POLITIK

Szerző Ripost

4 hónapja

Amerika elkerülheti a pénzügyi csődöt

Joe Biden reménykedik.

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este, miután a Képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.

 

 

Joe Biden: sikerült elkerülni az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Az elnök vasárnap egyeztetett Kevin McCarthy-val a Képviselőház republikánus vezetőjével. Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a tárgyalások elején világossá tették, csak kétpárti megállapodással tudnak előrelépni, ugyanakkor hozzátette, hogy kevés engedményt kellett tennie a republikánusok felé.

 Az elnök még szombaton kiadott közleményében fontos lépésnek nevezte az egyezséget abba az irányba, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat, és biztosítják a gazdasági növekedést.

Kevin McCarthy, a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház elnöke szintén vasárnap sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett hátra lépniük. A republikánus házelnök a tárgyalásokon általa elért eredmények között említette, hogy a kormányzat visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, valamint, hogy visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is.

Kevin McCarthy szintén vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban elmondta, hogy minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz a Kongresszus.
Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával az után kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege, várhatóan vasárnap este.

Kevin McCarthy házelnökké választásakor tett ígérete volt, hogy minden törvény esetében legalább három napnak kell rendelkezésre állnia, hogy a képviselőknek idejük legyen elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket, mielőtt szavaznak róluk.

A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőházat vezető republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétől nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát.  

A megállapodásról előzetesen megjelent információk alapján a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe a republikánusok hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának megemeléséhez két évre, ami mintegy 4 ezer milliárd dollárt jelent.

Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága meghaladja 31 ezer milliárd dollárt, ezzel elérte a törvény által jelenleg engedélyezett maximális szintet.

Joe Biden megvétózta a határozatot a Kínából importált napelemek vámkötelezettségéről.

Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy a jogszabály az amerikai innováció ellenében hat.

Az amerikai Kongresszus két háza a közelmúltban fogadta el a határozatot, amely felülírja a Biden-kormányzat intézkedését, amellyel tavaly két évre felfüggesztette a Kínából származó napelempanelekre kivetett vám alkalmazását.

 

Joe Biden megvétózta a határozatot a Kínából importált napelemek vámkötelezettségéről

Joe Biden amerikai elnök

Fotó: SAUL LOEB / AFP

A vámmal eredetileg az amerikai vállalkozások védelmét akarták biztosítani.
Joe Biden a vétót indokló közleményében most azt írta, hogy a vám felfüggesztésének eltörlését tartalmazó kongresszusi határozat az amerikai innovációt akadályozná, és aláásná az ennek érdekében tett erőfeszítéseket, valamint komoly bizonytalanságot teremtene az amerikai vállalkozások és munkavállalók körében. Az elnök ugyanakkor arról biztosította a törvényhozókat, hogy a vámra vonatkozó moratóriumot nem tervezi meghosszabbítani annak 2024. júniusi lejártát követően.

A kongresszusi határozat egyik beterjesztője, a demokrata Dan Kildee képviselő csalódottságát hangoztatta az elnöki vétót illetően, és szintén azzal érvelt, hogy az sérti az amerikai gyártókat és dolgozókat, valamint arra sürgette a törvényhozást, hogy éljen törvény adta lehetőségével és írja felül az elnöki vétót egy minősített többségű szavazással.

A Kongresszus május elején élt az elnöki döntések felülvizsgálatának lehetőségével és kétpárti támogatással, a Képviselőházban és a Szenátusban is, többséget kapott a Kínát érintő importvám alkalmazását előíró jogszabály.

Kedden a Képviselőházban bizottsági meghallgatást tartottak a kormány több tagjának részvételével az Egyesült Államokat Kína felől érő gazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokról. Ezen Antony Blinken külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Kína ma a legmélyrehatóbb kihívást jelenti. A kongresszus Kínával foglalkozó bizottságának ülésén részt vett Lloyd Austin védelmi miniszter is.

Joe Biden  a First Republic Bank gyors állami átvételére és azonnali tovább értékesítésére reagálva egy fehér házi eseményen azt közölte, hogy az újabb intézkedéssel sikerült garantálni a bankrendszer biztonságát és stabilitását, ide értve az amerikai kisvállalkozások védelmét, és képességüket arra, hogy fizethessék dolgozóik bérét. Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy miközben a közelmúlt banki csődjei idején is sikerült garantálni a betétesek pénzét, addig a részvényesek elveszítették befektetéseiket.

 

 

A bankvezetők elszámoltathatóságát sürgette az amerikai elnök az újabb bankcsőd nyomán

Joe Biden amerikai elnök

Fotó: ALLISON BAILEY / NURPHOTO / AFP

Az elnök megismételte felhívását a kongresszus felé, hogy alkosson jogszabályt a banki vezetők elszámoltathatóságáról és felelősségre vonhatóságáról, valamint szigorítsanak a nagy és regionális bankokra vonatkozó felügyeleti szabályokon.

Az amerikai pénzügyi hatóságok hétfőn jelentették be, hogy a JPMorgan Chase veszi meg a First Republic Bank döntő részét, miután a San Franciscó-i pénzintézet megmentésére indított kísérlet kudarcba fulladt. A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) a hétvégén megpróbált gyorsan vevőt találni a nyilvánvalóan működésképtelenné vált pénzintézetre, aukciót hirdetett, amire a legnagyobb amerikai bankok ajánlatait várták vasárnap délutánig. A hatóság célja a piaci bizonytalanság elkerülése volt a hétvégi intézkedéssel, és a First Republic Bank új tulajdonosát még a hétfői tőzsdenyitás előtt be akarták jelenteni.  

A First Republic Bank eszközállományát tekintve az Egyesült Államok 14. legnagyobb kereskedelmi bankja volt, 8 államban működtetett fiókokat. Összeomlása az amerikai banktörténet második legnagyobb csődje. A pénzintézet a FDIC április 13-i adatai szerint mintegy 229 milliárd dollár eszköz- és 104 milliárd dollár betétállománnyal rendelkezett.

Az újabb bank bedőlésével együtt az elmúlt két hónapban az amerikai pénzügyi történelem első, második és harmadik legnagyobb pénzintézeti csődjei következtek be.

Március elején, a szintén kaliforniai székhelyű Silicon Valley Bank összeomlása volt az első, majd a Signature Bank is működésképtelenné vált. A betétbiztosítás (FDIC) akkor átvette a két bank irányítását, és garantálta, hogy a nem biztosított betétek sem vesznek el. Az intézkedés csak a Silicon Valley esetében 20 milliárd dollárba került, amit a betétbiztosítási alapból fedezett a hatóság. Ezt most el akarta kerülni a FDIC.

A First Republic Bank már akkor, március elején csődközeli helyzetbe került, de a legnagyobb amerikai bankok 30 milliárd dollár tőkét biztosítottak számára, hogy a felszínen tartsák, a mentőakció ugyanakkor sikertelennek bizonyult.

Annak ellenére, hogy a JP Morgan Chase gyorsan vevőként jelentkezett, az amerikai adófizetőknek közvetetten, a betétbiztosítási alapon keresztül, újabb 13 milliárd dollárjába került az ismételt bankmentés is.

Az eset nyomán hétfőn a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, Sherrod Brown szintén szigorúbb szabályokat sürgetett a nagybankok működésére vonatkozóan.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vérfagyasztó felfedezést tettek Japánban magyar kutatók

origo.hu

Szörnyű gyilkosság történt a brit királyi családban

borsonline.hu

„Nagy a baj, gyerekek” – Rácz Jenő kétségbeesetten kért segítséget

magyarnemzet.hu

Robert Ficoék lecsúszhattak az első helyről, a Szövetség nem jutott be a parlamentbe

ripost.hu

Katalin hercegné elsírta magát: túl nagy a hasonlóság Diana és Sarolta között

hirtv.hu

A Ferencváros kiütéses győzelmet aratott az örökrangadón

origo.hu

Lehúzta a cipzárját, majd a melleit fotózgatta az egyik legszexibb magyar DJ - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. október 1.: az Oroszlán elégedett, a Bika kikapcsolódik

ripost.hu

"A Tescóban dolgozunk: íme 7 dolog, amit szívesen elmondanánk a vásárlóknak, de nem tehetjük"

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Durva fordulatot hoz az ősz, 3 csillagjegy végre felismeri az igazságot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

17 magyar egyetemen indul meg a környezetvédelmi képzés

POLITIK

Tíz százalékkal magasabb a részvételi arány a szlovákiai választásokon

POLITIK

Putyin már az újjáépítésről beszélt

POLITIK

Bizakodunk a szlovák választások sikerében