POLITIK

A járvány után megnyitották Jézus születésének templomát

A templomot még március 5-én zárták be, természetesen a COVID-19-járvány miatt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A bazilikát őrző három egyházi közösség vezetője közleményben hangsúlyozza, hogy biztonsági okokból, a vírusfertőzés elkerülése miatt kezdetben egyszerre csak 50 személy tartózkodhat a szent helyen. Kizárólag azok léphetnek be a bazilikába, akiknek nincs láza, nem mutatják a fertőzés jeleit, illetve maszkot viselnek – adta hírül Facebook-oldalán a Vatican News.

Francesco Patton ferences atya, valamint III. Teofil jeruzsálemi görögortodox és Nourhan Manougian örmény pátriárka , közös sajtótájékoztató után nyitotta meg a betlehemi Születés templomát.

Az előírások szerint a bazilikában kötelező betartani a kétméteres távolságot, valamint kerülni kell a hódolat fizikai érintkezéssel járó minden jelét. A hívőknek nem szabad megérinteniük és megcsókolniuk a köveket, az ikonokat, az oltárdíszeket, illetve a bazilika személyzetének tagjait.

A palesztin egészségügyi minisztérium még március 5-én rendelte el a keresztény templomok és a muszlim mecsetek bezárását, ezzel megakadályozva a koronavírus terjedését a hívők között.

Izraelben májusban fokozatosan visszaszorult a járvány, de az utóbbi időben ismét egyre több beteget találtak, elsősorban az iskolákban elharapódzott fertőzések miatt. Az elmúlt héten több új ismert esetet regisztráltak, mint előtte három hétig összesen. Az elmúlt héten újra bezártak 31 iskolát, 3723 tanulónak és tanárnak házi karanténba kellett vonulnia.

Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzhette meg eddig a koronavírus a Tel-Aviv-i egyetem szerológiai kutatása alapján – jelentette a ynet hírügynökség. Az egyetem kutatói az egészségügyi minisztérium felkérésére vizsgálták meg az izraeli lakosságot, hogy megtudják az átfertőzöttség jelenlegi mértékét. Vért vettek az izraeli népesség összetételének megfelelő, 1700 fős reprezentatív minta tagjaitól, hogy megállapítsák, hányan termeltek közülük ellenanyagot a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja.

Ilyen ellenanyagot akkor is termel az emberek szervezetének immunrendszere 2-3 héttel a fertőzés után, ha semmiféle tünete sem alakult ki náluk a koronavírus okozta betegségeknek, vagyis látszólag teljesen egészségesek.

A tanulmány szerint a 40-60 éves korosztálynál az átlagnál némileg magasabb arányban volt jelen az ellenanyag, míg a 19 év alattiaknál ugyanez az arány csekélyebb volt. Ezen kívül a férfiak fertőzöttebbnek bizonyultak a nőknél, a tel-aviv-iak és a jeruzsálemiek pedig a haifaiaknál.

“Az adatok azt mutatják, hogy az eddig ismert mintegy 17 ezer koronavírus-fertőzött mindegyikére 11-16 nem felismert fertőzés jutott” – nyilatkozta a kutatás egyik vezetője, Dani Kohen professzor a ynetnek.

A koronavírus megjelenése óta 17 285 fertőzöttet találtak, akik közül 14 940-en már meggyógyultak. Jelenleg 28-an vannak súlyos állapotban, közülük 29-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 290.

Palesztinában is regisztráltak COVID-19 vírussal fertőzött betegeket. A Palesztin Hatóság rendkívüli intézkedéseket léptetettek életbe és szükségállapotot hirdetettek. Ezt oldják most fel lépésről-lépésre. A palesztin szállodák még nem fogadnak vendégeket, a Palesztinában található turisztikai célpontok közül több még nem látogatható, a palesztin oktatási intézmények zárva tartanak. A városok közötti közlekedés csak rendkívüli helyzetben engedélyezett. A palesztin hatóságok felhívták figyelmet arra, hogy a palesztin területeken tartózkodó külföldieknek a hatóságok utasításainak megfelelően kell eljárniuk. Az Izraelbe/Palesztinába történő belépés eseti elbírálás alapján történik és nem garantált, kizárólag akkor engedélyezett, ha az izraeli konzulátus engedélyével rendelkezik a belépő és tizennégy napra karanténba vonul a belépést követően.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?