POLITIK

A magyar lakosság 23 százaléka kapta meg már a harmadik injekciót

Itthon a hétvégén is folytatódik az oltási akcióhét, amikor előzetes bejelentkezés nélkül is kérhető és meg is kapható a koronavírus elleni vakcina. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a kampány sikeres: mostanáig a hazai népesség több mint 23 százaléka vette fel például a harmadik injekciót. Ez az arány az Európai Unióban alig több mint 8 százalék.
címkék:
  • Szerző:

Olyan sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítjuk egy héttel” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Hozzátette, hogy a legtöbben a harmadik oltást veszik fel.

A kormányfő szerint a harmadik oltás felvételében élen járunk Európában, ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd, és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.

Kásler: Eddig több mint 60 ezren kérték az első vakcinát az oltási akcióhéten

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy ezek közül több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért – mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, az embereket ismét megérintette az életösztön, a kormány pedig az oltakozás nagy sikerére való tekintettel egy héttel meghosszabbította az oltási akcióhetet, így december 5-ig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül beadatni a vakcinákat.

Az összesített adatok alapján, eddig 6,1 millió magyar ember kapott oltást – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a magyar tudományos vizsgálatok is egyértelműen bizonyították, hogy a védőoltás a leghatékonyabb lehetőség a fertőzés megelőzésére, a betegség elkerülésére és a fatális végkifejlet megelőzésére.

A harmadik hullám teljes időtartamában

a Magyarországon elérhető vakcinákkal megelőzött körülbelül 9500 halálozás mintegy 40 százalékát a Sinopharm és a Szuptnyik vakcináknak köszönhetjük

– mondta, aláhúzva, hogy ez tudományosan megállapított tény.

Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon. A tárcavezető rámutatott, a megerősítő harmadik oltás is minden életkorcsoportnak ajánlott, mindazoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg az első két oltást.

A harmadik oltás 90 százalékra emelheti a védettséget

Az első két oltást követő néhány hónapban a vizsgálatok szerint jelentősen csökken a védettség, ezt azonban a megerősítő harmadik oltással ismét körülbelül 90 százalékra lehet emelni – mondta.

Kásler Miklós elmondta,

a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres.

Emlékeztetett, a meghosszabbított oltási akcióhéten a kórházi oltópontok minden reggel 7 órától este 7 óráig állnak rendelkezésére mindenkinek, az oltás folyamatos, az irányítást a katonák, kormánytisztviselők és önkéntesek segítik.

A miniszter köszönetet mondott nekik a türelemért, az odafigyelésért és a segítségért. Kásler Miklós emellett újra arra kérte a még oltatlanokat, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most fertőző delta variáns rájuk nézve a legveszélyesebb. A vírus ellen az igazi megoldást az oltás jelenti – jelentette ki.

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy ezek közül több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért – mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, az embereket ismét megérintette az életösztön, a kormány pedig az oltakozás nagy sikerére való tekintettel egy héttel meghosszabbította az oltási akcióhetet, így december 5-ig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül felvenni a vakcinákat.
Az összesített adatok alapján, eddig 6,1 millió magyar ember kapott oltást – mondta a miniszter.
Hangsúlyozta, a magyar tudományos vizsgálatok is egyértelműen bizonyították, hogy a védőoltás a leghatékonyabb lehetőség a fertőzés megelőzésére, a betegség elkerülésére és a fatális végkifejlet megelőzésére.
A harmadik hullám teljes időtartamában a Magyarországon elérhető vakcinákkal megelőzött körülbelül 9500 halálozás mintegy 40 százalékát a Sinopharm és a Szuptnyik vakcináknak köszönhetjük – mondta, aláhúzva, ez tudományosan megállapított tény.
Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon.
A tárcavezető rámutatott, a megerősítő harmadik oltás is minden életkorcsoportnak ajánlott, mindazoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg az első két oltást.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?