POLITIK

40 migráns evezett át Angliába

40 iráni próbált meg átjutni a Doveri-szoroson a hétvégén Angliába csónakokon, akiket végül a határőrség szedett ki a vízből és vittek ki a partra, adta hírül a V4NA.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem volt esemény nélküli a hétvége Anglia partjainál, az illegális migránsok most is megpróbáltak átcsónakázni a Doveri-szoroson az Egyesült Királyságba. Ezúttal négy csónakot találtak a vízben a határőrök, amelyekben összesen 40 iráni utazott.

A csónakokban utazó bevándorlókat vasárnap hajnalban találták meg a hatóságok, a magukat iráninak valló embereket pedig Doverbe vitték. Ott először orvosi ellátásban részesültek, majd átadták őket a bevándorlási hatóságoknak kikérdezésre. A brit belügyminisztérium egyik szóvivője a már többször is hallott szöveget mondta az esettel kapcsolatban, miszerint a La Manche csatornán való átkelés rendkívül veszélyes a kis csónakokban. Így akik mégis megpróbálják megtenni az utat, azok nagy veszélybe sodorják a maguk és szeretteik életét is.

Azt még nem tudni, mi lesz a sorsa a csónakokból kimentett majdnem 40 migránsnak az Egyesült Királyságban. Tudva azonban, hogy az illegális bevándorlók alig egy kis töredékét utasítják csak ki az országból, valószínűleg még jó ideig ott maradnak.

Ugyancsak a hétvégén Illegális migránsok egy csapatára lőtt a horvát rendőrség, amikor azok Szlovéniába próbáltak átjutni, tudósít a Reuters.

Szombat este adtak le lövéseket illegális bevándorlók egy csoportjára a horvát hatóságok, amikor azok átlépték határaikat. A Rijeka közelében történt esetnek egy sebesültje van. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentése alapján a migránsok vélhetőleg Szlovéniába szerettek volna átjutni, azonban a csoport tagjainak számát és hovatartozását nem tette közzé.

Horvátország szeretne belépni az unió Schengen övezetébe, és a történtek bizonyítják, hogy a horvátok készek megvédeni határaikat. Bosznia többször is panaszt emelt, hogy a horvát hatóságok akkor is visszatoloncolták a bevándorlókat, amikor azok már jócskán az ország belsejében voltak.

Az ország egyébként kedvelt csomópontja a Közel-Keletről érkező migránsoknak, akik azon keresztül szeretnének eljutni a gazdagabb nyugati tagállamokba. A hatóságok eddig erősen tartották magukat és bár az országba érkező bevándorlók száma folyamatosan növekszik, ez a szám még mindig lényegesen kisebb, mint a nyugati vagy akár a magyar kitettség hasonló adatai.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?