Létrehozva: 2022.10.27.

Putyin: Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában

Jelentette ki az orosz elnök.

Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. Putyin ugyenezen a fórumon arról is beszélt, hogy Az orosz elnök csütörtöki moszkvai beszédében leszögezte, hogy Moszkva nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre.

Putyin azt hangoztatta, hogy Moszkva sohasem fenyegetőzött az atomfegyver bevetésével, és azt mondta hogy ezzel szemben a Nyugat, mások mellett Liz Truss volt brit miniszterelnök a „nukleáris zsarolás” eszközéhez folyamodott.

Az orosz elnök szerint Ukrajna rendelkezik a „piszkos bomba” előállításának technológiájával, most pedig mindent elkövet, hogy eltüntesse annak nyomait, hogy erre elő is készült.

Az Egyesült Államok a saját dominanciáján kívül nem tud mit felkínálni a világnak

Az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén.

Leszögezte, hogy soha senki nem diktálhat Oroszországnak abban, hogy milyen társadalmat építsen.

Nehezményezte, hogy a Nyugat – meglátása szerint – megpróbálja feltartóztatni a többi civilizáció fejlődését, a saját világnézetét pedig univerzálisnak tartja, amelyet az egész világ feltételek nélkül köteles elfogadni.

Oroszország nem intéz kihívást a Nyugat ellen

Oroszország nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Álláspontja értelmében a Nyugat „veszélyes, véres és piszkos játékot” játszik Ukrajnában, az ottani konfliktust pedig globális dominanciája fenntartására próbálja meg felhasználni.

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek végül tárgyalniuk kell Oroszországgal, és azt jósolta, hogy a Nyugat és Moszkva, valamint a fejlődés többi központjának párbeszéde egyre fontosabbá válik.

A következő évtized lesz a legfontosabb a világháború óta
 

A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik. Az egypólusú világ kezd a múlté lenni. Történelmi határon állunk. A második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk” – mondta Putyin.

A Nyugat képtelen egyedül uralkodni az emberiség felett, de kétségbeesetten próbálkozik vele, és a világ népeinek többsége már nem hajlandó ezt eltűrni” – tette hozzá.


Putyin: Mindig is baráti kapcsolatra törekedtünk a Nyugattal és a NATO-val

 

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat „veszélyes, véres és piszkos játékot” játszik. Előbb-utóbb azonban a nyugati államoknak „beszélniük kell Oroszországgal a közös jövőről” – mondta az orosz elnök egy moszkvai rendezvényen csütörtökön.

Putyin megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint Oroszország megpróbált baráti kapcsolatot kiépíteni a Nyugattal és a NATO-val, elmondása szerint azonban erre negatív válaszokat kapott.

A Nyugat megpróbálja sebezhetővé tenni Oroszországot, és szankciókkal sújtja azokat, akik nem hajlandóak meghajolni előtte. Oroszország nem kihívója a Nyugatnak, hanem meg akarja őrizni a saját fejlődésének jogát – fejtette ki az orosz elnök.

Ukrán főparancsnokság: Moszkva hamarosan megkezdi a mozgósított újoncok bevetését

A moszkvai hadvezetés arra akarja használni a frissen besorozottakat, hogy bizonyos frontokon visszaszorítsa az ukrán hadsereget, egyszersmind megerősítse az orosz hadsereget más területeken – közölte Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes.

Hromov elmondta, hogy a mozgósítás Oroszországban annak ellenére folytatódik, hogy a Kreml a művelet befejezését hangoztatja.

„Csak a sorozással kapcsolatos tevékenységeket állították le, de közben a behívók kézbesítése az otthon vagy a munkahelyen tartózkodó férfiaknak folytatódik” – mondta Hromov. A mozgósítottak fő bevonulása a harci övezetbe körülbelül másfél, két hét múlva várható – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október közepén úgy nyilatkozott, hogy a szeptemberben elrendelt mozgósítás két héten belül véget ér.

Menczer: Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók

Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók: az év első kilenc hónapjában az orosz költségvetésben a gázból és olajból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest 35 százalékról 43 százalékra emelkedtek úgy, hogy a büdzsé főösszege nem csökkent – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön Lukácsházán, a SCHOTT Hungary Kft. alapkőletételi ünnepségén.

Menczer Tamás szavai szerint mindez jól mutatja, hogy a szankciós politika a Gazpromot és Oroszországot rekordbevételhez segíti, Európában pedig energiahiányt, energiaválságot és szankciós inflációt okoz.

A magyar kormány állítása az, hogy jelenleg szankciós felárat „fizetünk az energiáért, és szankciós inflációt szenvedünk el”. Ez a kettő szorosan összefügg, ugyanis az energiaárak emelkedése 40-50 százalékban közvetlen módon, 30-40 százalékban pedig közvetett módon felelős az inflációért – fűzte hozzá.

Magyarország felkészült a télre, lesz elegendő gáz, hiszen a magyarországi gáztározók töltöttsége fogyasztásarányosan 52 százalékos, a gázszállítás pedig a Török Áramlaton keresztül folyamatos, a vezeték jelenleg is 100 százalékos kapacitással, minden probléma nélkül működik – közölte.

Az államtitkár hangsúlyozta: fél évre elegendő gáz van a magyar tárolókban, Magyarországon az nem fordulhat elő, hogy a lakosságnak nem jut elegendő gáz, vagy akár az ipari szereplők azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert nincs energia és nem tudják a vállalkozásaikat működtetni.

Bízunk abban, hogy ez más európai országban sem történik majd meg, és persze drukkolunk minden szövetségesünknek. Ezzel együtt a magyar álláspont az, hogy az energetika területén hozott szankciós döntések mindenképpen elhibázottak, ezért azokat felül kell vizsgálni, a már meglévőket el kell törölni és újabb szankciókat nem szabad hozni” – jelentette ki Menczer Tamás.

Naiv illúzió, hogy orosz–ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak, a tartós békéhez amerikai–orosz tárgyalásokra van szükség, ehhez viszont fontos lenne, hogy a két ország vezetője találkozzon a G20-csoport közelgő csúcsértekezletén – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Buenos Airesben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) és az Európai Unió közös argentínai külügyminiszteri találkozóját megelőzően hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 indonéziai ülésén jó eséllyel részt vesz majd az orosz és az amerikai elnök is.

Ha már egy helyen tartózkodnak, akkor én azt gondolom, hogy nagyon nehezen magyarázhatnák meg bárkinek a Földön, hogy miért is nem találkoznak. Értjük, hogy fontos a protokoll, értjük, hogy fontos, hogy mindenki erősnek láttassa magát, erősebbnek a másiknál. De itt emberek százezrei halnak meg, emberek milliói menekülnek, az egész világ válságba került, és meg kell akadályozni, hogy ez a regionális háború, amely már most világválságokat okozott, világháborúvá alakuljon” – szögezte le.

Valamint kijelentette, hogy a békéhez tárgyalásokra van szükség, márpedig naiv illúzió, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak és tartós békét lehet elérni.

Itt amerikai-orosz tárgyalásra, amerikai-orosz megállapodásra van szükség

– mondta.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy bár regionális fegyveres konfliktusról van szó, az mégis súlyos negatív hatásokkal jár az egész világ számára.

Válságba került a világ energiaellátása, válságba került több térség élelmiszerellátása, az egész világon az egekben van az infláció, gazdaságok fordulnak át recesszióba és emberek millióinak került veszélybe a munkahelye” – mutatott rá.

Kiemelte, hogy ezért az egész világnak az kellene legyen az érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen.

„Ugyanakkor aggodalommal látjuk, hogy egyes nagy és erős országok, egyes nagy és erős nemzetközi szervezetek folyamatosan háborús retorikát alkalmaznak. Nyilatkozataikkal, döntéseikkel pedig sokkal inkább az eszkaláció irányába tolják ezt a háborút, semmint a béke irányába”

– fogalmazott.

A miniszter közölte: emberek tízezrei halnak meg, milliók kényszerültek menekülésre, tízmillióknak került veszélybe az élelmiszer- és energiaellátása, s minderre a sok bajra kizárólag a béke jelentheti a megoldást.

„Itt az ideje, hogy a nagy nemzetközi szereplők (…) az eszkaláció helyett a béke létrehozásának irányába hozzanak döntésenek”

– figyelmeztetett, hozzátéve, hogy tartózkodni kell minden, a helyzet további súlyosbodásának kockázatával járó lépéstől.

Szijjártó Péter az EU-CELAC tanácskozás margóján kétoldalú megbeszélést folytat többek között argentin, Costa Rica-i, ecuadori, guatemalai, jamaicai, kolumbiai, nicaraguai és panamai kollégájával.

Akárki is találta ki az ukrajnai háború miatti brüsszeli szankciókat, az Oroszország legjobb barátja, hiszen az intézkedésekkel az Európai Unió nem Oroszországnak, hanem saját magának ártott – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Weltwoche című svájci hetilapnak.

A Weltwoche a Gulyás Gergellyel folytatott beszélgetésről a lap csütörtökön megjelent számában közölt összeállításban kiemelte, hogy az európai sajtó és a brüsszeli politikusok ismét élesen bírálják Magyarországot, ezúttal az ukrajnai háborúban tanúsított magatartása miatt, amivel kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem Vlagyimir Putyin orosz elnök „trójai falova”.

Az ilyen vádaskodás „a legrosszabb fajta propaganda” – húzta alá Gulyás Gergely, rámutatva, hogy Magyarország ugyanúgy egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, mint az EU többi tagállama, és a második háború utáni történelmének „legnagyobb humanitárius segélyét” nyújtotta Ukrajnának és a Magyarországra menekült 1,2 millió ukránnak.

Magyarország az EU keretében pénzügyileg is támogatja Ukrajnát, és támogatja az Oroszország elleni EU-s szankciókat is. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Nyugat nem folytathatja az eddigi politikáját – fejtette ki a Fidesz politikusa, hozzátéve, hogy az EU nem az oroszoknak ártott a szankciókkal, hanem saját magának, különösen az energiaszektorban.

„Oroszország idén kétszer annyit keresett, mint tavaly. Azt is mondhatnánk, hogy bárki is találta ki ezeket a szankciókat, az Oroszország legjobb barátja”

– fogalmazott Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy a szankciókkal a Nyugat hozzájárul az orosz agresszió finanszírozásához.

Hozzátette, hogy sürgősen el kell indítani egy „európai vitát” arról, hogy az EU milyen politikát folytasson az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Mint mondta, intelligens szankciókra van szükség, „amelyek Oroszországnak ártanak, nem Európának”.

Kifejtette, hogy Magyarország inkább közvetítő, és nem agresszív politikát folytat Oroszországgal, aminek legfőbb oka a függőség az orosz energiaszállításoktól. Magyarország a földgáz-, és kőolajfogyasztásának 90 százalékát fedezi orosz importból, így „a magyar gazdaság és társadalom idén és jövőre sem működhet orosz gáz és olaj nélkül”.

Ez azt is jelenti, hogy a Magyarországon nagy beruházásokat végrehajtó svájci, osztrák vagy német cégek sem tudnának orosz gáz nélkül termelni.

„Elsődleges érdekünk tehát, hogy minden elítélés és szankció ellenére úgy tartsuk fenn a kapcsolatot Oroszországgal, hogy folytatódjon az energia beáramlása”

– mondta Gulyás Gergely.

Az ukrajnai fegyverszállításokat elutasító magyar kormányálláspontot indokolva rámutatott, hogy csak a Kárpátokon keresztül lehetne fegyvereket szállítani, és ezzel olyan területen fenyegetne az orosz támadás veszélye, ahol az ukrajnai magyar kisebbség él. Így különösen fontos “magyar érdek, hogy Kárpátalja kimaradjon a háborúból” – mondta a miniszter.

Az ukránok „a hazájukért harcolnak” és „hősies küzdelmet vívnak”, amit Magyarország igen nagyra értékel, ugyanakkor van egy még fontosabb érték, amelyről nem szabad megfeledkezni – tette hozzá, kiemelve, hogy „egy atomhatalom ellen vívott háború óriási veszélyt rejt magában, nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa számára”.

Ezért mindenkinek az az érdeke, hogy a lehető leggyorsabban létrejöhessen a tűzszünet

– mondta Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy Magyarország az „azonnali béke” pártján áll.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat