Létrehozva: 2022.12.05.

Lavrov: Katasztrófához vezethet Washington és a NATO konfrontatív politikája

Katasztrofális következményekkel járhat az Egyesült Államok és a NATO Oroszországgal szembeni konfrontatív katonai irányvonala – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hétfőn közzétett videóüzenetben, amelyet a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával foglalkozó moszkvai konferencia résztvevőihez intézett.

„A Nyugat Oroszország megfékezésére irányuló erőfeszítései közepette komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok és a NATO irányvonala, amelynek célja egészében véve a velünk való de facto katonai konfrontáció. Világos, hogy ez a nukleáris hatalmak közvetlen összecsapásával jár, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Kénytelenek vagyunk rendszeresen figyelmeztető jeleket küldeni ezzel kapcsolatban – hangoztatta Lavrov. – De ahelyett, hogy komolyan vennék, Nyugaton rosszindulatúan elferdítik ezeket, és fenyegető retorika használatával vádolnak bennünket” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az öt hatalomnak a nukleáris háború elfogadhatatlanságáról szóló nyilatkozatával összhangban meg kell akadályoznia minden fegyveres konfliktust a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok között.

Az orosz erők hétfőn ismét rakétatámadásokat indítottak, Ukrajna teljes területén légiriadó van érvényben – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzókra hivatkozva.

A légiriadót előbb az ország középső, déli és keleti részeiben rendelték el, majd délután egy óra tájban kiterjesztették az ország nyugati régióira is, így az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget kivételével Ukrajna teljes területére kiterjedt.

 

Makszim Marcsenko, Odessza megye kormányzója a Telegram üzenetküldő csatornán azt írta, hogy az ellenséges orosz erők rakétákat lőttek ki. Arra kérte ezért a lakosságot, hogy sürgősen menjenek óvóhelyre.

Vitalij Kim, a mikolajivi régió kormányzója arról számolt be, hogy ellenséges robotrepülőgépeket észleltek a megye fölött.

Vitalij Maleckij, a Poltava megyei Kremencsuk polgármestere arra figyelmeztetett, hogy infrastrukturális létesítmények elleni csapás várható. Felhívta a lakosokat, hogy zárják be az ablakokat, és a lehető legnagyobb mértékben tartsák bent a hőt a helyiségekben. Dmitro Lunyin Poltava megyei kormányzó tájékoztatása szerint a légvédelem „dolgozik” a régióban.

Az Ukrajinszka Pravda helyi beszámolók alapján később azt írta, hogy robbanások hallatszottak több régióban, köztük Kijev megyében is. Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója közölte, hogy az ukrán légvédelem “dolgozik” a régió fölött, de vannak még rakéták, amelyek a megye felé tartanak.

Hétfőre virradó éjjel a Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városban mértek az orosz erők rakétacsapást az ArszelorMittal helyi acélipari vállalat telepére

– közölte az üzem vezetése. A közlemény szerint vannak sérültek is, de számokat és további információkat későbbre ígértek.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő közben a Facebookon arról adott hírt, hogy újabb három, állatszemeket tartalmazó borítékot adtak fel Ukrajna spanyolországi külképviseleteinek. A spanyol rendőrség a postahivatalokban lefoglalta a küldeményeket.

Nyikolenko közölte, hogy a mostanival együtt már 21 fenyegetést kaptak ukrán nagykövetségek és konzulátusok 12 országban.

Dmitro Kuleba hétfőn a Twitteren felszólította az országa győzelmében kételkedő külföldi politikusokat, elemzőket és újságírókat, hogy jobban teszik, ha felkészülnek Oroszország Ukrajnával szembeni háborús vereségére.

„Tudom, hogy néhányuknak nehéz elképzelni az ukrán győzelmet, de mi már jó úton vagyunk efelé. Jobb, ha felkészülnek Oroszország vereségére, és ne próbálják megmagyarázni, hogy Ukrajna miért nem képes, vagy neki miért nem szabad győznie”

– fogalmazott a külügyminiszter.

A harci kezdeményezés a luhanszki és a donyecki régióban teljes mértékben az orosz erők kezében van, halad az előrenyomulás Artemivszk (Bahmut) és Szoledar irányában, de „jó a haladás” a Kreminna-Szvatove-Cservonopopivka irányban is – közölte Apti Alaudinov, az Ahmat nevű csecsen különleges egység parancsnoka a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva hétfőn.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában hatvanöt katonát, két gyalogsági harcjárművet és két kisteherautót, Liman irányában több mint hatvan halottat és sebesültet, három gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott járművet és négy kisteherautót, Donyeck térségében több mint hetven katonát, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy harminc katonát, két gyalogsági harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Konasenkov szerint az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők hét ukrán vezetésipontra, 72 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 193 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, eltalálták egyebek között külföldi „zsoldosok” ideiglenes állomáshelyét a donyecki régióban lévő Kramatorszk és Dibrova település közelében, és megsemmisítettek egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es lövegelhárító radarállomást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását és egy lőszerraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös és egy MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig két Mi-8-as helikoptert, tíz drónt és két HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 339 repülőgépet, 180 helikoptert, 2628 drónt és 391 légvédelmi rakétarendszert, 6 996 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 910 sorozatvetőt, 3657 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7477 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán nehéztüzérségi támadást. Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje szerint Alcsevszkben legkevesebb kilenc civil vesztette életét HIMARS-támadás következtében.

A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál a Baza és az Astra Telegram-csatornára hivatkozva azt írta, drón csapódott be az oroszországi Szaratov megyei Engels város katonai repterén, megrongálva két Tu-95-ös hadászati rakétahordozót.

Az incidensben a híradás szerint két katona megsebesült.

Roman Buszargin, Szaratov megye kormányzója Telegram-bejegyzésében közölte, hogy az ukrán határtól félezer kilométerre lévő Engels lakónegyedeiben nem történt rendkívül esemény, az illetékes szervek pedig ellenőrzik a katonai létesítményekben történtekről szóló híreket.

Orosz állami hírügynökségek szerint robbanás történt az oroszországi Rjazany megye egyik repülőterén, aminek következtében három ember életét vesztette. A TASZSZ ezen felül öt, a RIA Novosztyi hat sérültről számolt be. A történtek okát nem közölték. A Meduza azt írta, hogy Rjazany megyében csak Gyagilevóban van katonai reptér, ahol szintén Tu-95-ösök állomásoznak.

Hétfőn egyébként megnyitották a forgalmat a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára. A létesítményt, amely még további helyreállítást igényel, október 8-án egy felrobbantott teherautó rongálta meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége szervezte.

Több mint száz rakéta indult el Ukrajna irányába, amelyeket orosz bombázókról lőttek ki. Valószínűsíthetően a Fekete-tengerről Kalibri rakétákat is indítottak – számolt be a The Guardian hétfőn kora délután. Az Ukrán Légierő hivatalos közleményben jelezte, hogy ellenséges rakéták léptek be Ukrajna légterébe. Röviddel délután két óra után a Visegrád24 azt írta, hogy Kijevből, Lambergből, Zaporizzsjából, Poltavából, Cserkasziból, Odesából és más városokból is rakétatámadásról érkezett jelentést.

Kora délután Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is a közösségi oldalán figyelmeztette a lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyekre. Mint írta, az „ellenség újabb támadást indított az ország energiainfrastruktúrája ellen”. A kormányzó mindenkit arra kért, hogy ne menjenek ki az utcára.

A Guardian arról írt, hogy az ukrán fővárost célzó első rakéták helyi idő szerint 14 óra 15 perc körül csapódtak be, azonban nem zárható ki egy második támadási hullám érkezése sem.

A Visegrád24 a Twitter oldalán pedig arról számolt be, hogy orosz stratégiai bombázókról is támadást indítottak Ukrajna ellen. Értesülésük szerint több energetikai létesítményt – így a Zaporizzsja atomerőművét is találat érte, több helyről pedig áramkimaradást jelentettek.

Robbanások történtek hétfőn két oroszországi katonai repülőtéren, a Telegram üzenetküldőn működő, Baza nevű hírportál jelentése szerint legkevesebb három ember meghalt, és többen megsebesültek a detonációk következtében.

Moszkvától délre, a Rjazanyi területen egy benzintartály robbant fel egy repülőtér futópályáján. Az egyelőre ismeretlen hátterű detonációban hárman meghaltak, és öten megsebesültek, valamint egy repülőgépben is károk keletkeztek.

Ezzel az esettel nagyjából egy időben egy azonosítatlan drón a Szaratovi területen hajtott végre támadást egy repülőtér ellen. Itt két embert sebesülésekkel kórházba szállítottak, és két repülőgép megrongálódott.

A szaratovi repülőtéren Tu–95-ös stratégiai bombázó repülőgépek állomásoznak. Ezeket a gépeket használja az orosz légierő az ukrajnai célpontok elleni rakétatámadásokhoz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő felfedezés: évmilliárdok óta nem történt hasonló

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

magyarnemzet.hu

A húsfogyasztókat és a gazdákat büntetné a német kormány a zöldpolitika nevében

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

POLITIK

Magyar Pétert már körbefonta a dollárbaloldal