Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.02.

A járvány miatt bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

2021. június 10-től bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye. A szociális hozzájárulási adó kedvezmény a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, az intézkedés 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban – tájékoztatott Izer Norbert.

 

Újabb segítség lehet a koronavírus-válság miatt bajbajutottaknak, hogy idén az év végéig létrejött munkaviszonyra sokkal kedvezőbb adóügyi szabályok vonatkoznak – jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A munkaerőpiacra lépők után ugyanis már akkor is jár adókedvezmény, ha a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben valakinek három hónapig nem volt munkája – tette hozzá. Közölte: a vállalkozás összességében 17 százalék közterhet spórol meg. Az így felvett munkavállaló után (a minimálbérig) két éven keresztül se szociális hozzájárulási adót, se szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni. A foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, ami a szociális hozzájárulási adó fele alól mentesíti a munkáltatót.

Nincs bürokratikus teher

Az adókedvezmény igénybevétele ráadásul rendkívül egyszerű, nem jár bürokratikus teherrel – szögezte le Izer Norbert. Mint mondta: az adóhivatalnak a munkavállaló bejelentésére vonatkozó adatok a rendelkezésére állnak, ami alapján a foglalkoztatás kezdetét követő hónap 10-ig a hatóság igazolja, hogy jár a kedvezmény, így az igénybevétel lényegében automatikusan történik. A hármas hatású intézkedéssel nemcsak a vállalkozások, hanem a munkavállalók és az egész nemzetgazdaság is nyerhet – emelte ki Izer Norbert. A mellett, hogy az adókönnyítés egy fontos eleme a gazdaság újraindításának és Magyarország versenyképességének, további javításában is jelentős szerepe lehet, a vállalkozások 30 milliárd forintnyi adót spórolhatnak meg, és a munkájukat elvesztők is hamarabb kerülnek vissza a munkaerőpiacra – részletezte az államtitkár.

Adócsökkentések

A koronavírus-válság ellenére folytatódó adócsökkentésekre is kitért Izer Norbert. Az Országgyűlés már tavasszal megszavazott egy lényeges, munkajövedelmeket érintő adókönnyítést, amely szerint 2022. július elsején újabb két százalékponttal csökken a munka közterhe. Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó – idézte fel az államtitkár. A munkaerőpiacon hátrányosabb helyzetben lévők foglalkoztatását segítő adókedvezmények mellett öt és fél év alatt csaknem a felére csökkent a munka közterhe, ami 2016. decemberében még 28,5 százalék volt, az jövő nyártól már csak 15 százalék lesz – összegezte Izer Norbert.
Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében. A Vállalkozások munkaerő-támogatása programmal már több mint 20 ezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését segítheti a kormány – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte: az eddig kért összesen több mint 10 milliárd forint támogatásból közel 8,5 milliárdot mostanra meg is ítéltek a cégeknek. Majdnem minden második igénylés a feltételek könnyítése óta, az elmúlt két hónapban érkezett be. A kormány június elsejétől terjesztette ki szélesebb körre a munkaerő-támogatás programját. A tavaly októberben elindított program eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony képzettségűek felvételére ösztönözte a munkaadókat. A nyár elejétől már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedéséhez igényelhető az állami hozzájárulás. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók a korábbi öt hónap helyett fél éven át kaphatnak így összesen akár 600 ezer forintot egy új dolgozó felvétele után. A programban a legtöbb álláskereső foglalkoztatásához Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyékben kértek támogatást. A gazdasági ágak közül pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás, az építőipar és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás a legnépszerűbbek. A Vállalkozások munkaerő támogatására folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el. „A legfrissebb adatok szerint a 4,7 milliót közelíti a magyar munkavállalók száma, a hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottaké pedig 4 millió 450 ezer fölé emelkedett. A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon, ami a foglalkoztatáspolitikai intézkedések eredményességét mutatja. Ahogy 2010 óta mondjuk, a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A kormány ennek megfelelően a válsághelyzetben kiemelten kezelte, és a gazdaság újraindítása során is legfontosabb feladatának tartja a munkahelyek megőrzését, újak teremtését” – közölte Bodó Sándor.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Bayern München edzőjével egyeztet az Újpest

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra