Létrehozva: 2020.08.23.

A migránsok elszállítását követeli Szicília kormányzója

A kisebb, Afrikához közel eső szigetek után a migránsok következő kedvelt célpontja a fekete kontinens felől Szicília. Az állapotok egyre inkább tűrhetetlenek. Már a polgármesterek is fellázadtak.

A migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva Nello Musumeci, Szicília kormányzója úgy döntött, felszámolja a regisztrációs központokat és a migránstáborokat, a migránsokat pedig elszállíttatja a szigetről.

„Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk”- fogalmazott.

A határozott döntés azt követően született, hogy a római kormány kötelezően elrendelte az Aurelia karanténhajó kikötését a szicíliai Augustában. Annak ellenére, hogy a város polgármestere, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Cettina Di Pietro nemet mondott a migránsok partra szállására a helyi lakosok egészségének védelmére hivatkozva. A lakosság és polgármesterek követelését figyelmen kívül hagyva a belügyminisztérium és a helyi prefektúra mégis elrendelte a kikötést.

Az Aureliáról 167 tunéziai bevándorló szállt le szombaton, akiket szicíliai táborok között osztottak szét. A karanténhajó ezt követően ismét elindult Lampedusa szigete felé, hogy újabb migránscsoportot szállítson Szicíliába.

Nello Musumeci a bejelentésével nyíltan szembeszegült a római kormánnyal, amely két hónapja Szicíliába helyezi át a Lampedusára érkezőket.

Mindez azért felháborító, mert néhány napja a szicíliai Trapani város polgármestere után Augusta első embere is megtiltotta a migránsokat szállító Aurelia karanténhajó kikötését, és egyértelmű nemet mondott a migránsok befogadására, szembeszegülve a kormánnyal. Kijelentette, a kormány a várost „nem teheti Olaszország külvárosává”.

Cettina Di Pietro, a szicíliai Augusta polgármestere is bejelentette, hogy a város lakosainak egészsége védelmében „az Aurelia hajón tartózkodó személyek közül senki nem szállhat partra Augustában, sem a legénység, sem a migránsok közül”.

Hozzátette, bejelentése „erős döntésnek” tűnik, de felelősségének tartja, hogy maximális egészségvédelmet nyújtson az Augustában élőknek.

„Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel”

- tette hozzá. Megjegyezte, hogy Augusta az utóbbi években sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól, „de ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható”.

„Augustát védem, ahogyan kollégám Trapaniban tette. Bennünket polgármestereket magunkra hagytak a vészhelyzetben (...), a tartomány és a kormány sem segít, csak egyik helyről a másikra tolja a problémát” – mondta a városvezető.

Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban 5 ezernél kevesebb. Többségük májustól érkezett, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol jelenleg is nagyjából ezren tartózkodnak a kétszáz személyes regisztrációs központban.

Nello Musumeci hozzátette, a kormányerők a bevándorlás „jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget”.

„Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja rendelkezésemet.

Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk- fogalmazott.

A Szicíliától délre eső kisebb sziget Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello csütörtökön nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét ”megtelt„, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Visszatér a képernyőkre a százmilliók által kedvelt sorozat

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Egy egész ország imádkozott érte: megtette a bejelentést a kórházból Csonka Bandi

hirtv.hu

Horvátországban a hivatalos részeredmények szerint a jobboldali kormányzó párt nyert

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Egy falatnyi kelet: Ázsiai street food fesztivált rendeznek Budapesten

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen