Létrehozva: 2023.09.23.

"Legyen közös keresztény üzenetünk!"

Tanácskozás Pannonhalmán.

Kiegyezni a politika is tud, de kiengesztelődni csak a lélek és ebben megkerülhetetlen szerepe van az egyházaknak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Pannonhalmán.

Mi reménykedünk a kiegyezésben, de ennek végső alapja a kiengesztelődés, és ebben nagy tisztelettel figyelünk az egyházakra

– tette hozzá Semjén Zsolt a bencés főapátságban rendezett, Keresd a békét és járj utána! nemzetközi ökumenikus konferencián. A konferencián I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka elmondta, a természettel való béke összefonódik az embertársakkal való békével. A társadalmi igazságosság feltételezi az Istennel való békét.
A pátriárka hozzátette, a béke egy másik szó a Krisztusban való megújulásra, a keresztény egyházi létezésre. Az ortodox egyház az isteni liturgiában imádkozik a felülről jövő békéért, és az egész világ békéjéért.

Az egyház békéért való munkálkodása valójában életének, igazságának lényeges kiterjesztése, melyhez az egyház egységéért folytatott küzdelem is hozzátartozik, mely az ökumenikus mozgalom keretein belül zajlik – emelte ki I. Bartholomaiosz.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát köszöntőjében rámutatott, ez a konferencia jel a világ számára, hogy különböző felekezetek és különböző földrészek Istenben reménykedő, krisztushívő tagjai képesek szót érteni, a közelmúlt sebeit gyógyítani, felelősséget vállalni a jövő társadalmának békéje érdekében.

Balog Zoltán, a református zsinat lelkészi elnöke úgy vélte, különleges keresztény adomány, hogy ökumenikus keretekben az egyházak úgy tudnak összejönni, imádkozni, gondolkodni és cselekedni, ahogy mások nem. Elmondta, arra van szüksége a világnak, hogy együtt legyen közös keresztény üzenetünk, hitvallásunk, melyben a közös legalább annyira fontos, mint maga az üzenet.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hangsúlyozta, a vallási töredezettség idején megjelenik együttműködés szelleme, a kölcsönös tisztelet szükségessége.

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság meghívására érkezett hatnapos látogatásra Magyarországon, ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi jelenléte Orthodox Exarchátusa révén annak a jele, hogy ez a kicsi, de régi és nagy hagyományokkal bíró ortodox keresztény egyház feltétlen szeretettel és tisztelettel viszonyul ehhez a csodálatos országhoz és néphez – jelentette ki I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka pénteki igehirdetésében a Pannonhalmi Főapátságban megtartott ökumenikus vesperáson.

„Szívből jövő személyes áldásunkat adjuk e nép +boldogulására, hitére, lelki egyetértésére”. Önök reményt adnak a világnak, mert szenvedéllyel, állhatatosan és meggyőződéssel gyakorolják a keresztény hitet” – jelentette ki a főpap.

A Pannonhalmi Főapátság, amelyben most vagyunk, régre visszanyúló és dicsőséges történetével élő tanúja a magyar nép kitartásának és hitének. Falai között rádöbbenünk arra, hogy az alapjait még akkor rakták le, amikor a keleti és a nyugati egyház kulturális, társadalmi és nyelvi különbségei ellenére egységes volt. Ily módon a főapátság – amely a magyar kereszténység lelki és szellemi középpontja – kézzelfogható jele lett annak, hogy a keresztény egyházak képesek felülkerekedni múltbéli hibáikon, erre van is lehetőségük, képesek arra, hogy újra összekapcsolódjanak egymással, és meghallják az isteni szeretetnek az üzenetét, amelyet a szentmise mai napra rendelt olvasmányai is tartalmaznak, Szent János evangélista szavait a szeretetről – mondta I. Bartholomaiosz.

A konstantinápolyi anyaszentegyház vezetése azzal a szilárd hittel járja végig a keresztény egyházakat, hogy az Ige – az Atya végtelen szeretetének és kegyelmének üzenete – le fogja győzni azt a fajta intézményes sötétségét, amely az evangéliumtól hajdan elindult, de a földi jutalmakat hiába kereső sok különböző egyházat sújtja – mondta az egyházi vezető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teljes az őrület Ukrajnában, elkezdték besorozni az amputált lábú férfiakat

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

borsonline.hu

Tóth Vera kitálalt testvéréről, Tóth Gabiról

hirtv.hu

Varga Mihály: A költségvetési politika megvédte az eddig elért eredményeit

ripost.hu

Nem hiszed el, mit kent a háziasszony vízkő ellen a csapra, zseniális ez a trükk

mandiner.hu

Veszélyben lehetnek a Németországban élő magyarok

origo.hu

A fürdőkádban fotózták Palvin Barbarát - képek

astronet.hu

A hétvége horoszkópja 2023. december 2-3.: kezdődik a visszaszámlálás…

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Németországban tartózkodó magyarok legyenek óvatosak

POLITIK

A vállalkozások sikere Magyarország sikere

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli