Létrehozva: 2021.10.22.

A magyarok szeptemberben is olcsó energiához juthattak a rezsicsökkentésnek köszönhetően

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piaci alapú áremelkedésekkel szemben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kitért a rezsicsökkentésre is. Mint mondta, Brüsszel tervei az energiaárak emelésére havi szinten 32 ezer forint többletköltséget jelentenének a magyar családok számára. A kormány a miniszter közlése szerint ellenáll Brüsszel törekvéseinek és megvédi a rezsicsökkentést.

A MEKH felmérése szerint villamos energia átlagára a lakossági fogyasztóknak szeptemberben 38,5 forint/kWh (10,65 eurócent/kWh) volt, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Bukarestben 66,5 forintot (18,40 eurócent), Prágában 90,7 forintot (25,10 eurócentet) kellett fizetni 1kWh villamos energiáért, míg Koppenhágában lehetett legdrágábban villamos energiához jutni, ahol 125 forint (34,58 eurócent) volt 1kWh.

2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 10,4 forint (2,88 eurócent) volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között szintén a legolcsóbb. Ehhez képest Bukarestben 22 forintot/kWh (6,11 eurócent/kWh) kellett fizetni a gázért, Bécsben pedig 31 forint/kWh (8,84 eurócent) volt a földgáz átlagára.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint szeptemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

Magyarországon kívül minden európai országban nőttek a rezsiárak. Jelenleg Magyarországon fizet a lakosság legkevesebbet a gázért és az áramért. Összehasonlításképp a berlinieknek háromszor annyit kell fizetniük az áramért. Magyarország úgy látja, és kitart álláspontja mellett, hogy az energiaárak szabályozásának tagországi hatáskörben kell maradni.

Brüsszel klímavédelem címén erőltette a hagyományos energiatermelés leépítését. Legkésőbb idén tavasszal már érezhetők voltak ennek negatív következményei, több országban is kifogytak az energiatározók. Az Európai Bizottság továbbra sem ismeri el a hibáját, és továbbra is olyan javaslatokat tesz, amelyek tovább fokoznák a rezsikrízist.

A V4-es államok vétózni fognak, egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem fogadnak el, amely a lakosságot hozná hátrányos helyzetbe a rezsikérdésben.

386 ezer forinttal fizetnének többet a magyar lakosok évente, ha a baloldal és Brüsszel nyomására bevezetnék az uniós piaci energia árakat.

Brüsszel 2035-ig be akarja tiltani a benzines és a dízelautókat, de a kitűzött dátum nem tartható addig, amíg a multinacionális vállalatok mindenféle következmények nélkül szennyezhetik a környezetet.

Orbán Viktor péntek reggel közösségi oldalán nyomatékosította, hogy Magyarország megvédi a rezsicsökkentést.

Álláspontja szerint Brüsszel legújabb terve lerombolja a középosztályt, megemeli az energiaárakat és szétveri az európai gazdaságot.


Brüsszel a klímavédelemre hivatkozva megadóztatná az emberek lakásait és autóit; a magyar kormány ezt elutasítja, és elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogyha az egyébként a hazai baloldal által is támogatott piaci árakat vezetnék be, akkor ma egy átlagos magyar család évente 386 ezer forinttal fizetne többet.

Most a magyar fogyasztók a világpiaci ár 40 százalékát és a földgáz piaci árának 30 százalékát fizetik – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Hozzátéve, hogyha a baloldal és egyébként Brüsszel követelésének eleget téve a piaci árakat érvényesítenénk, akkor az havi 32 ezer forint többletköltséget jelentene minden család számára, ezért a magyar kormány továbbra is a lehető leghatározottabban elkötelezett a rezsicsökkentés megvédésében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el