Létrehozva: 2021.10.13.

A DK mindenkit felfal a baloldalon

A baloldali iszapbirkózás legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, melynek vezető szerepe a baloldali tömbön belül napjainkra megkérdőjelezhetetlenné vált.

A 2022-es országgyűlési választásokhoz közeledve a baloldali pártok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a választási felkészülésre, melynek keretében az elmúlt időszakban valamennyi balliberális erő igyekezett a saját súlyát növelni a „szövetségesei” rovására. A jelek arra mutatnak, hogy e küzdelem legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, melynek vezető szerepe a baloldali tömbön belül napjainkra megkérdőjelezhetetlenné vált. A Századvég megvizsgálta, hogy az elmúlt másfél évben hogyan alakult az ellenzéki összefogást támogató szavazók körében a balliberális pártok támogatottsága, érintve az önbesorolásuk szerint baloldali választók pártpreferenciáit is.

A kutatás alapján leszögezhető, hogy a korábbi, relatíve kiegyenlített ellenzéki erőviszonyok a Demokratikus Koalíció előretörése nyomán jelentősen megváltoztak, az elmúlt másfél évben az ellenzéki összefogással szimpatizáló szavazók körében a DK vált a legnépszerűbb párttá.

A volt miniszterelnök pártját az ellenzékiek 32 százaléka támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, míg 2020 januárjában mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így. A Jobbikra az ellenzéki orientációjú választópolgárok 18 százaléka, a Momentum Mozgalomra a 14 százalékuk szavazna.

Ez az arány 2020 januárjában a Jobbik esetében 16, a Momentum vonatkozásában 27 százalék volt. Az MSZP-Párbeszédre az ellenzéki összefogást támogatók 6 százaléka, az LMP-re a 4 százalékuk voksolna. Tavaly januárban a szocialista párt 9, az LMP 5 százalékra számíthatott volna ebben a választói csoportban.

Más létező pártot jelenleg az ellenzékiek 15 százaléka támogatna. Érdekesség, hogy 2020 elején a Momentum Mozgalom volt a legnépszerűbb erő az ellenzéki táborban, viszont 2021 őszére a Demokratikus Koalíció a politikai generációváltás ígéretével fellépő Momentumot is jelentősen visszaszorította.

Az említett átrendeződés elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy Gyurcsány Ferenc – felhasználva a DK szervezeti, személyi és anyagi erőfölényét a többi balliberális párttal szemben – a számára kedvező irányba terelhette a baloldali erők választási készülődését, valamint az előválasztási procedúrát.

A Demokratikus Koalíció által előzetesen megkötött paktumok, az intenzív kampánytevékenységük, illetve a visszaléptetések eredményeként az ellenzéki előválasztáson a baloldali erők rangsorában Gyurcsány Ferenc jelöltjei győztek a legtöbb egyéni körzetben, továbbá a balliberális oldal számára – a 2022-es országgyűlési választások szempontjából – kedvezőbb körzetek közül a legtöbbet szintén a DK szerezte meg.

Ennek alapján feltételezhető, hogy a következő ciklusban a Demokratikus Koalícióé lesz a legnagyobb baloldali frakció az Országgyűlésben, így Gyurcsány egyik legfőbb stratégiai célja – a jelek szerint – teljesülni fog.

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a DK-n kívüli balliberális erők azáltal, hogy szövetkeznek Gyurcsány Ferenccel, végső soron a saját szavazóbázisuk fokozatos lemorzsolódását idézik elő, miközben hozzájárulnak az exkormányfő visszatéréséhez.

A felvázolt képbe illeszkedik, hogy a felmérés szerint a saját önbesorolásuk alapján baloldali szavazók több mint fele (51 százaléka) a Demokratikus Koalícióra voksolna.

Ebben a választói csoportban a Momentum támogatottsága 14, a Jobbiké 11 százalék. Az önbesorolásuk szerint baloldaliak 10 százaléka az MSZP-Párbeszédre, 3 százalékuk az LMP-re szavazna. Más létező pártot a baloldali megkérdezettek 6 százaléka támogatna.

Látható tehát, hogy mind az ellenzéki orientációjú szavazók, mind a magukat baloldalinak vallók körében Gyurcsány Ferenc pártja vált dominánssá, jelentős választói rétegeket elhódítva baloldali „szövetségeseitől”.

A fokozatosan gyengülő balliberális pártokról leszakadó szavazókat tehát sikeresen integrálta a Gyurcsány-párt, amely körülmény előrevetíti, hogy az országgyűlési választásokig hátralévő fél évben a baloldalon vitathatatlanul Gyurcsány Ferenc szava lesz a döntő. Másképpen fogalmazva: a Demokratikus Koalíció egy lépéssel közelebb került a 2010 előtti szocialista politika „feltámasztásához”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában