Létrehozva: 2023.03.25.

Mire jó a szerb-magyar partnerség?

Segít a példátlan kihívások kezelésében.

Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a holland és a szerb miniszterelnökkel folytatott belgrádi tárgyalása után úgy fogalmazott: a közép-európai országok többsége ma három fő kihívással, gazdasági, biztonsági és energiaellátási kihívással néz szembe, Magyarországnak mindhárom kezelésében segít a szerbekkel fenntartott stratégiai szövetsége.

A legfontosabb kihívás az energiaellátással kapcsolatos, a két ország „az eddigieknél is szorosabban kapaszkodik össze”, hogy hosszú távon garantálja az energiaellátást – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodás értelmében a Magyarország ellátását biztosító földgáz Szerbián keresztül érkezik, Magyarország pedig több száz millió köbméter gázt tárol Szerbiának.

Megállapodás született arról, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is fogunk földgázt tárolni a szerbeknek a magyarországi gáztározókban, emellett zajlanak az előkészületek a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia forgalom könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele érdekében – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy egyre nő a migrációs nyomás, a kiváltó okok kezelése nem történt meg, a helyzet kezelésében azonban nagy segítséget jelent, ha Magyarország együtt tud működni a nyugat-balkáni országokkal.

Szerbiával jó ez az együttműködés, harminc magyar rendőr szolgál Szerbia déli határán, hogy a magyar határon történő védekezés vonalát minél inkább délre tudjuk tolni – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom terén. Még sohasem fordult elő, hogy a kereskedelmi forgalom 6 milliárd euró lett volna, s ez hatalmas jelentőséggel bír – közölte.

Munkalátogatásra Belgrádba érkezett szombaton Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfőt, aki Brüsszeből utazott a szerb fővárosba, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök fogadta. A miniszterelnök és a szerb államfő találkozójának témái között Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz-ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségei szerepelnek.

Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatást tett Belgrádban, ahol Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök fogadta szombaton.

A megbeszélés témái között szerepelt Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a folyamatosan fejlődő magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz-ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségei.

Orbán Viktor a Twitter-csatornáján megjelent biliárdozós fotókhoz fűzött angol nyelvű üzenetben hozzátette:

„Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar–szerb kapcsolatok a csúcson vannak. Köszönöm a játékot és a barátságot, Vucic elnök úr!”

A miniszterelnököt Szijjártó Péter is elkísérte Szerbiába, ezt a külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán tudatta.

Új, nyári menetrendet vezetett be az Air Serbia, így hétfőtől hetente 17 járatot indít Belgrád és Budapest között – közölte a szerb nemzeti légitársaság.

A rendszeres budapesti járat mellett további húsz olyan úti cél felé indít gépeket az Air Serbia, amely nem volt elérhető az előző évben – olvasható a közleményben. Az első budapesti gép már hétfőn reggel elindult és meg is érkezett a magyar fővárosba.

Bosko Rupic, az Air Serbia stratégiai igazgatója azt is közölte, hogy folyamatosan követik az igényeket, és ezek mentén növelik majd a járatszámot a két főváros között. Reményét fejezte ki, hogy a közvetlen járat Belgrád és Budapest között hozzájárul a két főváros jobb összeköttetéséhez, és felgyorsítja az utasok európai mozgását.

A közlemény szerint a Belgrád-Budapest járat bevezetését követően az utasok sokkal jobb összeköttetésekkel utazhatnak a továbbiakban Magyarországról Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba, Ciprusra, az Egyesült Államokba, de a nyugat-balkáni térség országaiba is.

Az Air Serbiának tavaly több mint 2,76 millió utasa volt, ami 73 százalékos növekedést jelentett a még a koronavírus-járvány miatti lezárásokkal küzdő 2021-es évhez képest. A vállalat 2022-ben három légikikötőjéből – Belgrádból, Nisből és Kraljevóból – összesen 31 420 járatot indított. Emellett tavaly 15 új úti céllal és hét új repülőgéppel bővült a szerb légitársaság kínálata.

A vállalat közlése szerint a koronavírus-járvány kitörése óta 2022-ben először tudott profitot termelni az Air Serbia, a nyereség tavaly elérte a 21 millió eurót (8078,7 millió forint). Az Air Serbia részvényeinek 51 százaléka a szerb állam, 49 százaléka pedig az Egyesült Arab Emírségek Etihad légiközlekedési vállalatának a tulajdonában van.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

magyarnemzet.hu

Rákay Philip egy régi titkot tört fel, kiderült, hogy politikai szerepvállalása miatt rúgatta ki Lilu a zenetévétől

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll