Létrehozva: 2023.09.23.

Hölvényi György: Európa elfordult a valóságtól

A KDNP-s képviselő véleménye az Unióról.

Európának normalitásra van szüksége, ezt pedig egy a Fidesszel és KDNP-vel együtt létrejövő új jobboldal képviselheti majd az új Európai Parlamentben (EP) – jelentette ki Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője sajtótájékoztatón pénteken Miskolcon.

Azt mondta, a jelenlegi európai politikai elit teljesen elfordult a valóságtól, a következő EP-választás azonban lehetőséget ad arra, hogy ezen változtassanak.

Valamilyen jobboldali megoldásra és összefogásra van szükség, a KDNP próbál tenni ezért a néppártban, valamint ezen dolgozik a Fidesz is – hangoztatta a KDNP alelnöki tisztségét is betöltő kereszténydemokrata politikus.

Közölte, az EP-ben tapasztalható korrupcióra „elképesztő” válaszokat adott testület, amely mindent megtett az ügyben, csak éppen a helyzetet nem kezelte. A botrányban érintett képviselők, a frakciójuktól eltávolodva, de ugyanúgy tagjai maradtak a parlamentnek, és szavaznak a többi között Magyarországról is, ez pedig megengedhetetlen – tette hozzá.

Hölvényi György elodázhatatlan feladatnak nevezte egy új jobboldal megalkotását és „összekovácsolását” a 2024-es EP-választásra, hangsúlyozva, hogy több fontos kérdésben, így például az illegális bevándorlás és a béke ügyében is Európa jövője a tét.

A józan, normális Európáért küzdeni kell, erre harcra a KDNP a Fidesszel együtt teljesen alkalmas és hivatott, mert “mi ezért az európaiságért megküzdöttünk” – hangoztatta a kormánypárti politikus.

Kijelentette, ezt az eszmeiséget a nyugat-európai államok könnyebben megkapták, de „mi nehezebben kaptuk meg”, ezért ezt „semmiképpen nem adjuk fel és nem is fogjuk feladni”.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy Európának nagy kihívást jelent az illegális bevándorlás, de Magyarország az ennek megoldására elindított programjaival – például Hungary Helps – képes az érdekérvényesítésre nemzetközi szinten.

Ebben kell mintát és irányt adni Európának, a demográfiai helyzet kezelésében lehet ilyen minta az Afrikából és a harmadik világból érkező fiatalok oktatásának támogatása, ösztöndíjpályázatok kiírása, ahogyan ezt a magyar állam is teszi – mondta Hölvényi György, megjegyezve: így a migrációt kiváltó okok legalább egy részét meg lehetne szüntetni európai együttműködéssel.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében csütörtökön Esztergomban.

A KDNP frakcióvezetője a két kormánypárti frakció közös sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni.

Simicskó István kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen.

A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából.

Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van – mutatott rá. Látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok – jegyezte meg.

Kifejtette: 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent. Hozzátette: az Európai Unión belül a születési arányszám Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben. Nem tartanak még ott, ahol szeretnének: a kormányzás eleji 1,23-as születési ráta mostanra 1,6-ra emelkedett, de jó lenne, ha ez 2-re nőne – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején gyakorlatilag minden családtámogatási formát felszámoltak, így az otthontámogatási rendszert – úgy, ahogy volt – megszüntették, ahogy a gyermekek utáni adókedvezményt is. Vannak ilyen figyelmeztető jelek a magyar politika múltjában – fogalmazott, hozzátéve: ők ezt nem szeretnék.

Ha a kormány kibővíti a családtámogatás rendszerét, akkor példát tudnak mutatni Nyugat-Európa számos országának, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai problémák orvoslására, hanem az, hogy minél több gyermeket vállaljanak a családok – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva úgy értékelt, van esély arra, hogy 2024-től növekedési pályára kerüljön a gazdaság és több forrás álljon rendelkezésre. A konkrét javaslatok az őszi ülésszakon kiderülnek, azt kérte, a KDNP-frakció tagjai is gondolják végig, milyen értékes többletet tudnak adni a törvénymódosításhoz.

További felvetésre, a pedagógusok béremeléséről azt mondta: maximális szövetségesként tekint a pedagógusokra, akiket meg kell becsülni, és akiknek a részéről jogos igénynek nevezte a béremelést. Várják, hogy a Magyarországnak járó pénzek megérkezzenek Brüsszelből, és a kormány rendezni tudja a vállalását.

Simicskó István a külföldi kampányfinanszírozás ügyéről azt mondta: a magyar szolgálatok kiváló munkát végeznek, rendszeresen adnak tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság ülésein. Mindenkinek érdeke, hogy Magyarország ilyen típusú kiszolgáltatottságát megszüntessék – tette hozzá.

Az iskolai kadétképzésről szóló kérdésre közölte: 150 középiskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, és támogatja, hogy az egyházi fenntartású iskolák is vegyenek részt benne

Simicskó István beszámolt arról is, hogy a hagyományoknak megfelelően a KDNP külön frakcióülést is tartott szerda délután. Ezen meghallgatták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszámolóját, amely érintette az orosz-ukrán háborút is. Áttekintették az előttük álló időszakot, az ősszel tárgyalni tervezett törvényjavaslatokat, “egyfajta feladatszabás zajlott”.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megégeti és bedrogozza a Hamász a túszul ejtett gyerekeket

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

metropol.hu

Elesett Budapest: az ónos eső miatt nem jár több busz, lezárták Normafát is

hirtv.hu

Mesterházy Attila: Messze van még Ukrajna EU- és NATO-csatlakozása + videó

metropol.hu

„Éltem a fiatalok életét, családot és gyerekeket akartam" – félrediagnosztizálták Nikit, későn derült ki, hogy májdaganata van

mandiner.hu

Felkavaró hír érkezett a Nemzetiben megsérült színésznő állapotáról

origo.hu

Eva Longoria szabadjára engedte a melleit - fotók

travelo.hu

Mától a hétvégéig csillogó ünnepi HÉV közlekedik a főváros H5-ös vonalán

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Németországban tartózkodó magyarok legyenek óvatosak

POLITIK

A vállalkozások sikere Magyarország sikere

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli