RIPOSTER

A megkérdezettek több mint kétharmada igazságtalannak tartja a gyöngyöspatai milliós pénzeket

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra – olvasható a Századvég alapítvány legfrissebb felmérésében, amely részleteit szombaton közölték az MTI-vel.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A közleményben azt írták, a politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, melynek értelmében szegregáció okán összesen több mint 100 millió forintos kártérítésben részesülnek a gyöngyöspatai roma családok, ezért vizsgálták meg – a januárban ezer fő telefonos megkérdezésével készült kutatásukban – a magyar lakosság álláspontját.
Hozzátették, az „amerikai spekulánshoz”, Soros Györgyhöz köthető NGO által kezdeményezett eljárás széles körben ismertté vált: a lakosság közel kétharmada (64 százaléka) hallott az ítéletről, 36 százalékuk nem értesült róla.

A felmérés rámutat, hogy a 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli mértékét, és mindössze a 20 százalékuk ért azzal egyet. A véleménnyel nem rendelkezők aránya ebben a kérdésben 11 százalék.

A baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben.
A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben 7, illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.

A gyöngyöspatai roma gyermekek – egyébként a Gyurcsány-kormány alatt kezdődött – iskolai szegregációjának ügyében megítélt százmilliós kártérítéssel kapcsolatban Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta:

Egy szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a pert indítóknál is a Soros-szervezeteket találjuk.

A miniszterelnök hozzátette:

A magyar emberek támogatják, hogy segély helyett munkát adjunk. A felzárkóztatást is mindenki támogatja, és az ingyen étkezést is. A magyarok nem rasszisták. Keresik a magyarok az együttműködés minden útját, de azt senki nem fogadja el, hogy pénzt adunk a semmiért.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi évek felzárkózási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét.

A Soros-hálózat az állítólagos szegregáció ügyét felhasználva támadta a gyöngyöspatai önkormányzatot, kártérítési pert indítva. A pert ugyanis nem az érintett közel negyven család, hanem az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte, amelynek legfőbb támogatói Soros szervezetei.

A kormánypártok jónak és igazságosnak tartják a gyöngyöspatai roma családoknak a kormány azon javaslatát, hogy az állam ne pénzben, hanem oktatással és képzéssel fizesse ki a szegregáció miatt megítélt kártérítést – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hollik István aláhúzta, a baloldal idején valóban volt szegregáció a gyöngyöspatai iskolában, a „cigány gyerekek ezért valóban szenvedtek hátrányt abban az időszakban”.

A helyzet rendezése azonban úgy igazságos, ha a cigány gyermekeket kárpótolják, éppen ezért az ő felzárkózásukat kell segíteni, méghozzá oktatással, képzéssel, fejlesztéssel és nyelvoktatással” – fejtette ki.

Arra kérjük a Soros-szervezeteket – akik első helyen felelősek azért, hogy ez az egész helyzet előállt –, hogy ha valóban fontos nekik a cigány gyermekek ügye, akkor most tegyék félre a politikát és a pénzügyi céljaikat, és ne akadályozzák ennek a jó javaslatnak a megvalósítását és elfogadását ”– mondta Hollik István.

címkék:
És ezeket olvastad már?