POLITIK

A baloldali politikus most a húst tiltotta be az iskolai menzákon

A Macron-párti agrárminiszter, Julien Denormandie szerint az ideológia már a gyerekek tányérjában van, ettől azonban távol kellene tartani őket.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Grégory Doucet, Lyon radikális baloldali, zöldpárti polgármestere ismét támadást intézett a francia hagyományok ellen. A korábban a katolikus ünnepek és a Tour de France elleni provokációival ismertté vált politikusnak ezúttal az iskolai menzákkal volt ideológiai alapú problémája, így be is tiltotta a húst, illetve a húsos ételek forgalmazását az állami oktatási intézményekben. A városvezető rendelkezése általános felháborodást váltott ki, nem csak a jobboldalon, de Macron hívei körében is. Sokak szerint ez egy újabb kísérlet a radikális baloldali részéről a társadalom ideológiai alapú átnevelésére, nem mellékesen pedig támadás a francia mezőgazdaság ellen, amely amúgy is nagy bajban van a koronavírus-járvány miatt. Az ügy időközben országos botránnyá terebélyesedett.

Lyon radikális baloldal polgármesterének, Grégory Doucet-nek a francia zöld párt (Europe Écologie Les Verts-EELV) politikusának a legújabb botránya feburár 15-én kezdődött, amikor is ő megbízásából a városháza oktatáspolitikáért felelős munkatársa, Stéphanie Léger email-t küldött Lyon 206 állami fenntartású iskolája vezetőségének – hívja fel rá a figyelmet Franciaország vezető konzervatív lapja, a Le Figaro vasárnapi cikkében.

A levélben az áll, hogy február 22-től kezdődően az iskolai menükből kiveszik a húst, illetve a húsos ételeket, annak érdekében, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék az ételek elkészítését és felszolgálását. Stéphanie Léger mindezt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben magyarázta. Az még nem világos, hogy a húsmentes iskolai menza meddig fog tartani, mert a mail alapján „legalább húsvétig tervezik ezt„, tehát nincs konkrét időpont meghatározva.

A húsmentes menü bevezetésének egy másik indoklása az, hogy meg szeretnének felelni a diákok igényeinek, mert az oktatáspolitikai felelős asszony szerint a lyoni gyerekek nagy része nem akar húst fogyasztani. Az elektronikus levélben az ugyanakkor nem szerepel, hogy ezt mivel indokolja a városvezetés, mivel felmérés nem készült erről. Legér asszony azt még hozzátette, hogy az iskolai menük nem lesznek teljes egészében vegetáriánusok, mert halat és tojást továbbra is fognak felszolgálni.

Egyszerre tiltakoznak Lyon radikális baloldali polgármesterének a húsmentes rendelete miatt a jobboldaliak és Macron párttársai

A Grégory Doucet polgármester nyomására meghozott rendeltet elsőként Étienne Blanc, a francia konzervatívok pártjának, a Les Républicains-nak a volt lyoni polgármesterjelöltje, Auvergne-Rhône-Alpes régió jelenlegi első alelnöke kritizálta. A konzervatív politikus véleménye alapján teljes mértékben fogadhatatlan a diákokra ráerőszakolt húsmentes menü, amely megfosztja őket a szabad választás jogától. Étienne Blanc értékelése szerint Lyon zöld, radikális baloldali vezetése kihasználja a járványhelyeztet annak érdekében, hogy minden előzetes konzultáció nélkül ideológiai lépeseket erőltessen rá másokra, pedig a régió gasztronómiai különlegességeinek a részét képezik a húsos ételek is.

A nagy botrányt kiváltó témával kapcsolatosan nyilatkozott Gérald Darmanin (En Marche) francia belügyminiszter is. Ő egyébként Macron kevés nem baloldali minisztereinek egyike. Ő azt mondta, elfogadhatatlan a zöldek moralizáló és elitista politikája, amely az alsóbb társadalmi rétegek ellen irányul.Emellett mélységesen megsérti a francia mezőgazdészokat és a mészárosokat is. Szerinte nagyon sok gyereknek csak az iskolában van rá lehetősége, hogy húst egyen, és a zöldek most ettől fosszák meg őket. Gérald Darmanin értékelése alapján ez egy ideológiai jellegű botránykeltés a zöldek részéről.

Hasonló véleményen van a Macron-párti agrárminiszter, Julien Denormandie is. Szerinte az ideológia már a gyerekek tányérjában van, ettől azonban távol kellene tartani őket. Véleménye alapján a normális fejlődéshez a gyereknek húsra is szükségük van. Julien Denormandie végezetül hozzáfűzte: az ügy miatt már felvette a kapcsolatot Auvergne-Rhône-Alpes prefektusával (kormánybiztos).

A témáról röviden kifejtette a véleményét Gabriel Attal, a párizsi kormány szóvivője is. Elmondása alapján ebből nem szabad ideológiai kérdést csinálni.

A radikális baloldali polgármester szerint ő csak elődje példáját követi

A rendelkezése kapcsán kiváltott botrányra Lyon polgármestere, Grégory Doucet személyesen nem volt hajlandó reagálni, de megtette ezt a már említett Stéphanie Légeren keresztül. Az oktatáspolitikus felettese üzenetété továbbítva azt mondta, hogy „a városvezető csak elődje, Gérard Collomb példáját követi, aki a járvány első hullámában egy kis időre szintén kivette a húst az iskolai menükből”. (Gérard Collomb szocialista színekben először 2001-2017 között volt Lyon polgármestere, majd átlépett Macron pártjába és belügyminiszter lett. Ám hamar megbukott, így 2018 novembere és 2020 júliusa között ismét Lyont vezette.)

Stéphanie Léger még hozzáfűzte, hogy „Grégory Doucet a kampányában ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén a város minden iskolájában lesz majd húsmentes menü, ezt pedig várhatóan 2022-től vezetik be„. A kritikusok ugyanakkor megjegyzik, arról nem volt szó, hogy ez kötelező lesz.

Ideológiai okokból tennék tönkre a zöldek a méltán híres francia mezőgazdaságot

Az országos botrány kapcsán számos konzervatív véleményformáló is megszólalt. Kvázi egységes álláspontjuk az, hogy a francia radikális baloldal ideológiai okokból egyszerre támadta a mezőgazdaságot és akar beavatkozni a legszemélyesebb magánügyeinkbe, tehát még abba is, hogy mit eszünk. Szerintük fennáll annak a veszélye, hogy az ország összes, a zöldek által vezetett település iskolájára kiterjesztik a húsmentességet, ez azonban beláthatatlan károkat fog okozni a járvány miatt már így is megtépázott francia mezőgazdaságnak, amely egyébként világhírű. Márpedig – Lyont leszámítva – számos francia nagyvárosnak van zöld polgármestere, a teljesség igénye nélkül ezek a következők: Marseille, Bordeaux, Strasbourg, Grenoble, Tours, Poitiers.

A radikális baloldalt persze a legkisebb mértékben sem izgatja, hogy a vidéki mezőgazdászok, állattartók és mészárosok miből fognak élni, ideológiai okokból amúgy is utálják őket, hiszen az agrárszféra hagyományosan jobbra szavaz. Magyarán: egy kicsit sem bánnák, ha ellehetetlenülne a megélhetésük, épp ellenkezőleg, ez csak megkönnyíteni a társadalom radikális baloldali ideológiai alapú átnevelését.

A francia zöldeket e magatartásuk miatt sokan „zöld kmereknek” (Khmers verts) nevezik, utalva a kambodzsai kommunista vörös khmereknek a társadalom átnevelésére irányuló terrorjára, amely az 1970-es években nagyjából 3 millió ember kiirtásával járt.

Lyon radikális baloldali polgármestere korábban a Tour de France ellen szólalt fel, az egyik párttársa a karácsonyfát tiltotta be

Ahogy arról az Origo beszámolt, a 2020 júliusában hivatalba lépő Grégory Doucet már szeptemberben kijelentette, hogy csak akkor engedi abban az évben a Tour de France-t megszervezni Lyonban, ha „a verseny komoly ökológiai fejlődésen„ megy keresztül, mert jelenleg „túl nagy az ökológiai lábnyoma”.

Később azonban meggondolta magát a polgármester és nyíltan közölte, hogy „a Tour de France piacorientált, környezetszennyező és macsó„, így aztán 2021-re biztosan elkerüli majd a várost. Ezt követően hivatalosan is bejelentették, hogy jövő évtől a verseny résztvevői nem tehetik be a lábukat Lyonba.

Szintén megírtuk, hogy Grégory Doucet párttársa, Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic tavaly a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt fel, szerinte „kivágott fákról van szó”, amelyek már „halottak„ és ezért „szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén”.

A kérdés jelenleg csupán az, hogy a nemzeti és keresztény hagyományok elleni „zöld„ (értsd: radikális baloldali) támadássorozatot hosszabb távon hogyan fogják elviselni a francia emberek.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?