Létrehozva: 2020.05.25.

A gyerekek 50 százalékkal kevésbé fogékonyak a koronavírus fertőzésre, állítja egy új tanulmány

A brit kormány mellett működő egyik szakértői bizottság hozott nyilvánosságra új kutatási eredményeket. Nagy-Britanniában is sokat vitatott kérdés az iskolák újranyitása.

A gyerekek átlag 50 százalékkal kevésbé hajlamosak a koronavírus fertőzésre, mint a felnőttek. Így a tanárok sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve, mint más foglalkozások képviselői. Erre a következtetésre jutott egy nemrégiben befejeződött tudományos kutatás Nagy-Britanniában.

A témát a brit kormány Vészhelyzeti Tudományos Tanácsadó Bizottsága (Scientific Advisory Group for Emergencies) a SAGE térképezte fel. Elsősorban azért mert több brit pedagógiai szakszervezet, érdekvédők, valamint több önkormányzat is tiltakozott az iskolák tervezett újranyitása ellen, június 1-étől Nagy-Britanniában.

A kutatás központja a londoni University College volt, ahol a többirányú felmérések után arra a következtetésre jutottak, hogy a húsz éven aluliak 56 százalékkal kevésbé hajlamosak a koronavírussal történő megfertőződésre.

Nem sikerült bizonyítékokat találni arra, hogy a gyerekek mennyire lehetnek továbbadói a vírusnak, annak ellenére, hogy ők maguk esetleg nem mutatnak semmi tüneteket.

Összességében azonban egyértelmű, hogy tanárok nem tartoznak a fokozott veszélynek kitett foglalkozási csoportok közé, még ha az érdekképviseleteik ezt szerették volna elérni., s ezt az érvet igyekeztek felhasználni annak alátámasztására, hogy miért nem szabadnak újranyitni az iskolákat.

A kormány tanácsadó bizottsága által készült tanulmány mindazonáltal hangsúlyozza a rendszeres iskolai lázmérés és a szigorú higiénés előírások betartását. Külön aláhúzzák, hogy egy-egy iskolai osztály létszáma nem lehet több 15 főnél és, hogy egymástól kellő távolságra, minden második padba szabad csak leültetni a diákokat.

A közzétett hivatalos szakvéleményt a tanárok érdekvédelmi szervezeti nyomban kritizálni kezdték, annak érveit nem tartják eléggé meggyőzőnek. Mindenképpen azt szeretnél elérni, hogy ebben a tanévben már ne nyissanak újra az iskolák.

A kormány első óvatos lépésként csak az iskolák fokozatos újranyitását tervezi június első napjaitól.

Gavin Williamson brit oktatási miniszter elmondta, hogyha a koronavírus-fertőzési ráta tovább csökken, június 1-jétől az általános iskolák nulladik, első és hatodik osztályos tanulói visszatérhetnek iskoláikba.

Az angol-walesi közoktatási rendszerben a nulladik osztály – reception class – gyakorlatilag az óvoda utolsó évének felel meg és 4-5 éves gyerekek járnak oda. Az első osztályba az 5-6, a hatodik osztályba a 10-11 éves gyerekek tanulnak.

Az országban már készülnek a tervek az oktatás szakaszos és korlátozott elkezdésére a tizedik és a tizenegyedik osztályokban, amelyek az angol-walesi rendszerben már a középiskolának felelnek meg.

A tizenegyedikesek a tanév végén záróvizsgát tesznek, amelynek eredményétől további tanulmányi előmenetelük függ.

Anglia gyermekjogi biztosa szerint az iskoláknak fontolóra kell venniük a nyitást valamilyen formában a hathetes nyári szünet alatt is, hogy segítsék a gyermekeket a tantervben való felzárkóztatásban. Maga a nyári iskola ötlete egyébként az ausztriai vezetésnél is felmerült, amerikai mintára hoznák létre a lemaradt diákok számára.

És a sógoroknál? Ausztriában május 4-én mentek először iskolába a gyerekek, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaültek az iskolapadokba. Énekórát és testnevelés órát nem tartanak, és a diákok nem írnak dolgozatot sem. A rendhagyó működésre tekintettel nem kell leadni tanév végéig a teljes tananyagot. A szigorú óvintézkedések részeként az osztályterem kivételével kötelező a szájmaszk viselése, a gyerekek a tanszerek mellett otthonról viszik magukkal a szájmaszkot. Az intézmény gondoskodnak ugyanakkor „pót-szájmaszkokról”, arra az esetre, ha az eredeti megsérülne vagy elveszne. Azok a tanárok pedig, akik a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak, továbbra is otthon maradhatnak, a tanórákat viszont digitális eszközök segítségével kötelesek megtartani.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút