POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

Megkérdőjelezhetetlen népszerűség.

A kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak – derült ki a Társadalomkutató legújabb felméréséből. Mint írták, a Fidesz egy most vasárnapi választáson még nagyobbat nyerne, mint egy éve.

A Fidesz egy most vasárnapi választáson ugyanakkora támogatottsággal (52 százalék) még nagyobbat nyerne, mint egy éve, mivel az összefogott ellenzék (30 százalék) a tavalyi eredményénél is gyengébben szerepelne – olvasható a Társadalomkutató legfrissebb felmérésében.

Fidesz
Töretlen a Fidesz-KDNP támogatottsága. Fotó: Társadalomkutató

Mint jelezték, a Társadalomkutató a 2022-es áprilisi választás legpontosabb előrejelzését adta, s az egyéves évforduló alkalmából ismét megmérte a magyar társadalom politikai preferenciáit. Ebből kiderült, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetségre egy most vasárnapi választáson az urnához járulók 52 százaléka szavazna, amely hibahatáron belül tér csak el a Társadalomkutató által a választás előtt mért 50 százalékos támogatottságtól és az 52,5 százalékos tényleges belföldi választási eredménytől.

 

Ezek alapján a kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak, s képesek lennének megismételni a 2022-es országgyűlési választáson elért győzelmüket

 

– rögzíti a kutatás.

Kiemelték, hogy a baloldalhoz sorolt ellenzéki pártok egykori összefogása táborának támogatása tovább apadt. A legutóbbi országgyűlési választás előtt a Társadalomkutató a baloldali közös lista 40 százalékos eredményét jelezte előre, de az a választáson csupán a belföldi szavazók 36 százalékát tudta megszerezni. Az akkori politikai szövetséghez tartozó erők összesen azonban ma már csak 30 százalékos támogatottsággal bírnak. 

 

Ez azt jelenti, hogy a baloldali tábor nemcsak tovább töredezett azáltal, hogy Márki-Zay Péter mozgalma önálló párttá alakult, vagy a Jobbik egykori elnöke új mozgalmat alapított, hanem zsugorodott is (Jakab Péter szervezetének támogatására nem kérdeztünk rá, mivel az nem minősül egyelőre politikai pártnak, így nem is indulhat választáson)

 

– hangsúlyozza a Társadalomkutató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szétbomlott összefogás egykori pártjai vegyes képet mutatnak: a legerősebb köztük a Demokratikus Koalíció, amely mögött a választók 12 százaléka áll. Feleekkora támogatottsággal követi őket az egykori blokkból a 6 százalékos Momentum. Őket a Jobbik követi a sorban, 4 százalékos támogatottságával a bejutási küszöb körül inog. Az LMP (3 százalék), az MSZP (2 százalék), illetve a Párbeszéd (1 százalék) jelentősen elmarad a parlamenti bejutást és frakcióalakítást biztosító támogatottságtól. A 2022-es választás óta zászlót bontó Mindenki Magyarországa Néppárt mindeddig a választók 2 százalékát tudta megszólítani.

 

Az egykori baloldali szövetségtől elpártolt szavazók feltehetőleg más pártokat erősítenek: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tavalyi 3,4 százalékos választási eredményét jócskán túllépné, jelenlegi 10 százalékos támogatottságával egyértelműen átlépné a parlamenti belépési küszöböt

 

– ismerteti a kutatás.

Emlékeztetnek, hogy 2022-ben egyedül a Társadalomkutató jelezte előre, hogy a Mi Hazánk bejuthat az országgyűlésbe. Most az intézet által mért és a valóságban is megvalósult 6 százalékos belföldi választási eredményét a Mi Hazánk a választás óta tovább javította: „most vasárnap” a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka adná voksát a radikális jobboldali pártra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten, sírva nyilatkozott Schobert Norbert

hirtv.hu

Egyre gyakoribbak a medvetámadások Erdélyben

ripost.hu

Újabb bizonyítékot találtak az eltűnt Madeleine ügyében

vg.hu

Végre: az eddigi legnagyobb csökkenést mérték az inflációban – már látszik a fény az alagút végén

origo.hu

Előkerült Curtis, így magyarázkodott az eltűnéséről

mindmegette.hu

Sokan kidobják, pedig filléres csodaszer a kertben a kávézacc

ripost.hu

Szívszaggató fotókon a Dollyéktól kimentett ebek, ilyen állapotban vannak

ripost.hu

Szoboszlai és magyar társa ugyanahhoz a sztárcsapathoz kerülhet

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Baba Vanga újabb félelmetes jövendölése került elő: nagyhatalmi háborúk és globális feszültség jöhet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK

Berágtak a lengyelek Brüsszelre: "Ez már a botrány kategóriája"

POLITIK

Felejthetetlen programok ingyen! Ezzel vár a Generali Gyerek Sziget

POLITIK

Döbbenetes: késsel esett neki alvó gyermekének egy részeg nő Bács-Kiskunban

POLITIK

Putyin szerint szándékosan élezik ki az ukrán konfliktust

POLITIK

Brit miniszterelnök: Nem biztos, hogy az oroszok robbantottak