POLITIK

Áder: száznyolcvan kiállítót várnak a fenntarthatósági expóra

Száznyolcvan kiállítót várnak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra – közölte a köztársasági elnök szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kiállítást november 30. és december 5. között a Hungexpón rendezik.
címkék:
  • Szerző:

Áder János azt mondta: az expo egy vállalkozói kiállítás, ahol vízgazdálkodásról, fenntartható mezőgazdaságról, okos városokról, energiahatékonyságról, a közlekedés zöldítéséről lesz szó. A kiállítók kétharmada magyar, de érkeznek lengyel, cseh és szlovák cégek is. A kiállítók egy része már piaci terméket mutat be, egy részük pedig szponzort keresve ötletekkel jelentkezik – tette hozzá.

Ismertette, hogy az expón tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével. Utóbbira nagy volt az érdeklődés, ötszörös volt a túljelentkezés – fűzte hozzá.

Áder János azt mondta,

az expo célja, hogy összekösse az ötlet gazdáját a felhasználóval.

Az államfő kiemelte: fontos volt, hogy a kiállítást a lehető legkisebb környezeti lábnyommal szervezzék meg, ezért a standok újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokból épültek, nem lesznek műanyag palackok az expo területén, elektromos kukásautók gyűjtik és szállítják majd el a szemetet, a gyerekek ingyen utazhatnak a kiállításra, a tömegközlekedéssel érkezőket pedig zöldbuszok szállítják majd.

Emellett fásítási programot is indítottak, hogy semlegesítsék a rendezvény kibocsátását – hangsúlyozta az államfő, aki elmondta: a közútkezelővel együttműködve az autópályák melletti kihasználatlan, mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan földeken ültettek fákat. Egy 25 éves fa a vegetációs időszak alatt – tavasztól őszig – több mint 51 ezer kilogramm szén-dioxidot és 377 ezer kilogramm port köt meg – tette hozzá.

Áder János beszélt arról is: Magyarország a klímacélokat tekintve azon 21 ország közé tartozik a világon, amelyik 1990 óta úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben a gazdasági tevékenysége nőtt. Emellett

az elmúlt száz évben kétszeresére nőtt a magyarországi erdőterületek mérete, és Magyarországon a megtermelt áram 70 százaléka szén-dioxid-mentes

– hangsúlyozta, hozzáfűzve: atomenergia felhasználása nélkül nem lehet elérni a klímacélokat.

A köztársasági elnök az egyén szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: „sok kicsi sokra megy”, de a legnagyobb felelősség a legnagyobb kibocsátóké, ezért a mindenkori kormány feladata, hogy korlátokat állítson a további szennyezés elé.

Minden szülő és nagyszülő „elemi vágya”, hogy gyerekeik, unokáig jó levegőt szívhassanak, tiszta vizet ihassanak és jó földből származó jó minőségű ételt fogyaszthassanak

– fogalmazott Áder János, aki szerint „ha ezért tehetünk, tegyünk érte!

Az államfő kitért arra is: a kiállításon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, kötelező a maszkviselés, a fertőzések elkerüléséért pedig folyamatosan fertőtlenítik majd az eszközöket, a helyiségeket és orvosi ügyelet is lesz a helyszínen.

November 29. és december 5. között élő közvetítésekkel, exkluzív interjúkkal, tudósításokkal és tematikus ismeretterjesztő műsorokkal készül a közmédia a budapesti Planet 2021 – Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra.

A Planet Budapest 2021 a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye. Az esemény célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók. A V4-ek közös ökológiai konferenciájának üzenetét a közmédia valamennyi csatornáján átadja nézőinek.

November 30-án, kedd reggel a Planet Budapest 2021 elnöki megnyitó beszédeit élőben közvetíti az M1 aktuális csatorna, amelyen napi több élő bejelentkezés lesz a helyszínről.

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában is naponta szó lesz a világtalálkozó aktualitásairól, de a Felfedező a környezetről és a Szombat reggel kínálatában is helyet kapnak a Planet 21 témái.

December 2-án, csütörtökön Áder János köztársasági elnök ad stúdióinterjút az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában – ahol a rendezvény hetében kiemelt téma lesz a Planet 21 -, valamint a Petőfi Rádió reggeli műsorában, a Petőfivel a reggel!-ben is.

Az M5 Multiverzum című műsora egy teljes adást forgat a helyszínen, a budapesti Hungexpón: a tudományos magazinban ezúttal a fenntarthatóság témakörét járják majd körül, az összeállítás december 12-én, vasárnap kerül adásba. De az M5 kulturális híradója is foglalkozik a Planet 21 tudományos illetve oktatási tematikába beleillő részeivel. Az M2 Petőfi TV-ben az esti FRISS című műsorban fiataloknak szóló, edukációs tartalmak várják a nézőket, míg a Duna Televízió Család-barát magazinjában a témában érintett szakértők szólalnak meg.

A Duna World-ön és az M5-ön folyamatosan természetfilmeket vetítenek a találkozó ideje alatt, továbbá a Planet 21 magazin elmúlt időszakban forgatott ismétléseit is műsorra tűzi a Duna World, dedikáltan az alkalomhoz.

Planet Budapest 2021 november 29. és december 5. között a közmédia csatornáin!

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?