Létrehozva: 2023.02.09.

Macron Zelenszkijnek: Ukrajna számíthat Európára

Annak érdekében, hogy megnyerje a háborút.

Ukrajna számíthat Franciaországra és az Európai Unióra annak érdekében, hogy megnyerje a háborút – jelentette ki szerdán este Emmanuel Macron francia elnök.

Macron a Párizsba látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár oldalán biztosította Ukrajnát, hogy a győzelemig fognak segítséget nyújtani.

Elszántan Ukrajna oldalán állunk, hogy a győzelemig kísérjük. Oroszország nem győzhet, nem szabad győznie” – szögezte le a francia vezető. Mint mondta, közösen egy olyan békét kell alakítani, amely megfelel Ukrajnának. „Ukrajna számíthat ránk a béketeremtésben” – tette hozzá.

Megemlítette, hogy munkavacsorájukon az Élysée-palotában Ukrajna műveleti szükségleteit is megvitatják.

Olaf Scholz szintén kijelentette, hogy addig támogatják Ukrajnát, míg szükségesnek ítélik. „Világos üzenetet viszek Brüsszelbe: Ukrajna az európai család tagja” – hangoztatta a német kancellár.

Macron és Scholz már tavaly júniusi kijevi látogatásán is támogatásáról biztosította Ukrajnát, beleértve az uniós tagjelölti státusz iránti törekvéseit is.

Volodimir Zelenszkij szerda este érkezett Párizsba, londoni látogatását követően. A francia főváros repülőterén Sébastien Lecornu francia védelmi tárcavezető fogadta. Párizsi tárgyalásait követően az ukrán elnök Brüsszelbe indul tovább, ahol vendégként várhatóan részt vesz a csütörtöki uniós csúcstalálkozón.

Ez Volodimir Zelenszkij második külföldi körútja, amióta megkezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Az első útja Lengyelországba és az Egyesült Államokba vezetett.

Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz – áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király is. Zelenszkij a brit parlamentben elmondott beszédében harci repülőgépek szállítását kérte Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől, de a kérést a brit kormány érzékelhető tartózkodással fogadta.

Az ukrán elnök hivatalos programja után, szerda este kiadott brit-ukrán közös közleményben London megerősíti tántoríthatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és elismert határain belüli területi sérthetetlensége mellett. A kommüniké szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is.

A közös közlemény leszögezi:

Nagy-Britannia és Ukrajna határozottan elveti Oroszország igényét befolyási övezet kialakítására,

és azokat az orosz kísérleteket is, amelyek célja a határok megváltoztatása erő alkalmazásával. A közlemény megfogalmazása szerint Nagy-Britannia és Ukrajna együtt épít ki egy olyan ukrán hadsereget, amely képes az ország megvédésére és a támadások elrettentésére.

Nagy-Britannia az idén legalább kétszer annyi ukrán katonának nyújt kiképzést, mint tavaly, és legalább 2,3 milliárd font (csaknem 1010 milliárd forint) értékben nyújt katonai támogatást Ukrajnának, beleértve a magasabb fejlettségi szintű eszközöket – áll a közös nyilatkozatban.

A közleményben nem esik szó arról, hogy ez milyen hadfelszerelést jelent, így a dokumentum nem tesz említést nyugati harci repülőgépek ukrajnai szállításáról sem.

Volodimir Zelenszkij azonban a brit parlament két kamarájának tagjai és a brit kormány képviselői előtt tartott szerdai beszédében arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában “szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

Az ukrán elnök egyértelmű utalást tett arra, hogy Nagy-Britanniától is szeretne katonai repülőgépeket kapni. „Azzal távozom a parlamentből, hogy előre is köszönöm az ütőképes angol repülőgépeket” – fogalmazott hangos ovációval fogadott beszédében Zelenszkij.

A Downing Street szóvivője az ukrán elnök szerdai beszédére reagálva hangsúlyozta, hogy a harci repülőgépek nagyon bonyolult katonai felszerelések, és a brit katonai pilóták kiképzése is öt évet vesz igénybe. A londoni kormányfői hivatal már a múlt héten is úgy nyilatkozott, hogy a kiképzési idő hossza miatt „nem lenne praktikus” harci repülőgépek szállítása Ukrajnának.

Szerdai nyilatkozatában a Downing Street szóvivője elmondta: Rishi Sunak miniszterelnök megbízta Ben Wallace védelmi minisztert annak megvizsgálásával, hogy Nagy-Britannia milyen repülőgépeket tudna átadni Ukrajnának.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

London a Downing Street szerdai beszámolója szerint azt felajánlotta Zelenszkijnek, hogy az ukrán katonáknak tartott kiképzési program hosszabb távra szóló részeként NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt képzést ukrán pilótáknak.

Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij szerda este meglátogatott egy délnyugat-angliai támaszpontot, ahol ukrán katonák kiképzése folyik.

Itt tartott közös sajtóértekezletükön, a harci repülőgépek ukrajnai szállítására vonatkozó kérdésre a brit kormányfő is megismételte azt az érvet, hogy a katonai repülőgépek nagyon magas technológiai fejlettségű eszközök, és három évet mindenképpen igénybe vehet egy-egy pilóta kiképzése.

Rishi Sunak hozzátette, hogy a harci repülőgépekhez külön utánpótlási láncolatot is ki kell építeni. Úgy fogalmazott, hogy „beszélgetés szintjén szóba került” a két ország között a harci repülőgépek ügye.

Oroszország londoni nagykövetsége szerda esti közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Nagy-Britannia harci repülőgépeket szállít Ukrajnának, annak „politikai és katonai következményei lennének Európában és az egész világon”.

Folytatódnak a tárgyalások a német gyártmányú Leopard harckocsik ukrajnai szállításáról, jövő héten lengyel-német-ukrán védelmi miniszteri találkozót tartanak ez ügyben – jelentette be szerdán Varsóban Boris Pistorius német védelmi miniszter.

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezletén Pistorius megerősítette: a többi között a holland, a belga és a dán hadsereg készleteiből Leopard 1 A5 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának.

 

A Lengyelországgal közös projekt keretében pedig Berlin korszerű Leopard 2 A6, Varsó pedig Leopard 2 A4 típusú harckocsikat szállít Kijevnek – folytatta a német miniszter.

Blaszczakkal abban állapodtak meg, hogy jövő héten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkoznak, és meghívják azon országok képviselőit is, akik a Leopard 2-eseket szállító szövetséget alkotják – tette hozzá. A cél egy minél több államból álló koalíció létrehozása – mondta még.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Harci repülőgépeket kért londoni beszédében Zelenszkij

Kövesse az orosz-ukrán konfliktus fejleményeit ma is a hirado.hu-n!

Ukrajna száznál is több Leopard 1-es harckocsit kap

A Leopard 1-esek szállítása lépcsőzetesen zajlik majd, a nyárig 20-25, az év végéig pedig 80 harckocsival.

prev

next

Blaszczakkal a NATO keleti szárnya biztosításáról is egyeztettek, valamint arról, hogy „a német hadiipar miképp állhat át az Ukrajnát támogató nagyobb termelésre” – mondta a német miniszter.

A Reuters hírügynökség szerint Pistorius a varsói sajtóértekezleten azt is mondta: az első, mintegy 31 harckocsiból álló Leopard 2 harckocsizászlóaljat a nyugati partnerek az idei év első három vagy négy hónapjában szállíthatnának Ukrajnának.

A német szövetségi védelmi minisztérium korábbi Twitter-bejegyzése szerint március végére készen állnak az Ukrajnának ígért Leopard 2 A6 típusú harckocsik. A német kormány 14 ilyet ad át a Bundeswehr állományából, és azt is vállalta, hogy összehangolja akcióját az ugyancsak Leopard 2-eseket átadó partnerországokkal.

Miközben az orosz katonai szóvivő szerdán súlyos ukrán veszteségekről számolt be, az Ukrajnától elszakított luhanszki régió megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg erőösszpontosítást hajtott végre egy ellentámadáshoz.

Leonyid Paszecsnyik, a luhanszki régió vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva nagyon nehéznek minősítette a helyzetet az érintkezési vonalon, különösen Szvatove és Kreminna közelében, de Liszicsanksznál és Rubizsnénél is. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezen a szakaszon egységeket vonnak össze, hogy ellentámadásba lendüljenek és elveszített területeket szerezzenek vissza.

Ezzel szemben Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki „népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Kijev Herszonból, Harkivból, sőt Nyugat-Ukrajnából is erőket és eszközöket helyez át a Donyec medencébe, mert „nagyon rosszul megy a dolga”.

Alaudinov azt mondta, hogy Artemivszkben (Bahmutban), ahol az ukrán oldalon nagyszámban harcolnak külföldi „zsoldosok”, az orosz csapatok folytatják sikeres előrenyomulását, a várost jobb oldalról „átkarolták” és több utcát elfoglaltak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint 35 katona, egy páncélozott személyszállító és egy jármű, Liman irányában több mint 130 katona, egy gyalogsági harcjármű, három páncélozott harcjármű, egy Grad sorozatvető és egy lőszerraktár, Donyeck térségében több mint 140 katona, egy harckocsi, három kisteherautó, három egyéb jármű, egy Mszta-B önjáró tarack és két lőszerraktár, a donyecki régió déli részén minegy 75 katona, egy harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, három páncélozott harcjármű, két jármű, valamint három lőszer- és üzemanyagraktár, Herszon irányában pedig egy aknavetős osztag volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán 123 ukrán előerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 74 tüzérségi lőállásra mértek csapást, eltalálva egyebek között egy drónokkal foglalkozó harkivi repülőipari vállalat műhelyeit és az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár főhadiszállását a donyecki régióban lévő Krasznohorivkánál. Az orosz légvédelem lelőtt tíz drónt és 11 HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 382 repülőgépet, 206 helikoptert, 3046 drónt, 403 légvédelmi rakétarendszert, 7789 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1011 sorozatvetőt, 4022 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8291 speciális katonai járművet veszítettek.

Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Paszecsnyik azt állította, hogy az ukrán hadsereg szándékosan löveti a luhanszki kórházakat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy a fogolycsere révén az orosz fogságból kiváltott katonákat az ukrán hadvezetés visszaküldi a frontvonalba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett