POLITIK

A turistaparadicsomot vették célba, most ezren érkeztek

1000 migráns érkezett a Kanári-szigetekre idén év elején alig másfél hónap alatt. Tavaly, ugyanebben az időszakban mindössze 66-an érkeztek. Beláthatatlan, hogy mi fog történni 2020 hátralévő részében, és ennek milyen hatása lesz a szigetcsoport turizmusára.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Kanári szigetcsoport nagyjából 400 km-re fekszik a Nyugat-Szaharától és 1000 km-re Mauritániától. A nagy távolság ellenére a mauritániai hatóságok tavaly óta egyre több olyan esetet jelentettek, amikor az ő vizeikben kapták el a szigetek felé tartó embereket. Ez logikusnak tűnik, hiszen Spanyolország sokkal messzebb mint a Kanári-szigetek van Mauritániától.

Az óriási távolságok miatt érthető, hogy a Marokkó déli részén lakók szintén ezt az útvonalat választják, ahelyett, hogy északra utaznának. Pedig – bárhonnan is közelítik meg a Kanári-szigeteket – ezt “halálos útvonalnak” hívják. A migránsok általában vitorlás hajóval indulnak neki az Atlanti-óceánnak, mindkét országból. Legutóbb egy migránsbárka elsüllyedt Mauritánia sziklás partjainál és a fedélzeten lévő 150 főből 63-an meghaltak.

A spanyol hatóságok a napokban jelentették, hogy két, Nyugat-Szahara partján fekvő Dakhla kikötőjéből indult migránshajóból 24 bevándorlót mentettek meg, de még mindig keresnek 53 embert akikről semmit sem tudnak. A megmentettek között kilenc nő és egy baba volt. Mindannyiukat egy Gran Canaria-szigeti kikötőbe vitték. A spanyol belügyminisztérium szerint több mint 1000 migráns érkezett a Kanári-szigetekre az idén január 1-jétől február 15-ig, szemben a tavalyi azonos időszakban érkezett 66-tal. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint ezen a halálos úton, az Atlanti Óceánban legalább 210 ember megfulladt tavaly.

Nagy kérdés, hogy ez az óriási ütemű bevándorlás miként fog hatni a nagyon népszerű Kanári-szigetek turizmusára. Főként ha megszaporodnak az olyan esetek, amelyek elriaszthatják a turistákat. 2018 nyarán egy brit nyaralót két marokkói támadott meg Tenerife szigetének legnagyobb strandján és meg akarták erőszakolni. Szerencséje volt, mert a sikoltozását éppen egy arra járó szabadnapos rendőr hallotta meg. Ugyanabban az évben, ugyancsak Tenerifén egy 25 éves, szintén marokkói állampolgárságú férfi úgy megerőszakolt egy 74 éves brit turistát, hogy azt kórházba kellett szállítani.

Valamivel korábban, Grand Canarián négy marokkói férfi leitatott egy nőt, majd a bevásárlóközpont mosdójában megerőszakolták. Később még egy ötödik társuk is próbálkozott, de nem járt sikerrel. A férfiakat az üzletház videókameráinak segítségével azonosították és fogták el.

2018-ban három férfit tartóztattak le Tenerifén azzal a gyanúval, hogy terroristákat toboroztak Szíriába, az Al-Nusra dzsihád szervezetnek. A rendőrség szerint egy 35 éves marokkói radikalizálta honfitársait és a toborzást az általuk üzemeltetett San Isidro-i internetes kávézóban, valamint a helyi mecsetben folytatták.

Már novemberben 81 bevándorlót – 64 nőt és 9 gyermeket – találtak a három sziget egyikén. A helyi parti őrség végül átvitte őket a Marokkó területén található spanyol enklávéba, Melillába. A legutóbbi alkalommal négy embert mentettek ki, de alig pár nappal korábban nyolc ázsiai, az az előtti héten pedig 15 szub-szaharai származású ember érkezett a szigetre.

A módszer mindig ugyanaz: az emberkereskedők a sötétség leszálltával elindulnak csónakjaikkal, majd kiteszik és sorsukra hagyják a migránsokat az egyik szigeten. A közeli katonai laktanya emberei később megtalálják őket és az alapvető életben maradáshoz szükséges takarókat, élelmet adnak nekik, mielőtt Melillába szállítják őket.

Melilla már az afrikai kontinensen, Marokkó területén, a szárazföldön létrehozott, kettős szögesdróttal elválasztott spanyol enklávé, ahova naponta próbálnak bejutni a lehető legváltozatosabb trükkökkel, autók csomagtartójába, műszerfalba vagy az ülések alá rejtőzve.

címkék:
És ezeket olvastad már?