RIPOSTER

A nyugdíjasokat érintő kedvező változások

Több pénz maradhat a munkát vállaló nyugdíjasoknál, változnak a járulékszabályok és kiszűrik a potyautasokat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A dolgozó nyugdíjasoknak kedvez a tegnap elfogadott új járuléktörvény. Bármilyen keretek közt dolgozzanak is, jövő év közepétől nem kell járulékot fizetniük. A jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből ma már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékot nem.

A kedvezményt kiterjesztik a más formákban dolgozó nyugdíjasokra is, vagyis akár megbízással, akár más módon végzik a munkát az idősek, a munkavállalói járulékkal nekik sem kell majd foglalkozniuk.

A változtatás érdemi megtakarítást jelent az érintetteknek, eszerint péládul a bruttó százezer forintos bérből 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Ha csupán az szja jön szóba, akkor 85 ezer forint jár az érintetteknek.

Százezer forintos bérnél egy év alatt tehát 168 ezer forint megtakarítással lehet számolni. Több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, akiknek a szabályváltozás 14 százalékkal emeli jövőre a nettó fizetését, a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

A kedvezményes rendelkezések alkalmazási körének bővítése révén akár tíz-húszezer nyugdíjas is visszatérhet a munkaerőpiacra. Az ősszel már 115 ezer nyugdíjast foglalkoztattak munkaviszonyban a cégek. – Az új szabály egyébként a gazdasági szereplőknek is kedvez – jegyezte meg az államtitkár. Úgy vélekedett: a vállalkozások könnyebben vehetnek fel nyugdíjasokat, s így több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek kerülhetnek vissza a munka világába.

Egyéb változások:
2020. július 1-jén egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék s a munkaerőpiaci járulék. Az egységes elvonást társadalombiztosítási járuléknak hívják, mértéke 18,5 százalék.
Jelenleg a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a családi kedvezményt. Az egységes járulék kialakításával ez megváltozik: a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a gyermekek után járó kedvezmény.
Az új törvény összetett rendszert tartalmaz az úgynevezett potyautasok, vagyis azoknak a kiszűrésére, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A szabályok nyomán automatikusan és gyakorlatilag azonnal azonosítják majd az érintetteket.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke a mostani havi 7500 forintról január elsején 7710 forintra nő.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?