POLITIK

A magyarokat letérdeltetni akaró Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

Alighogy kiderült, Cseh Katalin családja nem vetette meg a jobboldal pénzét sem, most egy külföldi befolyás rajzolódik ki a Momentum pártalapítványa körül. Holland és német liberális pénzekkel tömték ki a legújabb üdvöskéket.
  • Szerző: Ripost

Óriási botrányt váltott ki a bennfentes.net oknyomozó portál azzal a hírrel, hogy Cseh Katalin momentumos politikus családi cége, valamint a hozzájuk lazán kapcsolódó cégek együttesen 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi közbeszerzést nyertek el. A cikkekből az is kiderült, hogy még a fideszes Ferencvárosi Önkormányzat pénze sem volt büdös a politikai pályára lépése óta folyton csak a fideszes korrupcióval és az EU-s pénzcsapok elzárásával kampányoló Cseh Katalin számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Cseh Katalin (Fotó: MTI)

Ami ennél is érdekesebb, hogy a Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárt pártalapítványa, amely szervezet több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben. Így már érthető, hogy miért sietett a magyarokat térdelésre kényszeríteni szándékozó Rutte védelmére Fekete-Győr András és Soproni Tamás is – írja a kontra.hu internetes portál.

A német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot a Momentumnak még 2019-ben. A szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen – 2015-ben közel 60 millió forinttal – pénzelt Political Capital is.

Kérdés, hogy mennyire független és befolyásmentes egy olyan párt, amelyet bizonyítottan két különböző ország pártalapítványa is finanszíroz, amelyek szorosan köthetők a Soros-féle álcivil hálózathoz.

Ruttéék 2,5 millióval szálltak be

A kontra.hu alaposabban megnézte a párt alapítványa, az „Indítsuk be Magyarországot Alapítvány” finanszírozását. Mint írják, annak 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből.

Ami azonban érdekesebb, hogy az Alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is. Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke, Magyarország „nagy barátja”, a magyarokat nemrég térdelésre kényszeríteni szándékozó holland miniszterelnök, Mark Rutte.

Mark Rutte (Fotó: by Bart Maat / ANP / AFP) / Netherlands OUT

klkl

 

Fotó: kontra.hu

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival törekszik a kapcsolatait fejleszteni. (Az alapítvány az Európai Liberális Fórumnak /European LIveral Forum/ is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa.

A német liberálisok is támogatták a Momentumot

De hogy még kitől kaptak pénzt a Momentumosok a 2019-es beszámolójuk szerint? A Friedrich Naumann Alapítványtól, amely a német liberális FDP alapítványa, akik szintén pont a Momentumban látták meg a lehetőséget: több mint 2 millió forinttal támogatták őket.

Fotó: kontra.hu

A német alapítvány honlapján nem is árulnak zsákbamacskát, hiszen külön fülön hirdetik a Soros György zászlajára is tűzött nyílt társadalom eszméjét.

Még egy érdekesség: az eddig említett szervezetek közül valamennyi partnere a Political Capitalnak. (Utóbbi is bőségesen élvezte Soros házi alapítványának, az Open Societynek a támogatását. 2015-ben 200 ezer dollárt, vagyis kb. 60 millió forintnyi, míg 2016-ban 19 ezer dollárt, közel 5,7 millió forintnyi támogatást kaptak.)

Fotó: kontra.hu

A Momentum pártalapítványa a tavalyi évre vonatkozóan már nem volt ilyen közlékeny, hiszen az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint magánszemélytől kapott dotációt ismertek el.

Ahogy a kontra.hu írja: a fentieket áttekintve elgondolkozik az ember, mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak és amelyek – ahogy fentebb láthattuk – ezer szálon köthetőek a Soros-hálózathoz?

Nem először láttak napvilágot a Momentum gazdálkodási visszaélései

Emlékezetes, hogy a 2018-as kampányköltéseik miatt korábban már magyarázkodásra kényszerültek. Sőt, a pénzügyi visszaélés olyan súlyú volt, hogy az Állami Számvevőszék még a párt állami támogatásának utalását is felfüggesztette, miután a következő problémákat tapasztalta annak gazdálkodása során.

„A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. (…)„

Mindez a kontra.hu szerint felveti azt, hogy:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött.
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást.
  • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon.
  • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.”

A fentiek miatt függesztették fel a Momentum pártfinanszírozását. Az ÁSZ a feltárt tényeket az ügyészségnek továbbította, mivel megítélésük szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerült – emlékeztet a kontra.hu internetes portál.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?