POLITIK

A német belügyminiszter drámai biztonságpolitikai előjelzése

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bundestagban értékelte a migrációs helyzetet. Vészharangot kongat az osztrák belügyminiszter is.
  • Szerző: M.M.

Újra át fogjuk élni a 2015-ös eseményeket” – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerdán a Bundestagban, az Európa felé megindult új szíriai migránsáradatra célozva.

Az ENSZ statisztikái szerint 2019. áprilisa óta legalább 1,1 millió migráns indult útnak a háború sújtotta közel-keleti országból, ebből mintegy 690 ezer az elmúlt kilenc hétben. Januárban több mint 8500-ra nőtt a Földközi-tengeren és a török szárazföldön keresztül az EU-ba érkezett migránsok száma, ami ezer fővel több, mint egy évvel korábban – számolt be csütörtökön a német Bild napilap internetes kiadása.

Az osztrák illetékesek is vészharangot kongatnak, és az uniós határvédelem megerősítését szorgalmazzák.

„Mindent meg kell tennünk az új migrációs válság kezelése érdekében, leginkább a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő országokkal, Törökországgal és Görögországgal együttműködve„ – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdán, miután Margaritis Schinasszal, az Európai Bizottság alelnökével és Ylva Johanssonnal, az Európai Bizottság belügyi biztosával tárgyalt Bécsben.

„Szükség van egy jól működő uniós menekültügyi- és migrációs rendszer felállítására, de ez csak az összes EU-tagország összefogásával lehetséges” – jelentette ki az osztrák belügyminiszter. Nehammer hozzátette: Ausztria kész megnövelni az EU határvédelmi szerve, a Frontex anyagi támogatását, ugyanakkor leszögezte, hogy ”határozottan elutasítja„ a migránsok kötelező elosztását.

A migráció komoly terhet jelent Ausztria számára, amely 2015 óta közel 200 ezer menedékjogi kérelmet regisztrált, és több mint 100 ezer esetben nyújtott menedékjogot. Még rosszabbra fordulhatna a migrációs helyzet Németország és Ausztria számára, ha Törökország megnyitná a Szíriával közös határát, ahol jelenleg közel egymillió menekült vár átjutásra.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?