POLITIK

A baloldal táskás embere: Ki kicsoda a Czeglédy- féle maffiaperben?

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Gyurcsány-párt és az MSZP pártkasszájába vándorolt az a 6 milliárd 300 millió forint amit a Czeglédy-féle bűnszövetkezet tüntetett el. De ki, kicsoda ebben a döbbenetes politikai maffiaperben?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az ügynek eredetileg huszonhárom vádlottja volt, ami jól mutatja, hogy egy kiterjedt, nagy létszámú csoportot működtetett Czeglédy. Az egyik legfőbb szövetségese Tánczos Andrea volt a vádirat szerint.

Czeglédy barátjának felesége

Czeglédy barátaival, Tánczos Mihállyal, Horváth Szilárddal és Gaál Angelikával létrehozta a Nyugat Média és Világháló Egyesületet, akkor még az ő nevén. A baloldali összefonódást jól illusztrálja, hogy Gaál a szocialisták és a szabad demokraták közös jelöltjeként indult a 2006-os országgyűlési választáson, egy szombathelyi honlapon pedig MSZP-s email-cím volt feltüntetve a neve alatt. Zárójelesen: Czeglédy pár hónappal később a két párt színeiben mérettette meg magát a helyhatósági voksoláson, és végül kompenzációs listáról szerzett mandátumot.

2001-ben indították el a mai napig létező Nyugat.hu nevű hírportált. Az impresszum szerint az oldal kiadója a Nyugat Média és Világháló Egyesület, felelős szerkesztője pedig annak mindenkori elnöke. A mai napig meglévő kapcsolati hálót mi sem mutatja jobban, minthogy Tánczos Mihály neve jelenleg is megtalálható a felületen.

A Czeglédyvel közösen honlapot alapító Tánczos Mihály felesége nem más, mint a per harmadrendű vádlottja, Tánczos Andrea.

Legbelsőbb szombathelyi szocialista körök

Tánczos Andrea több mint egy évtizede Czeglédy közeli munkatársa. Ahogy a Magyar Nemzet 2007-es cikkében írja, már a szombathelyi politikus első iskolaszövetkezetében is feltűnt, az írásban egyébként a szocialista párt megyei képviselőjeként hivatkoznak rá. Ennek ellenére Tánczos perelt akkor, amikor az MSZP tagjának és irodavezetőjének neveztük, pedig a 2010-es önkormányzati választásra vonatkozó Vas megyei közgyűlési jelöltek között valóban szerepel a Tánczos Andrea név, de már 2004-ben is megtalálható volt az MSZP szombathelyi elnökségében (ahol ott volt Gaál Angelika is).

Tánczos Andrea harmadrendű vádlott, a bünőző Czeglédy hű szövetségese. Fotó: Facebook

Arról nem is beszélve, hogy a neve alatt futott a szocialisták Vas megyei irodájának címére bejegyzett Ifjúság a Jövőért Egyesület.

Tánczosék több MSZP-hez köthető civil szervezettel együtt összesen közel 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Ebből az egyesület 4,9 milliót, míg a szintén a szocialistákhoz köthető Holnapért Alapítvány 50 milliót kapott. Utóbbi csoportosulást egyébként az a Gaál Angelika vezette, aki Czeglédy baráti körének tagjaként részt vett a Nyugat.hu létrehozásában, és az MSZP elnökségének is tagja volt.

Mindent átszövő láncolat

A politikai és személyi kapcsolatok mellett fontos ugyanakkor tisztázni, hogyan kapcsolódik Tánczos az ügyhöz.

Ennek legkézzelfoghatóbb nyoma egyértelműen az, hogy annak a Vaskos Építőipari Kft.-nek volt az egyik tulajdonosa, amelyik a Human Operator irodaházába volt bejegyezve. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy tulajdonostársa, Horváth Zoltán korábban együtt rádiózott Czeglédyvel, ami egész biztosan nem ártott az üzletnek. A sajtós kapcsolat kifejezetten gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen Horváth később azt a Nyugat Rádiót vezette, aminek többségi tulajdonosa a Human Operator Zrt. volt, és 2005-ben szombathelyi közműsor-szolgáltatóként nyert az ORTT pályázatán.

Tánczos egyébként a Human Operator irodavezetőjeként fontos szerepet tölthetett be a láncolatban, állítólag az iskolaszövetkezetek irányítása volt a feladata.

A Czeglédy-per harmadrendű vádlottjának jelenleg is több vállalkozásban van részesedése. Alapítója, és férjével, Tánczos Mihállyal tulajdonosa a 112 Press hírügynökségnek.

2015 óta benne van az ingatlan-bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó Prorent Invest Kft.-ben, ahol megjelenik még Horváth Zoltán, a Human Operator Zrt., Czeglédy Csaba testvére, Péter, Pöltl Klára, Kovács Előd és Kovácsné Takács Klaudia. Utóbbi kettőről a Nyugat.hu cikkezett: 2019 novemberében a „Házaspár került két fontos pozícióba az új szombathelyi önkormányzatnál” címmel jelentettek meg egy anyagot. Ebből kiderült, hogy előbbi Nemény András baloldali polgármester kabinetfőnökeként kapott állást, utóbbi pedig egy önkormányzati cég élére került. Ez is azt mutatja, hogy

a korábban kialakított, és Czeglédy által mozgatott szocialista hálózat a mai napig él a Vas megyei városban.

Tánczos következő érdekeltsége a STOUT Építőipari Kft., aminek profiljába a lakó- és nemlakóépület- építés tartozik. Fontos kiemelni, hogy a vállalkozás korábban Vaskos Építőipari Kft.-ként futott, ez volt az a cég, amelyik – ahogyan fentebb is írtuk – be volt jegyezve a Human Operator székházába. Tánczos 2016 és 2019 között ügyvezetőként dolgozott, ugyanakkor tulajdonosi részesedését a mai napig megtartotta. Akárcsak a Prorent Investben, itt is felbukkan Horváth Zoltán.

Czeglédy segítője kifejezetten sokszínűnek bizonyul: visszatérve a honlapalapítós gyökerekhez, 2017 óta vezeti a világhálóportál-szolgáltatással foglalkozó Youwon Hungary Kft.-t, amelynek egyben tulajdonosa is. Komoly személyi összefonódások figyelhetők meg a Prorent Investtel: Kovács Előd Péter, és felesége, Kovácsné Takács is részese a vállalkozás életének. Ők azok, akik az új baloldali városvezetésnek köszönhetően fontos pozíciót kaptak.

A Human Operatort sem engedte el Tánczos Andrea: jelenleg 5,88 százalékos részesedése van a céges láncolat tetején elhelyezkedő vállalkozásban. Egyébként korábban felügyelőbizottsági tag is volt itt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?