POLITIK

Adóemelésekre készül a baloldal

Hatalomra kerülése esetén a baloldal mindenképpen átalakítaná a személyi jövedelemadó szabályait.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A jelenlegi adószabályok nyomán több százezer szülő nem fizet személyi jövedelemadót, jövőre pedig még negyedmillió fiatal kap szja-mentességet. Hatalomra kerülése esetén a baloldal mindenképpen átalakítaná a személyi jövedelemadó szabályait, s nagy kérdés, hogy megtartaná-e a jelentős gyerekkedvezmény rendszerét és a mentességeket.

Ahogy közeledünk a választáshoz, egyre több baloldali párt oszt meg egyre több gondolatot arról, mihez kezdenének a lehetőséggel, ha többséget szereznének a 2022-es országgyűlési választásokon. A baloldali megszólalásoknak több közös pontja is van, ezek egyike, hogy átalakítanák a személyi jövedelemadózást. S nem csupán arról van szó, hogy a mostani, 15 százalékos egyetlen kulcs helyett kettő vagy három lépne életbe, hanem arról is, hogy átalakulna a gyerekkedvezmény adóügyi rendszere.

Hogy pontosan miként, arról megoszlanak az elképzelések, de annyi bizonyosnak tűnik, hogy a mostani szisztéma nem maradna érintetlen.

Lenne mit elveszteni

Az szja jelenlegi rendszerében egy gyermek után havonta tízezer forint adócsökkentés jár, kettő gyermeknél az összeg kétszer húsz-, vagyis negyvenezer forint, míg a nagycsaládosok gyermekenként havi 33 ezer forint mérsékléssel számolhatnak. Ráadásul akit nagyobb gyerekkedvezmény illet meg, mint amennyi személyi jövedelemadót kellene fizetnie, az 2014 óta a fennmaradó összeggel csökkentheti társadalombiztosítási járulékát.

A nagy összegű gyermekkedvezmény és az – Európai Unióban is igen – alacsonynak számító elvonás oda vezet, hogy tömegesen akadhatnak olyan szülők, akiknek egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem kell befizetniük. Hogy pontosan ­mennyien voltak az érintettek legutóbb, arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adott lapunknak felvilágosítást.

Eszerint 2019-ben 1 millió 63 ezer ember vett igénybe családi adókedvezményt, közülük 213 ezernek nem kellett szja-t lerónia. A többi 850 ezer magánszemélynek pedig nem egy esetben érezhetően csökkent a fizetnivalója.

Anyák és gyerekek

A kedvezményrendszer egyébként utóbb újabb elemmel bővült, 2020 óta a legalább négy gyermeket nevelő anyáktól nem kér személyi jövedelemadót az állam, a mentesség ráadásul élethosszig tart. Az adatok szerint nagyjából 45 ezer anyát érinthet az új szabály, náluk – évente és összeadva – huszonötmilliárd forint körüli összeg maradhat. Kérdés, hogy ezt a kedvezményt meghagyná-e a baloldal, ha abba a helyzetbe kerülne, hogy dönthetne a kérdésben. A nagycsaládos anyáknak járó mentesség egyfajta állami elismerésként fogható fel, nem úgy az a rendelkezés, amely januárban lép életbe. A következő év elejétől ugyanis személyijövedelemadó-mentesség illeti majd meg a 25 évnél fiatalabbakat.

Ennek a rendelkezésnek komoly gyakorlati jelentőséget tulajdonítanak piaci szereplők, kulcskérdés ugyanis, hogy a fiatalok már a kezdet kezdetén legálisan, bejelentett módon dolgozzanak. Ez már csak a majdani nyugdíjba vonuláskor is fontos lehet. A január­ban életbe lépő szabályozás a becslés szerint összesen 140 milliárd forintot hagyhat évente akár negyedmillió fiatal munkavállalónál.

Gyurcsány elszólta magát

Nehéz elképzelni, hogy a társadalmi igazságosság fontosságát hangoztató, s azt az adóügyekben is érvényesíteni akaró baloldal érintetlenül hagyná a teljes szja-mentességet kimondó szabályokat. Gyurcsány Ferenc a tavaszi ülésszak végén, június közepén a parlamentben nyíltan kimondta a véleményét.

– Mi a csudát tudnak önök ígérni a nemzetnek? Majd még egy-két hihetetlen, észszerűtlen, elvetemült adócsökkentést? Az lehet, de ebből nem lesz jövő – fogalmazott a volt miniszterelnök az ülésről készült felvételek szerint.

Hogy pontosan melyik adócsökkentésre gondolt a Demokratikus Koalíció vezetője, az nem derült ki, de könnyen előfordulhat, az szja-visszatérítés tervére utalhatott.

Ilyet az USA sem csinál

A kormányfő ­június elején, a Világgazdaság című napilap konferenciáján ismertette az elképzelést. Ennek lényege, hogy ha a gazdaság jól teljesít, a bővülés eléri az 5,5 százalékot, akkor a gyermeket nevelő szülők egy összegben kapják vissza az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Számítások szerint az intézkedés egymillió család másfél millió adófizetőjét érinti, ők kaphatják vissza befizetésüket, de csak az átlagkereset szintjéig.

A jelenlegi adatok egyébként arra engednek következtetni, hogy jövőre lesz visszatérítés. Varga Mihály pénzügyminiszter az Origónak adott interjúban nemrégiben arról beszélt: már a kormány is azzal számol, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés, a tárca jelenleg hat százalék feletti bővüléssel kalkulál. Érdemes megjegyezni, hogy ha az elképzelés végül valóra válik, az egyedülálló lesz nemcsak a magyar adórendszerben, hanem nemzetközi színtéren is. A vírusválság idején egyetlen állam sem kínált ilyen, ekkora összegű támogatást.

Hasonló adóügyi lépésre csak az Egyesült Államok szánta rá magát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?