INSIDER

270 ezer diák örülhet: a szakképzésben tanulók is kaphatnak majd diákhitelt

A javaslat több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.
  • Szerző: Ripost

A Gazdasági Kabinet javaslatot fogalmazott meg a kormánynak, hogy a jövő tanév tavaszi félévében a szakképző intézmények tanulói, és a felnőttképzési jogviszonyban résztvevők is élhessenek a diákhitel adta lehetőségekkel. A javaslat több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget – tájékoztatott Varga Mihály a kabinet csütörtöki ülését követően.

A pénzügyminiszter szerint a járvány megelőzése mellett a kormány legfontosabb feladata a gazdaság újraindítása, a koronavírus miatt leginkább érintett ágazatok megsegítése, amellyel új munkahelyek teremthetők.
Elmondta: a diákhitel szakképzésre való kiterjesztése a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, és a munkavállalókat is támogatja, hogy a vállalkozások igényeinek megfelelően új, korszerű és piacképes szakmai tudást szerezhessenek.
A szabadon felhasználható képzési hitel akár havi 150 ezer forint is lehet. A szakképzéshez felvett diákhitel visszafizetésére a tanulmányok befejezése után tíz év áll rendelkezésre – tette hozzá a miniszter.

A Gazdasági Kabinet kiemelten kezeli a turisztikai fejlesztések ügyét, és mindent megtesz az ágazatot ért károk enyhítése érdekében. Varga Mihály elmondta: a testület a turistautak melletti szálláshelyek fejlesztéséről is tárgyalt. Javasolják a kormánynak a nemzeti parkok és erdőgazdaságok területein található turistaszállások felújítására forrás biztosítását az idei költségvetésből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?