Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.10.15.

A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem most, hanem már hónapokkal ezelőtt utasította az emberi erőforrások minisztere a 200 fő feletti idősek számára bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeket, hogy biztosítsák a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket -írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Szintén már több, mint egy hónapja utasította a tárcavezető a kórházakat is arra, hogy a korábbi 10 százalék helyett ágyaik 20 százalékát készítsék fel a koronavírusos betegek számára. A sajtóban megszellőztetett levélben egyetlen új utasítás sincs, az Emmi azzal kívánt segíteni az intézményeknek, hogy egy dokumentumban összefoglalta a még érvényben levő korábbi utasításokat. Az Emmi kiemelte: ahogyan a járvány első hullámában, most is van ágy, van eszköz és van ember. A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására.
Minden mutató szerint Magyarország a vírus ellen jól védekező országok között van. Mutatjuk a WHO tanulságos statisztikáit is.
A járvány egészét tekintve Magyarországon még mindig csak a fele az egymillió főre vetített fertőzöttek száma az EU-s átlagnak, amivel egyértelműen a jobban teljesítő országok közé tartozunk. A koronavírus összességében még mindig a nyugat-európai országokat érintette jobban, Spanyolországban 5-ször, Luxemburgban és Belgiumban csaknem 4-szer, Hollandiában, Franciaországban pedig majdnem háromszor akkora a teljes fertőzöttség, mint hazánkban. A WHO az erre vonatkozó statisztikáit naponta frissíti, amiből kiderül, hogy a kontinensen minden országban felfutóban van a második hullám, ebben Magyarország sem kivétel.

A halálos áldozatok vonatkozásában ugyanez a tendencia figyelhető meg, sajnos egész Európában nő a betegségben meghalt emberek száma, ma már minden egymillió emberre 344 halott jut. Lakosságarány tekintve Magyarországon csupán a harmada az áldozatok száma az EU-s átlagénak. Az áldozatok száma értelemszerűen összefüggésben van a fertőzöttek számával, ugyanakkor míg hazánkban 105 az egymillió főre vetített elhalálozás, addig ugyanez Belgiumban 893, Spanyolországban 701, de Olaszországban és Svédországban is meghaladja az 500 főt. Mindemellett figyelmeztető jel, hogy Németországban, Portugáliában, Dániában és Hollandiában arányaiban is jóval több meghalt beteget regisztráltak, mint Magyarországon. A halálozási statisztikák vonatkozásában a különböző tagállamokban különböző protokollok vannak, de ebben a kérdésben Magyarország a legszigorúbb protokollt alkalmazza.

Talán az egyik legérdekesebb mutató, hogy az igazoltan fertőzöttek és az áldozatok között milyen kapcsolat áll fent. Ez a szám az, amely a leginkább képet ad arról, hogy egy adott tagállam mennyire hatékonyan tud védekezni a vírussal szemben, mennyire tudta megvédeni állampolgárai életét. Szomorú, hogy Európa-szerte 100 igazoltan fertőzött közül több mint minden 4. meghalt. Bár éveken keresztül hallgattuk a nyugati világ egészségügyi képességeit, a számok azt mutatják, hogy a fejlettebb országokban jóval magasabb ez a mutató, mint a keleti blokkban.

Meghalt 29 beteg, az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, írja a kormányzati tájékoztató portál csütörtöki közleménye.

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 29 idős krónikus beteg, így az áldozatok száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az áldozatok 43%-a, a gyógyultak 31%-a budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási szponzori szerződést köthet a Fradi egy hatalmas világvállalattal

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Kiderült, valójában miért támadta meg Irán Izraelt + videó

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra