Létrehozva: 2019.11.08.

A törökök hazatoloncolják a brit és holland állampolgárságú terroristákat

Törökország hétfőn megkezdi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott külföldi harcosainak hazatelepítését – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter pénteken.

Törökország hétfőn megkezdi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott külföldi harcosainak hazatelepítését – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter pénteken.

A tárcavezető nem mondta el, hogy az intézkedés mely országokat érinti.

Számos európai ország megtagadta, hogy visszafogadja az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgárait és családtagjaikat. Nagy-Britannia eddig több mint száz szélsőségest fosztott meg állampolgárságától.

Törökország az utóbbi időben többször hevesen bírálta az európai országokat, mert nem hajlandók visszafogadni az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában harcoló állampolgáraikat. Soylu hétfőn azt mondta: a hontalanná vált dzsihadistákat is visszaküldik származási országukba. Egyelőre nem tudni, Törökország hogyan valósítja meg ezt.

Soylu szerint a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok „a könnyebb utat választották” azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A miniszter korábban elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást. Soylu elmondta, hogy holland, brit és más országok szélsőségesei is raboskodnak török börtönökben.

Az Iszlám Állam terrorszervezet mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban. Hivatalos források szerint az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben a török erők 287 dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat fogták el, akik között nők és gyermekek is vannak. Úgy tudni, hogy hozzávetőleg tízezer szélsőséges raboskodik az SDF fogságában Szíriában.

A londoni felsőbíróság augusztusi ítélete szerint megfoszthatók lettek brit állampolgárságuktól azok, akik csatlakoztak az Iszlám Állam terrorista szervezethez.

A felsőbíróságon egy olyan férfi nyújtott be fellebbezést, akinek Ashraf Mahmud Islam nevű 22 éves fiát belügyminiszterként Amber Rudd fosztotta meg brit állampolgárságától. Az apa azt akarta elérni, hogy fia, aki 18 évesen csatlakozott a dzsihadistákhoz, és jelenleg egy kurdok által ellenőrzött katonai börtönben van Szíriában, visszatérhessen az Egyesült Királyságba, és ott álljon bíróság elé, elkerülve ezáltal, hogy halálbüntetést szabjanak ki rá. A felsőbíróság szerdán azonban elutasította a keresetet. A döntés szakértők szerint precedenst teremtett az Iszlám Állam terrorista szervezet más brit harcosaira és a terroristák brit „menyasszonyaira” nézve, akiket szintén az állampolgárságuk elvesztése fenyeget. Az utóbbi idők legismertebb brit vonatkozású esete Shamima Begum ügye volt. A fiatal nőt, aki szintén az Iszlám Állam oldalán harcolt, azért tudták megfosztani brit állampolgárságától, mert jogosult volt a bangladesi útlevélre is. A brit jogszabályok értelmében az állampolgárságot csak kettős nemzetiségű emberektől, és abban az esetben lehet megvonni, ha kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra. Ashraf Mahmud Islam ügyében a felsőbíróság hangsúlyozta, a fiatal férfi csakis magának köszönheti, hogy halálbüntetés várhat rá, ő döntött úgy, hogy Szíriába megy és csatlakozik a dzsihadistákhoz.

Nem azért van veszélyben a harcok dúlta Szíriában, mert a belügyminiszter megfosztotta brit állampolgárságától, hanem azért, mert részt vett az Iszlám Állam által elkövetett cselekedetekben

– közölte a bíróság, mely rámutatott arra is, hogy a londoni születésű Ashraf Mahmud Islam jó körülmények között élt ügyvéd apjával és az anyjával. A fiatal férfi Bangladesben, Dakkában tanult jogot, amikor 2015 áprilisában eltűnt. Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, családja azonban csak egy hónappal később szerzett erről tudomást.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút