POLITIK

A koronavírus jótékony hatása: kevesebb drog fogyott

A becslések szerint 30-40%-kal esett vissza a drogkereskedelem Franciaországban a karantén ideje alatt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ugyanakkor új praktikákat találtak ki a kábítószer-kereskedők. Megnőtt például az értékesítés a közösségi oldalakon. De olyan is előfordult, hogy a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket adtak a terjesztők a drogok mellé – erről a francia belügyminiszter, Christophe Castaner beszélt a Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) sajtótájékoztatóján.

„A bűnügyi találékonyság ugyanakkor nem csökkent”, tette hozzá a politikus, aki rávilágított: új praktikákat találtak ki a kábítószer-kereskedők. Megnőtt például a közösségi oldalakon, így például a WhatsAppon és a SnapChaten az értékesítés. Sőt, vevőik megtartása érdekében a kereskedők a járvány ideje alatt sok esetben még maszkot és kézfertőtlenítőt adtak a drog mellé.

A belügyminiszter emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen és egyre fejlettebb körülmények között termesztenek otthonukban kannabiszt. A Kábítószer-ellenes Hivatal például 350 tő marihuánát foglalt le egy háznál Roubaix városban Nord megyében.

Egyébként több, nagyobb kábítószer szállítmányon is rajtaütöttek Franciaországban az elmúlt hetekben. A hatóság 645 kiló kannabiszt talált egy teherautóban a lyoni régióban. Ugyanitt május 12-én pedig két járműben összesen 430 kiló kannabiszt és 10 kiló kokaint fedeztek fel a rendőrök.

A drog jelenleg hatalmas, 3,2 milliárd eurós üzlet Franciaországban. Egyes városokban rendkívül súlyos a helyzet, vannak olyan városrészek, amelyeket egy az egyben a drogbandák irányítanak.

Christophe Castaner szerint világméretű nemzetközi problémának számít a kábítószer-kereskedelem, mely évente 168 000 emberi életet követel. A drogkereskedelem elleni harc érdekében létrehoztak egy új Kábítószer-ellenes Hivatalt, mely február 11-én kezdte meg a működést, és a remények szerint az eddigieknél hatékonyabban veszi fel a harcot a drogbandák elleni küzdelemben.

Az új akcióterv 55 intézkedést tartalmaz, a kommunikációtól kezdve a hírszerzésen át egészen a cselekvésig. Az új rendszer országos szinten működik majd és teljes átláthatóságot biztosít a rendfenntartók és a hírszerzők számára egyaránt, sőt az ügyészséget is bevonják a közös munkába.

Szükség is lesz a kábítószer-kereskedők elleni hatékonyabb fellépésre, ugyanis a helyzet néhány településen már-már tarthatatlan, a második legnagyobb francia várost, Marseille-t például észak-afrikai származású kereskedők uralják.

A leginkább érintett párizsi kerületekben (a 13., 14., 15. és 16. kerületekben) mára már annyira eldurvult a helyzet, hogy olyan eset is előfordult, amikor az ott lakók a lépcsőn nem tudtak felmenni a lakásukba, mert a drogárusok elállták az utat.

A nagyvárosban jelenleg nincs olyan kerület, ahol ne okozna problémát a kábítószer-kereskedelem, ám mindaddig, amíg kereslet van rá, nem sok esély van a terjesztő hálózatok felszámolására. Egy, a Le Figaro francia lapnak nyilatkozó helyi rendőr szerint a fő probléma, hogy az igazságszolgáltatás tehetetlen, mert az utcán elfogott drogterjesztők általában kiskorúak, így hiába kapják el őket a rendőrök, el kell őket engedni.

A helyzet azonban nem csak Marseille-ben reménytelen. Egy közeli településen, az 5 000 lakosú Castellan-ban például napi 80-100 000 eurós forgalmat bonyolítanak a drogkereskedők. Ám a közelmúltbeli razziákat és rendőrségi akciókat követően átrendeződött a drogpiac. Az eddig egyeduralkodó korzikai kábítószer-kereskedőket felváltották ugyanis az Észak-Afrikából származó magreb bandák, akik újult erővel vetették bele magukat ebbe a jövedelmező üzletbe. A térségben továbbra is jelen vannak a korzikaiak is, de ők most már inkább játékgépekben utaznak.

A terv keretében a többi közt közzétettek egy olyan telefonszámot, amelyet azok hívhatnak, akik drogárust látnak az utcán. Egy környékbeli bandatag azonban úgy nyilatkozott, hogy ez az ötlet már eleve működésképtelen volt. A helyi fiatalok szerint ugyanis a rendőrség értesítése felér egy halálos ítélettel.

A belügyminiszter elmondása alapján szükség volt a frissítésre, ugyanis 66 éve ugyanazokkal a módszerekkel próbáltak küzdeni a kábítószer- kereskedők ellen, egyre kevesebb sikerrel. Míg a bandák egyre drágább és korszerűbb eszközökkel vannak felszerelve, addig az őket üldöző hatóságok megmaradtak a régi, elavult módszereknél, ami egyértelműen a bűnözők malmára hajtotta a vizet.

.

címkék:
És ezeket olvastad már?