POLITIK

A bűnözők hamar megtalálták az új lehetőségeket a koronavírus járványban

Nem először van ez így az emberiség történetében. A bűnözők elsők között alkalmazkodtak a járvány kínálta lehetőségekhez.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az Europol friss jelentése arról számol be, hogy miközben az EU egy eddig soha nem látott krízissel áll szemben, a bűnözők máris gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez és új módszerekkel folytatják tevékenységüket. Kihasználják, hogy a tagállamok a járvány elleni védekezéssel vagy annak kezelésével vannak elfoglalva.

Az EU rendőrségi hivatala friss jelentésében arról számol be, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli módszereket alkalmaznak a bűnözők. A koronavírus-járvány és a karanténok közepette elszaporodtak az online csalások és a hamis orvosi segédeszközök árusítása.

A járvány óriási keresletet támasztott például az orvosi segédeszközök iránt, és sokkal nagyobb függőséget alakított ki a digitális munkamegoldások terén, ami miatt az állampolgárok lényegesen sebezhetőbbekké váltak.

Lényegesen megnőtt az átveréses e-mailek száma, amelyek vírusokat és kémprogramokat telepítenek a gyanútlan felhasználók számítógépeire, akik csak egészségügyi segédeszközöket keresnek. A jelentésből az is kiderül, hogy egy cseh kórházat például komoly kibertámadás ért március közepén, ami miatt műtéteket kellett elhalasztania és betegeit át kellett vinnie másik kórházakba. A támadás súlyosan érintette a kórház gyermek- és szülészeti osztályait is.

A jelentés arra is rámutat, hogy az eszközhamisítás is virágkorát éli, ami általában a védőfelszerelések (maszkok, kesztyűk, gyógyszerészeti termékek) rossz minőségű utánzását jelenti, amely különösen nagy piacra talált a járványidőszakban. A jelentés szerint világszinten 34 ezer hamis maszkot foglaltak le a hatóságok, ami a leggyakrabban vásárolt online termékek egyikévé vált.

Szintén komoly problémát jelent a betörések számának növekedése, melyet több tagállam is jelentett. Ilyenkor a bűnözők egészségügyi vagy hatósági személyeknek adják ki magukat és tesztelni kívánják a bentlakókat, ami lehetőséget ad a lakás kirablására.

Az Europol arra számít, hogy növekedni fog a drogos befolyásoltság hatására elkövetett erőszakos esetek száma, a beszűkült drogpiac miatt, de a szexuális erőszak növekedésével is számolni kell. Komoly problémát jelenthet továbbá az illegális migráció és az embercsempészet erősödése, mivel a határellenőrzések hatására sokkal drágábban lehet a csempész-szolgáltatásokat kínálni.

Egészségügyben utazó internetes csalókra hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

„Az internetes bűnözés mennyisége megnövekedett az EU-ban. Az interneten értékesített hamis gyógyszerek, fertőtlenítő spray-k vagy csodás gyógymódok száma megdöbbentő” – mondta Ursula von der Leyen.

Az Europol tagállami kormányokkal, rendőri szervekkel és más ügynökségekkel együttműködve az elmúlt hetekben nagyszabású akciót hajtott végre hamis gyógyszerekkel kereskedő csalókkal szemben. Ennek eredményeként világszerte több mint 4,4 millió tonna hamis gyógyszert foglaltak le, 37 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel és 121 embert tartóztattak le. 2500 weboldalt pedig bezárattak.

A Bizottság elnöke arra kér mindenkit, hogy kétszer is győződjenek meg arról, hogy ahol vásárolni akarnak, azt a webhelyet megbízható szervezet, cég üzemelteti-e.

Az Europol felhívta a figyelmet arra is, hogy az internetes gyermekpornográfia területén is a helyzet rosszabbodására számítanak. Az amerikai FBI egy figyelmeztetést is kiadott, miszerint az otthon tanuló és a felnőttekhez hasonlóan megnövekedett időt online töltő gyerekeket most merészebben kerülgethetik szexuális ragadozók.

Egy nagyvállalat Szingapúrból vásárolt volna alkoholos kézfertőtlenítőt, valamint FFP2-es és FFP3-as maszkokat 6,6 millió euró értékben — a pénzt elutalták, az áru sosem jött meg. A másik cég közel négymillió maszkot vett volna, és háromszázezer eurót vesztett.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?