POLITIK

A kés lett a nyugat-európai tinik új jelképe

Ki gondolta volna, hogy a XXI.század második évtizedére a kés lesz Nyugat-Európában a tizenévesek legjellemzőbb tárgya. A nemegyszer gyilkos kés.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kést hordanak magukkal például a holland középiskolások Amszterdamban, Rotterdamban és más városokban, hogy meg tudják védeni magukat a rivális kölyökbandáktól, de a petárdás robbantásoktól sem riadnak vissza, számolt be a holland Het Parool hírportál. Rotterdam polgármestere a szülőkre kirótt pénzbírsággal akarja elérni, hogy gyerekeik ne hordjanak kést vagy fegyvert az iskolába.

Aggasztóan megnőtt az elmúlt hónapokban azoknak a hollandiai középiskoláknak a száma, ahol késeket vagy machetét találtak a diákoknál. A 13-16 éves fiatalok elmondásuk szerint azért vittek magukkal szúró-vágó eszközöket az iskolába, hogy meg tudják védeni magukat a rivális bandákkal szemben. Decemberben egy Amszterdam Jordaan városrészében található kollégiumban okoztak tüzet és riadalmat a fiatalok, amikor tűzijátékot robbantottak a vécében. Néhány nappal később megismételték a veszélyes mutatványt a kollégium bejáratánál is, számolt be a holland Het Parool hírportál.

A 30 speciális középiskola felügyeletét ellátó igazgató szerint „több fegyveres incidens történt az elmúlt három hónapban, mint a megelőző három évben összesen”. Az érintett középiskolákban biztonsági kamerákkal igyekeznek elejét venni az erőszakos cselekményeknek, de van olyan intézmény is, ahová biztonsági őröket kellett állítani.

A holland iskolafelügyelet a szülők és a rendőrség segítségét kérte az egyre aggasztóbb helyzet megoldására. Speciális képzést indítottak iskolapedagógusok számára, akiknek a feladata, hogy beszélgetések keretében rávegyék a fiatalokat, hogy ne vigyenek magukkal fegyvert az iskolába. Rotterdam polgármestere 2500 eurós bírsággal büntetné azokat a szülőket, akiknek a gyerekénél második alkalommal is kést, fegyvert vagy petárdát találnak.

Londonban 14 percenként késelnek

Nagyon aggasztó, hogy a kések és a támadó fegyverek száma 2010 óta egyre csak növekszik. A legmegdöbbentőbb, hogy a kormány továbbra sem tesz semmit, hogy megfékezze ezt az erőszakhullámot- – nyilatkozta Yvette Cooper, a brit parlament belügyi bizottságának vezetője.

Tavaly több mint negyvenezer, késsel vagy pengével végrehajtott támadásról számoltak be. Ha átlagot számolunk, ez 112 esetet jelent naponta. Vagyis átlag 14 percenként késelnek meg valakit.A 16 éves és annál fiatalabb megkéselt kiskorúak száma 93 százalékkal nőtt 2016 és 2019 között. A felháborodott szülők sürgetik a büntetési tételek drasztikus megnövelését és jobb közbiztonságot követelnek.

A legtöbb késeléses támadás a Sadiq Khan vezette Londonban történik. A brit fővárosban 52 százalékkal ugrott meg a késsel végrehajtott támadások száma. A rendőrség szerint a késelések elszaporodásának hátterében a kábítószeres bandák közötti vetélkedés, a fiataloknak nyújtott támogatások csökkentése és a közösségi médiában megjelenő provokációk állnak. A bűncselekmények közül sokat a város szegénynegyedeiben követtek el.

A londoni késes támadások elkövetőinek a fele fiatalkorú, sőt nyolc százaléka fiatalabb, mint tízéves.

A migránsbandák főleg kábítószer-kereskedelemmel és gyermekprostitúcióval foglalkoznak, az idei év elején egy kilencfős muszlim bűnöző-migránsbandát ítéltek el Bradfordban összesen 130 évre 22 különféle bűncselekményért.

 

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?