Létrehozva: 2020.05.25.

A NASA amerikai önkénteseket toboroz egy moszkvai űrkísérlethez

A kiválasztottak kizárólag amerikai állampolgárok lehetnek, akiknek aztán hosszú időn, több hónapon át egy képzeletbeli Hold-utazáson kell résztvenniük.

Hogy miért éppen Moszkvában? Mert ott állnak rendelkezésre azok a körülmények, speciális makettek és laboratóriumok, ahol először is egy Hold utazás körülményeit tanulmányozhatják. A cél azonban ennél messzebbre vezet. Ez a néhány év múlva tervezett Hold expedíció csak afféle főpróbája lesz egy Mars utazásnak, ami a hatalmas távolság miatt hosszú hónapokig is eltart majd.

A SIRIUS-20 nevet viselő kísérletsorozathoz most az Amerikai Egyesült Államokban keresnek önkénteseket, akiket aztán gondos orvosi vizsgálatoknak vetnek majd alá. A kiválasztottak életkora 30 és 50 év között lehet és mindenekelőtt feladatmegoldó és stressztűrő képességeiket kívánják megvizsgálni. Ha úgy tetszik, akkor az űrkarantén körülményei között, a legtöbb külső hatástól megfosztva, a külvilág ingereitől megfosztva kell helytállniuk.

A helyiségek, amelyekbe bezárják őket az űrkapszulák szűkös méreteit és adottságait utánozzák a lehető leghűebben. A jelentkezők elsősorban egy 2024-re tervezett Hold utazás, – az ARTEMIS-2024 expedíció – körülményeire készülnek fel, de a tapasztalatokat egy később Mars expedíció során is fel fogják használni.

A Hold utazás azért is viseli az ókori istennő Artemis nevét mert ennek során tervezik az első nő Holdra juttatását az amerikaiak. A SIRIUS-2024 expedíció a Hold déli sarkvidéke közelében landolhat, és az első kiválasztott Hold-utazó hölgynek egy kiadós Hold-sétára is lehetősége nyílik majd. A teljes Hold expedíció, a kilövéstől a landolásig 4 hónapig tart majd.

Tavaly már fél éven át vizsgázott Moszkvában hasonló előkészületi feladatokkal hat jelentkező, három amerikai és három orosz. A kényszerű izoláltság, az űrkarantén körülményei között többféle pszichológia feladatot, robotok vezénylését, stressztűréssel kapcsolatos teszteket kellett megoldaniuk. Az első csoport tevékenysége alapján már leszűrtek tanulságokat, most ezek alapján készítettek el újabb feladatokat, teszteket, egy komplett virtuális tevékenységsorozatot.

Mivel a Mars átlagosan több mint 200 millió kilométerre van a Földtől, ezért rettentően fontos, hogy az utazás minden apró részlete a végletekig gondosan meg legyen tervezve. Csak maga az utazás 6 hónap, és a távolság miatt akár 20 percbe is telhet, amíg az üzenet a Föld és az űrhajó között célba ér. Mindemellett bármikor közbejöhet valamilyen technikai probléma is, amelyet ott helyben kell megoldani. A feladatsorok ezeket a kihívásokat próbálják meg modellezni.

A NASA próbálja minimalizálni, illetve csökkenteni minden lehetséges kockázatnak az űrhajósokra kifejtett negatív hatását. A kísérletek révén próbálnak minél alaposabb betekintést nyerni a legénységet érintő, a bennük és velük történő változásokba, amelyek egy hosszabb idejű utazás során felmerülhetnek. Mindezzel a legfőbb céljuk, hogy amikor majd űrhajósokat küldenek a Marsra, őket épségben és biztonságban haza is tudják juttatni a Földre. Az űrhajósok hat hónapon keresztül össze lesznek zárva egy nem túl nagy űrhajóban és korábban nem tapasztalt elszigeteltséggel, egyedülléttel kell megküzdeniük. Fáradtsági szintjük növekedni fog, ami az adott helyzetbeli gondolkodásra, viselkedésre hatással lehet. A fáradtság kialakulása több faktorból adódik össze: alvási rendellenesség alakulhat ki az asztronautáknál, mivel a teljes alvási ritmusok fel fog borulni nem csak azért, mert 38 perccel hosszabbak a napok a Marson, hanem az utazás során fennálló állandó vibráció, zaj folyamatos stresszhatással van a szervezetre.

Számolni kell a csapattagok között felmerülő esetleges félreértésekkel, ellentétekkel is, annak ellenére, hogy az adott csapat kiválasztása során tudásban és személyiségben is lehetőleg optimális összetételre törekednek. Minden apró plusz feszültség hatással van az adott személy munkájára így a teljesítményére is. A NASA által kiválasztott önkéntesek segítségével éppen ezeket a helyzetek fogják tanulmányozni Moszkvában.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat