Létrehozva: 2022.11.26.
Módosítva: 2022.11.26.

Szijjártó Péter: Magyarország elektromos autóipari nagyhatalom lett

Új üzemmel bővül a debreceni BMW-gyár Szijjártó Péter bejelentése szerint. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Magyarország autóipara már 23 százalékkal, 8700 milliárd forintra növelte a termelési értékét a tavalyhoz képest, és még nincs vége az évnek.

Beszélt arról is, hogy az elektromos akkumulátorgyártási kapacitás tekintetében a harmadikak vagyunk a világon, s a válságok ellenére nemcsak nőtt a gazdaság teljesítménye, de „zöldebb” is lett.

Új, elektromos akkumulátorcella-összeszerelő üzemmel bővíti a debreceni gyárát a BMW – jelentette be pénteken a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a német autógyártó beruházása ezzel meghaladja majd a 800 milliárd forintot, s körülbelül ötszáz új munkahelyet teremet a cívisvárosban.

„Ez így, ebben a formában hazánk történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása” – jelentette ki a tárcavezető, majd kiemelte: ráadásul egyedülálló abból a szempontból, hogy a gyár teljes mértékben elszakad a fosszilis energiahordozóktól. Szijjártó Péter felidézte, a kormány iparfejlesztési céljai között nem csak a termelés volumenének növelése, hanem a környezetvédelmi szempontok jelen vannak. S ennek köszönhetően Magyarország gazdasági teljesítménye úgy nőtt az utóbbi években, hogy a károsanyag-kibocsátása közben csökkent. „A világon mindössze húsz ország volt képes erre” – húzta alá a miniszter.

A kormány egyébként 13,5 milliárd forinttal támogatja a BMW terveinek megvalósítását. Ennek kapcsán Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Európában „a fejünk felett összevissza csapkodnak a hullámok. A háború és az elhibázott szankciók a recesszió irányába terelik az unió gazdaságát”. Ebben a helyzetben, szerinte, egy felelősen gondolkodó, nemzeti kormány célja nem lehet más, mint megtalálni annak a módját, hogy lokális kivétel lehessünk. A recept adott és ismert: beruházások kellenek, mert abból lesznek a munkahelyek, a termelés és a gazdasági növekedés – fejtette ki, egyúttal közölte:  idén megdőlt az egy év alatt Magyarországra érkező beruházások rekordja.

Kitért arra is, hogy az autóiparunk már 23 százalékkal, 8700 milliárd forintra növelte a termelési értékét a tavalyi évhez képest, az év végére pedig meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot. Ugyancsak beszédes adat, hogy Németországon és Kínán kívül Magyarország mondhatja csak el magáról, hogy itt a három nagy autóipari konszern egyszerre rendelkezik gyárral. Az akkumulátorok világpiacát uraló kínai és koreai vállalatok közül pedig a legnagyobb, valamint az 5. és 6. helyezett döntött úgy, hogy ide hozza uniós gyártási központját.

A sikerek sorának ezzel azonban nincs vége. Szijjártó Péter felidézte: a kormány időben felismerte az autóipar küszöbönálló forradalmát, s úgy döntött, az élére áll, és megcélozza az Európa-bajnoki címet, amit sikerült is elérni, s ma már „joggal emlegetnek bennünket a világbajnoki cím várományosai között”. „Bár lakosságszám tekintetében a világon csak a 95.-ek vagyunk, az elektromos akkumulátorgyártási kapacitás tekintetében a harmadikak!” – közölte, s hozzátett még egy adatot: az idei év első nyolc hónapjában – tavalyhoz képest – 61 százalékkal nőtt az akkumulátorkivitelünk.

Magyarországon találkozik a keleti és a nyugati autóipar, hazánk az ágazat elektromos forradalmának Európa-bajnoka – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hevesen a dél-koreai Chokwang Paint üzemátadó ünnepségén.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a rendezvényen, hogy a vállalat elektromos járművek akkumulátorához szükséges hőelvezető ragasztót fog előállítani Magyarországon, és a mintegy 3,8 milliárd forint értékű beruházást az állam 380 millió forinttal támogatta.

Beszédében rámutatott arra, hogy a projekt tovább erősíti hazánk szerepét az elektromos autóiparban, és lehetővé teszi az elektromosakkumulátor-gyártó kapacitás további bővítését.

Hangsúlyozta: itt találkozik a keleti és a nyugati autóipar, Magyarország fontos részét képezi a német vállalatok elektromobilitási stratégiájának, valamint a világ hat legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül három is kapacitásokat hozott itt létre.

„Magyarország az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka” – szögezte le, aláhúzva, hogy a szektor alapvetően meghatározza a magyar gazdaság hosszú távú jövőjét.

Kiemelte, hogy idén minden bizonnyal teljesülni fog a kormány régi célkitűzése, és az autóipari ágazat termelési értéke eléri a tízezermilliárd forintot.

Szijjártó Péter elmondta, miközben Európa az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt a recesszió felé halad, a kormány célja Magyarország fizikai, gazdasági és energiabiztonságának garantálása.

Mint mondta, a világ nagy nehézségekkel szembesül napjainkban, és Magyarország a szomszédban zajló fegyveres konfliktus miatt különösen nagy veszélynek van kitéve a fizikai, a gazdasági és az energiaellátási biztonság terén.

„Az európai gazdaság a háború és a szankciók miatt recesszió felé halad. A magyar kormány célja egyértelmű: ebből a recesszióból ki kell maradni” – hangsúlyozta.

Aláhúzta, ennek egyetlen lehetséges eszköze, ha fenntartjuk az ide érkező beruházások ütemét, ugyanis azok meghatározók a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából.

Közölte, a jelenlegi helyzetben felértékelődnek a megbízható partnerségek, stratégiai együttműködések, amelyekre jó példa a Magyarország és Dél-Korea közötti kapcsolat.

A miniszter ezt követően a magyar–dél-koreai gazdasági kapcsolatokat méltatta, és arról számolt be, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly meghaladta az ötmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, az idei év első nyolc hónapjában pedig további húszszázalékos növekedést regisztráltak.

Mint mondta, mára a dél-koreai vállalatok alkotják hazánkban a harmadik legnagyobb beruházói közösséget a német és az amerikai cégek után, amit jól példáz, hogy 2019-ben és 2021-ben is a kelet-ázsiai országból érkezett ide a legtöbb beruházás.

Magyarország egyre fontosabb szereplő az autóipari kutatás-fejlesztésben – mondta Palkovics László leköszönő technológiai és ipari miniszter a kormány képviseletében tartott beszédében az osztrák autóipari fejlesztőcég, az AVL által Zalaegerszegen, a ZalaZONE tesztpálya mellett létesített járműtechnikai központja avatásán szerdán.

Hozzátette, a hazai járműipar fejlődését jól mutatja, hogy az előző évtizedben hozzávetőleg háromezer, jelenleg pedig már több mint tízezer fejlesztőmérnök és kutató dolgozik ezen a területen.

Az új központ 150 mérnöknek és tesztpilótának ad helyet, illetve egyszerre 50 jármű felkészítésére ad lehetőséget.

Megnyílt a Porsche Hungaria innovációs és tréningcentruma szerdán Budaörsön; a több mint 2 milliárd forint beruházással kialakított központ a Porsche Hungaria hálózatához tartozó gépjárműipari értékesítési és műszaki szakemberek képzését, valamint a flottaügyfelek kiszolgálását fogja végezni.

Nagy Ádám, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparügyekért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen elmondta: a központ létrehozása azt jelzi, hogy a Porsche Hungaria megtérülő beruházásban bízik, amikor a jövő generációjának képzését tervezi. A járműipar olyan innovációs iparág, ahol az állami és a magánszféra összekapcsolódása ökoszisztémát építhet, amelyben a résztvevők tudása összeadódhat – tette hozzá.

Nagy Ádám elmondta, hogy a Porsche Hungaria a beruházásához nem vett igénybe állami támogatást, ez arra a meggyőződésre utal, hogy az innovációba történő befektetés megtérül.

Kiemelte: a kormány szándéka szintén az, hogy támogassa az innovációt, beruházzon olyan tevékenységekbe, amelyek növelik a hozzáadott értéket. Beszélt arról, hogy az innovációban az állam és a magánszféra összekapcsolódására szükség van. Példaként hozta a ZalaZone beruházást, amelyben egészséges üzleti modell keretében szerep jut az államnak, a vállalkozóknak és a lakosságnak is az autóipari fejlesztésekben.

A több mint 2 milliárd forint beruházással kialakított központ a Porsche Hungaria hálózatához tartozó gépjárműipari értékesítési és műszaki szakemberek képzését, valamint a flottaügyfelek kiszolgálását fogja végezni.

A több mint 2 milliárd forint beruházással kialakított központ a Porsche Hungaria hálózatához tartozó gépjárműipari értékesítési és műszaki szakemberek képzését, valamint a flottaügyfelek kiszolgálását fogja végezni.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Németh Balázs, a Porsche Hungaria Kft. (PH) ügyvezető igazgatója elmondása szerint cége Magyarország legnagyobb gépjárműimportőreként felelősséget érez a hazai járműszerelői, értékesítői és munkafelvevői szakmák iránt, fontosnak tartja, hogy a tudást minél szélesebb szakmai kör számára elérhetővé tegye. Az innovációt integrálni kell a képzési rendszerbe, ahogyan az innováció legújabb eredményei megjelennek a Volkswagen konszern gyáraiban készülő járművekben is – mondta.

A PH tájékoztatása szerint az innovációs és tréningcentrum nemzetközi szinten is jelentős tudástárral, oktatási anyaggal, oktatásszervezési és vizsgáztatási rendszerrel, szervizberendezés- és alkatrész-hozzáféréssel, TV stúdióval is felszerelt képzési helyszín. A tervek szerint évente több mint 2000 oktatási napot biztosít majd a szerződéses autójavító és -kereskedői hálózat számára. Tágas járműátadójában emellett a vállalat mostantól egy nap akár 40 autót is képes átadni flottaügyfeleinek.

A Porsche Hungaria Kft. a Volkswagen konszern márkáinak (Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen, Volkswagen haszonjárművek, Porsche) magyarországi importőre, hálózatához jelenleg 55 értékesítési pont és 73 szervizpont tartozik. Márkakereskedései 2021-ben 28 789 új autót és 7442 használt kocsit adtak át a vevőknek, az idei első háromnegyedévben pedig 20 752 új, emellett 4729 használt járművet.

A Porsche Hungaria Kft. nettó árbevétele tavaly elérte a 400,8 milliárd forintot a 2020. évi 361 milliárd forint után. Adózás előtti eredménye 2021-ben 6,09 milliárd forint, 2020-ban 5,19 milliárd forint volt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye