Létrehozva: 2023.03.25.

Gyurcsány és Jakab pisilni is együtt jártak

Ezt állítja Márki-Zay.

Márpedig, ha ő mondja.

Már pisilni is együtt ment ki a pártelnöki értekezletekről, dohányozni is szinte kézen fogva mentek, látszott, hogy nagyon szoros kapcsolat formálódott közöttük – mondta a Népszavának adott interjújában Márki-Zay Péter. A kijelentés kapcsán Arató Gergely megszólalt, aki szerint Gyurcsány Ferenc nem dohányzik. Pedig a DK-vezér számos alkalommal gyújtott rá kamerák előtt.

 

Hirdetés

„Már pisilni is együtt ment ki a pártelnöki értekezletekről, dohányozni is szinte kézen fogva mentek, látszott, hogy nagyon szoros kapcsolat formálódott közöttük. Jakab részt sem vett a kampányban, péntekenként és szombatonként nem ment sehova a magánéletre hivatkozva. Gyurcsány pedig már jó előre közölte velem, hogy ha elveszítjük a választást, én leszek a hibás. Szóval nem lepődtem meg” – idézte fel emlékeit a Népszavának adott interjújában Márki-Zay Péter. 

Márki-Zay
Márki-Zay szerint az ellenzéki pártok maguknak akarták a dollárokat. Fotó: Máté Krisztián

Szerinte csoda lett volna, ha az ellenzék megnyeri a választást, ugyanakkor ő maga teljes erőbedobással dolgozott.  Azt azonban elismerte, hogy neki is óvatosabbnak kellett volna lennie saját kommunikációjában, ám úgy látja, a végeredmény nem ezen múlott. Szóba került az Egyesült Államokból kapott kampánypénzek kérdése is. Márki-Zay Péter azt mondta, erről utoljára akkor tudtak az ellenzéki pártok, amikor maguknak követelték az összeget, ami maradt. – Amikor letámadott minket a Fidesz, hirtelen mindent letagadtak – mondta.

 

Valóban egymásra mutogattak

 A Partizánnak adott tavalyi interjújában Márki-Zay arról értekezett, szerinte Gyurcsány Ferenc és a háború a két fő oka annak, hogy rengeteg szavazót és körzetet veszítve megbukott a baloldali koalíció. Azt is elmondta akkor, hogy a Jobbik elveszítette szavazóinak jelentős részét, mert célba értek a „Gyurcsány-üzenetek” a fideszes kommunikáció részéről.

Ahogy az is tény, hogy a legtöbb baloldali politikus Márki-Zayt próbálta felelőssé tenni a választási vereségért. 

Emlékezetes, a történelmi bukás után Márki-Zay Péter mögé nem álltak fel a színpadra baloldal vezető politikusai. Családja mellett csupán Karácsony Gergely és Donáth Anna állt mellette a megsemmisítő pillanatban. Néhány nappal később Jakab Péter azt mondta: „Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket”. A vereség után levonta következtetéseit Gyurcsány Ferenc is, aki a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki együttműködésre utalva azt mondta: „a közös hajónak tovább kell mennie” , ugyanakkor egyetértését fejezte ki azokkal, akik szerint a hajó vezetését nem a „legjobb kapitányra” bízták. 

Arató: Gyurcsány nem dohányzik

– Márki-Zay Péter szerint Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter a kampány idején állandóan együtt járt cigizni. Ez már azért sem lehetséges, mert egyikük sem dohányzik. És ez a legkevésbé kártékony valótlanság – állította legújabb Facebook-bejegyzésében Arató Gergely, a DK politikusa.

Arató Gergely szerint Gyurcsány Ferenc nem dohányzik (Fotó: képernyőfotó)

– MZP megint megszólalt. Most épp azt mondja, hogy nem vettem részt a kampányban, a pártelnöki értekezletekről együtt mentem ki Gyurcsánnyal dohányozni, az ellenzék meg tudott a külföldi pénzekről. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kampányban több mint 130 utcafórumot tartottam, a külföldi pénzekről meg nem tudtunk. Amit tudunk, az a végeredmény. Akárki is fizette MZP-t, a Fidesznek tett vele szívességet, nem az ellenzéknek. Ja, és nem dohányzom – reagált Facebook-bejegyzésében Jakab Péter.

Elakadtak Márki-Zay Péter párt­alapítási tervei, miután a Mindenki Magyarországa Néppárt bejegyzése egyelőre nem történt meg. Korábban Hódmezővásárhely polgármestere arról beszélt, hogy májusban akarják tartani a párt alakuló közgyűlését. A bukott baloldali jelölt több egykori szövetségese is jelezte már, hogy nem kíván csatlakozni az új formációhoz.

A Mindenki Magyarországa Néppártot (MMN) a Csongrád-Csanád Vármegyei Bíróság bejegyzésre alkalmasnak találta, ám később a Legfőbb Ügyészség kifogásokkal élt, így a párt bejegyzése egyelőre nem történt meg, és az ügy másodfokra került – tudatta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke nem ismertetett további részleteket, ám szerinte mindez elfogadhatatlan egy demokratikus jogállamban.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, Márki-Zay egy hónapja azt jelentette be, hogy május elején tartja alakuló közgyűlését az MMN, ám ez most kétségessé vált.

Hódmezővásárhely polgármestere jelezte, hogy önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti választásokon. Évértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette: mivel az EP-választásokon csak pártok indulhatnak, a Mindenki Magyarországa Mozgalom úgy döntött, szükség van egy pártra. Márki-Zay szerint nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő önállóan indul, mert ez egy tisztán listás választás. Hozzátette: bízik abban, hogy az ellenzék esélyeire nem lesz befolyással az önálló indulás az önkormányzati választáson.

A polgármester szót ejtett arról, hogy az ellenzéknek a 2024-es önkormányzati választáson nem pártjelöltekként, hanem helyi lokálpatrióta szövetségek formájában kellene elindulni. Azt állította, ha az együttműködésről nem jön össze a megállapodás, akkor lesz szükség előválasztásra. Hangsúlyozta: az MMN a rendszer ellenzéke kíván lenni, ellentétben a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal. A hosszú távú tervekről szólva pedig elmondta: a párt az Európai Néppárt tagpártja kíván lenni. 

Tavaly augusztusban a Magyar Nemzet megkeresésére Márki-Zay Péter azt nyilatkozta, hogy a hiteles ellenzéki szereplők közül bárkivel együttműködnek, aki leváltaná a kormányt, egyedül a Demokratikus Koa­lícióval kizárt a kooperáció.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje még tavaly májusban beszélt először arról, hogy saját pártot alapít, azonban egykori hívei közül többen is jelezték, hogy nem kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez. Ezután Márki-Zay volt gazdasági tanácsadója, Király Júlia közölte: 

Életem első 65 évében sem voltam se párttag, se politikus. Életem hátralévő részében sem leszek. Maradok egyszerű tanárember.

 Az MMM korábbi elnökségi tagja, Márki-Zay egyik leghűségesebb követője, Lukácsi Katalin is úgy nyilatkozott korábban, nem csatlakozik az új párthoz. 

Hadházy Ákos is kimarad a politikai projektből, pedig a hatpárti baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampányban még korrupcióellenes miniszterként emlegette. 

Régi barátságunkra és az irántad érzett változatlan és őszinte megbecsülésre tekintettel próbálok nagyon udvariasan, de lényegre törően fogalmazni: minden ellenkező híreszteléssel szemben én nem kívánok részt venni az általad most bejelentett párt munkájában

– fogalmazott idén januárban a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az országgyűlési képviselő. Hadházy Ákos leszögezte, hogy bármilyen új pártot csak erős alapokon, széles körű összefogással, megfelelő időben szabad elindítani. Szerinte ezek hiányában a legjobb szándékkal indított kezdeményezés is csak egy lesz az egyszemélyes törpepártok szomorúan hosszú sorában.

Korábban Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője Márki-Zay pártalapítási terveiről  elmondta, hogy ennyiféle pártot az ellenzéki választók nem tudnak eltartani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kvíz: ön tudja, hogy írják ezeknek a hírességeknek a nevét?

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye