POLITIK

A migránsok nem tudták használatba venni a kiásott alagutat

Az újabb alagutat a korábbi nyílástól 15 méterre fedezte fel a szolgálatot ellátó kutyavezető járőr január 21-én 12 óra 50 perckor.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A növényzettel fedett, körülbelül 50 centiméter átmérő nyílásra Csikéria külterületén bukkantak rá. Bár kiásták, a jelek szerint használatba venni már nem sikerült.

A belügyminiszter egy nappal korábban a mindössze negyedórányi autóútra lévő Bácsalmáson tartott értekezletet a Magyarország schengeni határszakaszán felerősödött migrációs nyomás miatt.

 

A miniszternek a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei rendőrfőkapitány, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője tett jelentést a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés helyzetéről. A jelentések kitértek a határvédelmi képesség megőrzése érdekében alkalmazott intézkedésekre, melyeket az újonnan megjelenő és elterjedő módszerek követeltek ki.

Ezek közül részletesen ismertették a miniszterrel a vasúti konténerekben egyre növekvő számban megbújó illegális migránsok konténer kivágásos technológiáját, és az annak felderítésére alkalmazott eszközt. Elemezték az illegális migráció minden tekintetben növekvő statisztikai adatait, többek között rámutatva arra, hogy jelentős változás tapasztalható az illegális migránsok állampolgárságának alakulásában. Jelentették, hogy 16 ország embercsempészei – az elfogott legidősebb csempész 72 éves volt – 47 ország állampolgárait próbálták meg jogellenesen az Európai Unió területére csempészni.

A miniszteri látogatás másnapján az egyik járőr egy gazzal eltakart, körülbelül 50 centiméter átmérőjű nyílást fedezett fel, amely átvezet a határzár alatt szerb területre.

Az illegális migránsok módszerei egyre ravaszabbak: próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök már októberben is találtak két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat, amelyek nemcsak készítőikre, de a használóikra is életveszélyesek voltak.

A járatokat ősszel a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében fedezték fel.

A 34 méter hosszú ásotthalmi alagútnál akkoriban 44 illegális migránst tartóztattak fel, míg a körülbelül 22 méteres csikériai járatnál valószínűleg senki nem tudott átjönni, a rendőrök még előtte felfedezték.

Az alagutak készítői egyébként mindegyik esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényekkel takarták el, de a rendőrök az alagutakat befejezésüket követően rövid időn belül felfedezték, és gondoskodtak betemetésükről.

címkék:
És ezeket olvastad már?