélhessenek.

Két gyermek édesanyja

Az országos tiszti főorvosi posztot alig több mint egy éve látja el, de mindig is sokat dolgozott és tanult: négy szakvizsgája van. Emellett pedig mindig volt ideje másokra, állítják a nagyvenyimiek.

Közben felnevelt két gyermeket. Lányuk, Márta a szülők nyomdokaiba lépett, orvos, Debrecenben lakik és dolgozik, és három gyerek anyukája. Cecíliáék fia, Máté közlekedési mérnök, Budapesten él a feleségével, a szakmája jóvoltából járja a világot, náluk még nem született gyerek.

Müller Cecília munkája mellett a helyi Nagyboldogasszony plébánia világi lelkipásztora, amire persze most nemigen jut ideje, és az Egészségfejlesztés című folyóiratnak is kiadó-szerkesztője, ami most szintén háttérbe szorult.

Futva járt dolgozni 7 kilométerről

Fizikai teherbírását megalapozza sportos múltja, nem véletlen, hogy mindig hangsúlyozza: a szabad levegő, az egyéni sportolás a járvány idején is fontos. Ő maga 1996 és 2000 között futva járt dolgozni Nagyvenyimből Dunaújvárosba – ott volt tisztiorvos –, ami oda-vissza körülbelül 15 kilométer.

A vörösiszaptól is mentett

Legkedvesebb kikapcsolódása a kertészkedés. A vörösiszap-katasztrófa idején személyesen vett részt az emberek mentésében. Akik jól ismerik őt, azt mondják, sosem érdekelte cím és rang, kitüntetés – bár többet is kapott –, erőt pedig a családból és a vallásból merít, és abból, hogy szereti az embereket – mondják róla, akik évtizedek óta ismerik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

vg.hu

Oroszország építi a szankcióbiztos kereskedelmi útvonalakat

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

vg.hu

Újabb négysávos utat adtak át Magyarországon – fotók

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában