Létrehozva: 2022.10.03.
Módosítva: 2022.10.03.

Humanitárius katasztrófa fenyeget Szlovákiában?

Furcsa üzenetet küldött a pozsonyi kormány Brüsszelnek.

A szlovák kormányfő azt mondta: ha nem kapnak megfelelő segítséget az Európai Uniótól, akkor nem fogja tétlenül nézni a gazdasági összeomlást. Eduard Heger azt mondta: van egy B-tervük, amely arról szól, hogy a Szlovákiában megtermelt áramot nem exportálják tovább külföldre, hanem belföldön értékesítik – számolt be az M1 Híradó.

A drámaian emelkedő energiaárak miatt sokan szilárd tüzelőanyaggal akarnak fűteni idén télen Szlovákiában. A parlamenten kívüli, Szövetség nevű magyar párt szerint előfordulhat, hogy télen akár teljes erdőket fognak kiirtani a rászoruló emberek.

„Hogyha ez a mostani helyzet nem változik, illetve nem találnak rá valamilyen hatékony megoldást, akkor ezt a mostani helyzetet, a szankciókat egy humanitárius katasztrófa fogja követni, amikor is télen fagyponton lesz a hőmérséklet a lakásokban, és lesz olyan, aki nem tudja ezt kifizetni” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna, a Szövetség párt Kassa-vidéki járási elnöke.

A gáz és az áram ára is a többszörösére nőtt Szlovákiában.

Egy évvel ezelőtt 70 eurót kellett fizetniük egy megawattóra áramért, ez mostanra 500 euróra nőtt. Januártól pedig további áremelkedések várhatók. Bár az ország jelentős mennyiségben termel atom- és vízenergiát, a legnagyobb energiaszolgáltató nagy tételekben adja ezt tovább külföldi kereskedőknek. Szlovákia pedig tőlük kénytelen visszavásárolni az elektromos áramot, akár ötszörös áron is.

Eduard Heger kormányfő már a hét közepén arról beszélt a Financial Times-nak, hogy a szlovák gazdaságot megöli az energiaválság. Arra figyelmeztetett, hogy ha nem kapnak több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, akkor kénytelenek lesznek államosítani az ország áramellátó infrastruktúráját.

Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy rendkívüli adót vetnek ki az európai energiavállalatok extraprofitjára. Ebből fedeznék a lakosságnak és a cégeknek nyújtott energiaár-támogatásokat. A szlovák miniszterelnök ennek kapcsán hétvégén arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás nem rendelkezik az egyenlő uniós elosztásról.

Eduard Heger szerint a most elfogadott szabályokkal Szlovákia nem fog elegendő bevételt szerezni. Az ország fő energiatermelője ugyanis már előre eladta az energiát a következő évre külföldre, a jelenleginél jóval alacsonyabb áron.

A szlovák kormányfő hétvégén is megismételte korábbi kijelentését és arról beszélt:

ha Brüsszel nem segít Szlovákiának anyagilag, akkor van egy B-tervük.

Partnereinknek, az európai országoknak is elmondtuk, hogy ha az Európai Unió nem segít nekünk anyagilag, akkor nem fogjuk engedni, hogy összeomoljon a gazdaságunk, ezért van egy B-tervünk. A Szlovákiában megtermelt áramot nem azok az országok kapják majd, amelyek megvették, hanem a saját állampolgáraink, cégeink” – mondta a szlovák kormányfő.

A szlovák villamosművek jelezte, hogy nem ért egyet a miniszterelnök ötletével. Az ugyanis egyet jelentene a cég államosításával. A nem teljesített szerződések pedig nemzetközi bírósági pereket vonnának maguk után.

A szankciók miatt nagy bajban van Szlovákia. Eduard Heger miniszterelnök egy lapinterjúban azt mondta: az ország gazdaságát az összeomlás fenyegeti a megugró áramdíjak miatt. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott, hogy a háború miatt bekövetkezett jelentős áremelkedések megölhetik a gazdaságukat, ha nem kapnak több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől. Heger figyelmeztetett: ennek híján a szlovák kormány kénytelen lesz államosítani az ország áramellátó infrastruktúráját – számolt be a szlovák helyzetről az M1 Híradója.

Már fűtik a Mohi atomerőmű legújabb, harmadik blokkját. A reaktort szeptember elején helyezték üzembe, és október elejére már maximális kapacitással termelhet. Ezzel pedig Szlovákia teljesen önellátóvá válik elektromos áramból.

A harmadik blokk beüzemelésével már kiegyensúlyozott energiaellátásunk lesz, ha pedig elindul a negyedik blokk is, akkor Szlovákia nagyobb mennyiséget tud exportra termelni – magyarázta az erőmű igazgatója.

Az atomerőműben előállított áram ráadásul sokkal olcsóbb is, mint az, amit a piacról szerezhet be Szlovákia. A szlovák családok ebből azonban jelenleg semmit nem érzékelnek – sőt, míg egy évvel ezelőtt 70 eurót kellett fizetniük egy megawattóra áramért, mostanra ez 500 euróra nőtt. Hasonló mértékben nőtt a gáz ára is. Sokan kétségbe esve várják az újabb drágulást, egy közvélemény-kutatás szerint a lakosság háromnegyede tart a közelgő téltől.

Eduard Heger kormányfő úgy nyilatkozott a Financial Timesnak adott interjúban, hogy

a szlovák gazdaságot megöli az energiaválság. Az energiát ugyanis, bár állami cégek termelik meg, már eladták előre kereskedőknek, így azoktól most ötszörös áron kell visszavásárolni a tőzsdei árak emelkedése miatt.

„Eduard Heger úgy fogalmazott, ha az ország nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, akkor kénytelen lesz végrehajtani az ország energiaellátásának államosítását. Elismerte, az uniós szankciós politika jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a villamos energia ára rekordmagasságokba szökött” – mondta Gallay Nagy Emese, az M1 tudósítója.

A válság enyhítésére a parlamenten kívüli Szövetség magyar párt javasolta egy energetikai kompenzációs pénzalap létrehozását, valamint az energiára vonatkozó forgalmi adó harmadára csökkentését.

„A Szövetség országos vezetése nemegyszer határozottan fellépett és felszólította a kormányt, hogy az önkormányzatokat ne hagyja magára, és egy konkrét csomagot dolgozzon ki, amivel az önkormányzatok ezeket a megemelkedett rezsiköltségeket képesek lesznek kifizetni. Ez nagyon sok önkormányzatot úgymond a padlóra küldött. Nagyon sok önkormányzat nem tudta befejezni vagy elkezdeni a már megnyert pályázatát. A drámaian emelkedő energiaárak pedig magukkal hozták az infláció növekedését is, ami újabb bérkövetelésekhez vezetett, amelyek viszont tovább nehezítik a szlovák kormány helyzetét” – mondta Gergely Papp Adrianna, a Szövetség Kassa-vidéki járási elnöke.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút