Létrehozva: 2020.09.14.

A rendőrökre is rátámadtak a migránsok Leszbosz szigetén

Egyre durvul a helyzet, nagy kérdés, hogy fegyverhasználat nélkül meddig lehet fenntartani a rendet ezen az egykor „mesebelinek” tartott görög szigeten.

A néhány napja kigyulladt Moria migránstábor lakói elégedetlenségüket nyilvánították ki azzal a hétvégén, hogy a rendőrökkel csaptak össze. A tábor leégése óta mintegy ezer ember alszik az utcán, a felháborodásukat ez csak tovább növeli. A migránsok végül tüntetni kezdtek, majd a rendőröket kezdték el kövekkel dobálni, amire a hatóságok könnygázzal válaszoltak.

Nem csillapodnak a kedélyek a leszboszi Moria migránstábor környékén, amely néhány nappal ezelőtt égett le. A lakók azóta az utcán alszanak, a hétvégén pedig a rendőrökkel is összecsaptak, köveket dobáltak rájuk, ők pedig könnygázzal válaszoltak.

A tábor újjáépítésének a gondolatát hamar elvetették, ráadásul a helyiek is tiltakoznak miatta, hiszen folyamatos volt a feszültség a helyi lakosok és a túlzsúfolt táborban élő migránsok között. A tábor újjáépítése helyett sátrakat állítanak fel a bevándorlóknak.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a TV5Monde-nak tragédiaként jellemezte az incidenst, és azt mondta, az az egyetlen megoldás, ha a migránsokat áttelepítik Európában – bízva az európai szolidaritásban.

A leszboszi helyzet közepette pedig továbbra is érkeznek a migránsok a görög partokra. Szombaton újabb csónak érkezett meg Efthalou partjára Leszboszon, rajta 21 utassal, nőkkel, férfiakkal és gyerekekkel. Őket a sziget északi részén lévő központba szállítják.

A múlt hét közepén többen füstmérgezést kaptak, a lakókat evakuálni kellett Leszboszon, miután leégett a Moria menekülttábor. A tábor nagy része elpusztult, ezrek maradtak fedél nélkül. Hiába küzdött a lángokkal tíz tűzoltóautó és 25 tűzoltó, a sziget kormányzó-helyettese helyi sajtónak adott nyilatkozatát idéző BBC szerint a tábort teljesen elpusztították a lángok.

A négyszeresen túlterhelt táborban körülbelül 13 ezer ember élt, zömében afgán menekültek, őket mind evakuálni kellett. A táborlakók közül többen füstmérgezést szenvedtek. A tűz a helyi tűzoltóparancsnok szerint rövid időn belül egyszerre három helyen lobbant fel. Oka egyelőre nem tisztázott. Egyes források a táborlakókat, mások a helyi lakosságot okolják a BBC szerint. A szigeten ugyanakkor több erdőtűz is pusztít. A tűzoltóparancsnok azt is mondta, hogy egyes táborlakók akadályozták a tűzoltók erőfeszítéseit, hogy megfékezzék a lángokat. A rendőrség lezárta a tábor felől induló utakat, hogy megakadályozzák a menekülőket abban, hogy bejussanak a közeli településekre. Egyes jelentések szerint táborlakók csoportjait helyi lakosok támadták meg és tartóztatták fel, amikor megpróbáltak átmenni egy közeli falun. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyugalomra szólította fel az összes felet. A tűz nagy részét megfékezték, de kisebb tüzek még napközben is égtek a konténerekben. A BBC-nek egy helyi lakos arról beszélt, hogy a tábor nagy része elpusztult, csak néhány sátor maradt épen. A tűz miatt rendkívüli kormányülést hívott össze Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő. A több ezer fedél nélkül maradt ember megsegítésére, és a probléma megoldására segítséget ígért az Európai Bizottság is. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja szerint pedig anyagi segítséget nyújtanak ahhoz, hogy 400 felügyelet nélküli gyereket és tinédzsert a görög szárazföldre szállítsanak. A táborban elégedetlenség fogadta, hogy a múlt héten karantént vezettek be, miután egy szomáliai táborlakónál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. Azóta már 35 fertőzöttet találtak, ők azonban – meg nem erősített jelentések szerint – ellenszegültek annak, hogy elkülönítsék őket családjukkal együtt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem hitt a szemének a turista, amikor kinézett a szállodai szobája ablakán, több követője hisztériás rohamot kapott

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett