POLITIK

A baloldal kiállt a Hitlert dicsérő DK-s polgármester mellett, Németországban már elkergették volna

Németországban vagy Ausztriában aligha maradhatna polgármester az a politikus, aki Hitlerről talál elismerően beszélni. Magyarországon ez azonban a jelek szerint lehetséges, a baloldal nem követeli László Imre lemondását.
  • Szerző: M.M.

Hallgat a magyar baloldali elit idehaza és nem lármázták fel Brüsszelt sem ottani képviselőik, mondván: Magyarországon brutális támadás érte a demokráciát, a jogállamot, ott már nyíltan dicsérik Hitlert.

Hallgat Gyurcsány, hallgat Karácsony, s aki mégis hajlandó az ügyben megszólalni, az mentegetni próbálja László Imre újbudai polgármestert.

Gyurcsány szövetségese a XI. kerület vezetője Adolf Hitler munkásságát dicsérte a legutóbbi közgyűlésen. László Imre azzal érvelt egy közterület átnevezéséről folyó vitában, hogy Hitler megérdemelte, amiért korábban a Time magazin az év emberének választotta.

„1936-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele” – mondta a kerület első embere.

Csakhogy Hitlernek már jóval korábban, 1925-ben megjelent fő műve, a Mein Kampf, a németországi zsidók jogfosztását kimondó törvényeket pedig 1935-ben jelentette be Nürnbergben.

A Gyurcsány-párt politikusa később közleményben magyarázkodott. Azt írta: ez volt talán élete legszerencsétlenebb mondata, amiért bocsánatot kér. A baloldal politikusai, köztük Tüttő Kata főpolgármester-helyettes védelmükbe vették László Imrét. Álláspontjuk szerint megbocsátható a polgármester Adolf Hitlert méltató kijelentése, László Imre ugyanis nagyon jó kerületi vezető.

(A baloldal értelmezésben feltehetően az a jó kerületi vezető, aki Gyurcsány barátjával, Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával köt több milliós megbízási szerződést, és az abban foglaltakat tíz évre titkosítja.)

A máskor közlékeny DK-s szóvivő, Barkóczi Balázs is megtartotta magának a véleményét a Hitler életét és munkásságát „árnyaltan” megközelítő polgármesterről.

A koronavírus-járvány ideje alatt szinte naponta posztoló Gyurcsány Ferenc pártelnök, és felesége, Dobrev Klára is néma maradt közösségi oldalán. De Karácsony Gergely főpolgármester sem reagált az antiszemita megnyilvánulásra.

Valóban: minek is?

 

Menthetetlen kijelentés

Deutsch Tamás közösségi oldalán kommentálta László Imre felszólalását. A politikus úgy fogalmazott: a magyar nemzet egy értékközösség is, melybe nem kicsit, hanem nagyon nem fér bele az, amit László Imre mondott. Magyarázhatatlan és menthetetlen a kijelentése, vegytiszta neonáci, antiszemita és rasszista alapvetés – írta bejegyzésében.

 

 

És ezeket olvastad már?