Létrehozva: 2023.03.19.

Donald Trumpot letartóztathajták?

A hír felbolygatta az Egyesült Államokat.

Közösségi média oldalán jelentette be tegnap Donald Trump korábbi republikánus elnök – kiszivárgott információkra hivatkozva –, hogy kedden New Yorkban letartóztatják. A híveit tiltakozásra szólította fel. Republikánus párttársai mellé álltak, „hatalommal való visszaéléssel és a demokrácia leépítésével” vádolva az ügyészséget. A demokraták azonban helyeselték a Trump elleni vizsgálatokat, szerintük „felelnie kell a tetteiért és megszólalásaiért”. Hollywoodi hírességek sem takargatták a mondandójukat: sokan szociopatának, rasszistának és bűnözőnek nevezték a volt elnököt.

Vezető republikánus politikusok álltak ki Donald Trump mellett, miután az egykori elnök azt posztolta a Truth Social közösségi oldalán, hogy „kedden le fogják tartóztatni”, amiért állítólagosan 130 ezer dollárnyi kampánypénzzel fizette le Stormy Daniels felnőttfilmes sztárt a 2016-os elnökválasztási kampány során.

Trump a vádakat, a manhattani ügyészség a vádemelés tényét tagadta. Az ügyészség most tanúként hallgatná meg a volt elnököt, noha jogi szakértők szerint ez esetben az már a vádemelés előszobája.

Trump ügyvédje leszögezte: „A nyilatkozat a médiában megjelent híreszteléseken alapul” – utalt arra, hogy az egykori elnök egy illegális szivárogtatót jelölt meg ügyészségi forrásának.

Republikánus védelem, demokrata támadás

Az Egyesült Államok korábbi elnökének vádemelése nemcsak engem, hanem több tíz millió amerikait is mélyen aggaszt

mondta az ügy kapcsán Mike Pence korábbi alelnök. A politikus az elmúlt hónapokban „nem bánt kesztyűs kézzel” egykori főnökével szemben, sokan a következő hetekben várják tőle, hogy hivatalosan is bejelenti a republikánus elnökjelölti ambícióit.

A képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCharthy szerint a vádemelés „hatalommal való visszaélés és politikai bosszú lenne” az ügyészség részéről. Továbbá az illetékes bizottságot felszólította, hogy vizsgálja ki, hogy a New York-i ügyészség felhasznál-e szövetségi pénzeket a „demokrácia felforgatására és a választásokba való beavatkozásra a politikai vádemelése során”.

McCharthy elődje, a demokrata Nancy Pelosi azonban „meggondolatlansággal” vádolta Trump nyilatkozatát és szerinte a volt elnök „csak a címlapokra akar felkerülni és nyugtalanságot szítani a támogatói között”. Hozzátette: 

Nem bújhat el a törvénysértések, a választások semmibevétele és az erőszakra való uszítás elől.

„Donald posztja kísértetiesen hasonlít a 2021. január 6-i csatakiáltására, beleértve a tiltakozásra való felszólítást” – fogalmazott a New York Postnak Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje, aki 2018-ban elismerte, hogy kampánypénzből fizette ki a felnőttfilmsztárt a hallgatásért cserébe.

Hozzátette, „abban reménykedik, hogy újra felbujthatja a bázisát, erőszakos összecsapásoknak lehet tanúja és újabb adományokat kérhet”.

Nem csak politikusok szólaltak meg

Elon Musk, a Twitter-mikroblog, a Tesla autógyár és a SpaceX űrkutatási vállalat tulajdonosa is megszólalt az ügyben. Mint írta: „Ha ez megtörténik, akkor Trumpot elsöprő arányban választják újra”.

Az elnök fia, Donald Trump Jr. Twitter-bejegyzésében azt írta: 

Ha őt eltávolítják, akkor egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy elvegyék a te szabadságodat, úgy tűnik, végig ez volt a terv.

Ellenben hollywoodi hírességek, mint Chrissy Teigen, Rob Reiner, Jeffrey Wright, Michael Kelly, vagy a regényíró Stephen King Trump ellen szólaltak fel. Utóbbi „szociopatának és bűnözőnek” jellemezte a volt elnököt, míg Rob Reiner „kórosan hazug nőgyűlölő rasszistának”.

 

A Biden-adminisztráció igazságügyi minisztériuma egyértelmű irányba terelné a Donald Trump ellen indított pereket. Szerintük ugyanis az elnökök bármilyen közérdekű felszólalása nem mentesíthető a polgári peres eljárásoktól – utalva a republikánus elnök ellen a capitoliumi zavargások miatt megindított ügyekre.

 

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) minapi állásfoglalása szerint Donald Trump korábbi republikánus elnöknek nem jár az abszolút mentelmi jog abban a három polgári peres eljárásban, amelyekben az egykori elnököt a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadásra való felbujtással vádolják.

Az elnököket 1982 óta illeti meg teljes mentesség a hivatalos elnöki tevékenységükből eredő polgárjogi perekkel szemben. Az azonban, hogy az elnöki beszéd hivatalos aktusnak minősül-e, nem egyértelmű kérdés a bíróságok számára.

A fenyegető, erőszakra való felbujtás nem tartozik az elnök hivatalos feladatai közé, így az ilyen magatartás kívül esik az elnök alkotmányos és törvényi kötelezettségein

– áll a DOJ washingtoni fellebbviteli bírósági beadványában. A következőkben három fellebbviteli bíró dönt majd arról, hogy engedik -e az egykori – és a 2024-es elnökjelölti ambícióit már bejelentő –  elnök elleni perek folytatását.

 

Tüntetők próbálnak bejutni a washingtoni Capitolium épületébe 2021. január 6-án (Fotó: USA Today/Jerry Habraken)
Tüntetők próbálnak bejutni a washingtoni Capitolium épületébe 2021. január 6-án. Fotó: USA Today/Jerry Habraken

A capitoliumi ostrom

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, 2021. január 6-án az amerikai törvényhozás épületét tüntetők egy csoportja megostromolta, a rendbontás következtében pedig öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek.

A zavargások előtt Donald Trump hívására a támogatói Washington belvárosában tiltakoztak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. 

Az ügy kapcsán vizsgálóbizottság is alakult, és időközben az események fő agresszorait már bűnösnek is találták zendülésre való szervezkedés vádjával, és mintegy ezer ember ellen emeltek vádat. 

Ám a bizottság egyik fő célja Donald Trump szerepének a meghatározása a történtekben. Hangsúlyozva, hogy az események egyike sem történt volna meg nélküle.

A Trump elleni perek

A DOJ állásfoglalásának most alapvetően a perek megindítói örülhetnek.

A három per egyikét mintegy tíz demokrata képviselő terjesztette be Trump ellen még 2021-ben, egy XIX. századi, úgynevezett Ku Klux Klán-törvény megsértésére hivatkozva, amely a törvényhozókat feladataik teljesítésében védi a fenyegetéstől és a megfélemlítéstől.

Egy másikat Eric Swalwell kaliforniai képviselő indította, azzal vádolva Trumpot, hogy tudott a Capitolium elleni összeesküvésről, és semmit sem tett annak megakadályozásáért.

Míg a harmadikat a capitoliumi rendőrség két tisztje emelte, azzal vádolva az akkor leköszönő elnököt, hogy a magatartása szította fel a zavargásokat, követőit pedig arra szólította fel, hogy próbálják meg felülbírálni a választási eredményeket.

BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Donald Trump republikánus párti korábbi amerikai elnök támogatói a capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Megszólaltak Donald Trump ügyvédei is

Donald Trump ügyvédei azzal az érveléssel utasították el a kereseteket – amit a DOJ állásfoglalása után egy közleményben is megerősítettek –, hogy az olyan vitatott beszédek, mint a január 6-i az elnök munkájának részét képezik. Így szerintük az elnök mentes a polgárjogi perek felelősség alól, ha közérdekű ügyben mond beszédet, mint azt a tüntetésen is tette – ám ezzel a DOJ nem értett egyet.

Trump ügyvédei azzal is védekeztek, hogy az egykori elnök nem buzdított az erőszakra, sőt felszólította a résztvevőket, hogy békésen és hazafiasan hallassák a hangjukat, és húszezer Nemzeti Gárda-tagot vezényelt a helyszínre – igaz, beszédében azt is kérte a híveitől, hogy adjanak bele mindent a küzdelmük során.

Noha a Biden-adminisztráció igazságügyi minisztériuma lényegében sürgette a bíróságot, hogy adjon teret a Trump ellen indított polgári peres eljárásoknak, az ügyről végül három washingtoni bíró hoz majd ítéletet.

A bírákat egyébként három különböző elnök, Barack Obama, Donald Trump és Bill Clinton nevezte ki, döntésük pedig alapvetően befolyásolhatja a 2024-es elnökválasztást, de legalábbis a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyt.

 

Joe Biden szerint nem igaz az, hogy családja több mint egymillió dollárt kapott fia üzlettársán keresztül kínai üzleti érdekeltségüktől – az elnök a kongresszusi vizsgálóbizottság megállapításaira reagált helyi idő szerint pénteken este.

Az amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságírói kérdésre válaszolva tagadta azt, hogy fia, Hunter Biden üzlettársa, illetve egy kínai üzleti vállalkozás számlájáról 2017-ben több mint egymillió dollár érkezett a családtagjaihoz.

A pénzről korábban a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága számolt be banki adatok alapján.

A republikánus vezetésű képviselőházi testület csütörtökön mutatott be olyan banki dokumentumokat, amelyek szerint Hunter Biden, az elnök fia, Jim Biden, az elnök testvére, valamint Hallie Biden, az elnök elhunyt fiának özvegye kapott nagyobb összegeket Hunter üzlettársától, illetve amerikai–kínai energiapiaci közös vállalatuktól, a CEFC-től.

Még csütörtökön Hunter Biden jogi szóvivője megerősítette, hogy történtek kifizetések, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pénzből a címzetteken kívül senki más nem részesült, és az üzleti tevékenységük ellenértéke volt. 

Emellett azzal vádolta a republikánusokat, hogy alaptalan jobboldali összeesküvés-elméleteket helyeznek előtérbe.

A banki átutalási bizonylatokat a felügyeleti bizottság elnöke, James Comer republikánus képviselő kötelező erejű igényléssel kapta meg a Bank of America pénzintézettől.

A törvényhozási testület tájékoztatása szerint ezekből az derül ki, hogy 2017 márciusában, alig két hónappal azután, hogy Joe Biden alelnöki megbízatása megszűnt a Fehér Házban, egy kínai vállalat hárommillió dollárt utalt át Hunter Biden üzlettársának, aki egy másik cégnek ebből több mint egymillió dollárt juttatott el, ahonnan három hónapon keresztül a Biden család tagjai nagyobb összegű átutalásokhoz jutottak, összesen több mint egymillió dollár értékben.

A vizsgálattal a republikánusok arra keresnek választ, hogy a Biden család felhasználta-e Joe Biden alelnöki pozícióját annak érdekében, hogy jövedelmező külföldi üzletekhez jusson.

A kongresszus alsóházában, a képviselőházban azután kezdődött vizsgálat a Biden család üzleti ügyeiről, hogy január elején a republikánusok többségbe kerültek.

Több republikánus már az elnök elleni impeachment-eljárást (közjogi felelősségre vonás) is szóba hozta, amely Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő szerint a Donald Trump korábbi elnökkel ellen indítottakkal szemben „bizonyítékokon alapulna”.

A Fehér Ház szóvivője a többi között úgy reagált a banki átutalásokról szóló hírekre, hogy a republikánusoknak az elnök családja ellen indított bizarr támadások helyett inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy az elnökkel együttműködve hozzájáruljanak az amerikai családok egészségügyi kiadásainak csökkentéséhez és az ellátásuk javításához.

Az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetett amerikai szankciók nem terjednek ki azokra az orosz oligarchákra, akik üzleti kapcsolatban állnak Joe Biden amerikai elnök családjával – nyilatkozta James Comer, az amerikai képviselőház ellenőrző bizottságának republikánus párti vezetője.

A Breitbart jobboldali amerikai hírportál emlékeztet: a washingtoni külügyminisztérium 893 orosz állampolgárral szemben vezetett be vízumkorlátozásokat, összesen pedig 1500 új szankciót, illetve 750 módosított szankciót rendelt el Oroszország ellen. A büntetőintézkedések alól azonban mentességet kapott Jelena Baturina és Vlagyimir Jevtusenkov.

Baturina 2014-ben 3,5 millió dollárt utalt át a részben Joe Biden fia, Hunter Biden által alapított Rosemont Seneca Thornton befektetési vállalatnak azzal a céllal, hogy belépést nyerjen az amerikai ingatlanpiacra. Az építőiparban tevékeny milliárdos – Oroszország egykori leggazdagabb milliárdosnője – két évvel korábban 40 millió dolláros ingatlanpiaci üzletet kötött Hunter Bidennel. Mindezeket az alkukat akkor kötötték meg, amikor Joe Biden volt az Egyesült Államok alelnöke.

Az informatikai és mobiltelefonos üzletágakban érdekelt Jevtusenkov ugyancsak az Egyesült Államokban kívánt üzletelni, ennek érdekében személyesen is találkozott Hunter Bidennel 2012-ben a New York-i Ritz-Carlton szállodában – erről a New York Post értesült korábban.

Amikor újságírók a kivételezett orosz oligarchákról kérdezték nemrég Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivőt, azt mondta, nem hajlandó Hunter Biden ügyeiről beszélni. Akit ezek az ügyek érdekelnek, forduljon a Biden családhoz – tette hozzá.

Amióta a Republikánus Párt a tavalyi novemberi választások eredményeképpen megszerezte a többséget a képviselőházban, nekiálltak kivizsgálni a demokrata párti Joe Biden és családjának korrupciógyanús ügyleteit. James Comer éppen a napokban beszélt arról is: olyan dokumentumok kerültek a birtokukba, amelyek részletezik, milyen módon kapott pénzt a Biden család a Kínai Kommunista Párttól.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat