POLITIK

Szerző Ripost

6 napja

Újra kirobbant a vita Németországban az atomenergiáról

A gázválság sok mindent átértékel.

Szerző Ripost

A megmaradt német atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása a gázválság óta újra napirendre került, és igencsak éles vitákat gerjesztett. Szerdán Olaf Scholz német kancellár is nyitottnak mutatkozott az erőművek üzemidejének meghosszabbítására, miután koalíciós partnere, az FDP az üzemidő meghosszabbítását kezdte követelni. Eközben a környezetvédők szerint a vita elvonja a figyelmet a takarékoskodásról és blokkolja az energiafordulatot. A jelenlegi törvények szerint a még működő három erőművet december végén le kellene kapcsolni a hálózatról.

Az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) a gázválságra való tekintettel a három megmaradt német atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását követelte. Az orosz gáz hiánya komoly érvágást jelenthet a német gazdaság számára, ezzel pedig a megújuló energiára való átállást is gátolja. Ennek eredményeképpen már újra kellett nyitni az olaj- és széntüzelésű erőműveket is.

A Tagesschau német portál beszámolója szerint szerdán Scholz kancellár is nyitottságot mutatott az atomenergia használatának meghosszabbításának ügyében. A német kancellár szerint az erőművek kizárólag a villamosenergia-termelés szempontjából relevánsak, és annak is csak egy kis részét jelentik. Az atomerőművek üzemeltetése az év végén szűnne meg.

Scholz arról is beszélt, hogy a döntés alapja az áramellátás „stressztesztje” lesz,

amelynek eredményei hamarosan rendelkezésre állnak. Rámutatott arra is, hogy különösen Bajorországban a szélenergia bővítése nagyon lassan haladt.

A német kancellár elmondta, megbízták a Robert Habeck gazdasági minisztert, hogy készítsen tervet a legrosszabb forgatókönyv esetére – számolt be a portfolio.hu.

„Várjuk meg mi lesz abban” – mondta Olaf Scholz arra a kérdésre, hogy felülvizsgálhatják-e az atomerőművek leállítására vonatkozó tervet.

A korábbi megállapítás egyébként az volt, hogy Németországnak elegendő energiaforrása van, így nincsen szüksége az atomerőművekre, azonban az orosz szállítások veszélybe kerülésével ez egy pillanat alatt megváltozhat – írta a Bloomberg.

Még egyszer átszámoljuk a lehetséges forgatókönyveket, és azt követően döntünk – fogalmazott a német kormányszóvivő az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban.

Korábban a koalíciós pártok közül a Zöldek, melyek közé Habeck is tartozik kizárták az atomenergia használatát, most azonban a párt társelnöke már arról beszélt, hogy minden lehetséges megoldást megvizsgálnak, vagyis nem zárta ki élből a reaktorok további használatát.

Kormánypárti nyilatkozatok szerint komoly vitákhoz vezethet a kérdés, de elképzelhető, hogy a felek kompromisszumra jutnak. A Zöldek elképzelhető, hogy feladhatják az atomenergia-ellenességüket, ha cserébe az FDP beleegyezik, hogy sebességhatárt szabjanak meg a német autópályákon.

Az autópályákon történő sebességkorlátozás a szomszédos Ausztriában is napirenden van.

A koalíciós partner FDP hosszabb időre szólít fel

Az orosz gázszállítások leállásától való félelem miatt az FDP és különösen a CDU/CSU az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását szorgalmazza. Bettina Stark-Watzinger szövetségi kutatási miniszter megismételte pártja követelését:

„Az atomerőművek néhány hónappal hosszabb üzemeltetése nem lesz elég” – mondta az FDP politikusa, aki szerint inkább „ideológiamentes megbeszéléseket kellene folytatni a 2024-ig tartó működés folytatásáról”.

Mario Czaja, a CDU főtitkára a sajtóban szólította fel Scholz kancellárt, hogy tegyen pontot a viták végére. „A napról napra súlyosbodó energiaválságra való tekintettel hanyagság és felelőtlenség lenne lemondani az éghajlatbarát atomenergiáról” – vélekedett a CDU politikusa.

A környezetvédők szerint a vita blokkolja az energiaátállást

A környezetvédelmi ernyőszervezet a Deutscher Naturschutzring (DNR) eközben arra figyelmeztetett, hogy a hosszabb üzemidőkről szóló vita akadályozza az energiafordulat szükséges végrehajtását. „Az üzemidő-hosszabbításról szóló vita elvonja a figyelmet a következetes megtakarítások szükségességéről, és blokkolja az energiafordulatot” – mondta Kai Niebert, a DNR elnöke.

Azok, akik most új működési engedélyeket akarnak kiadni, vagy akár új fűtőelemeket akarnak rendelni, „mindenekelőtt az ország fiataljait teszik ki kiszámíthatatlan kockázatoknak” – vélelmezte Niebert. Hozzátette, hogy

szerinte az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása „nem járul hozzá sem az ellátás biztonságához, sem a megfizethető áramárakhoz”.

Az erőművek újraindítása csak átmeneti időszakra szól, hogy így biztosítsuk az energiaforrásokat a tél végéig, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy szembeszálljunk a klímaválsággal –jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szombaton közzétett videóüzenetében.

A kancellár fájdalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz gázszállítások leállása és így az energiaellátás bizonytalansága miatt tizenhat, már korábban leállított olaj- és széntüzelésű erőművet indítanak újra, további tizenegynek pedig a tél végéig meghosszabbították a működési engedélyét.

Noha Scholz „keserűnek” nevezte a helyzetet, hangsúlyozta, hogy ez csupán átmeneti időszakra szól.

Emlékeztetett, hogy Németország az energiaválság közepette sem veszti szem elől a széndioxid-semlegesség elérését, s továbbra is az a cél, hogy 2045-re egyike legyen azon országoknak, amelyek elérték a zéró kibocsátást, ugyanakkor versenyképesek tudnak maradni a világpiacon.

„Németország a legsikeresebb iparosodott országok közé tartozik, ez azonban azt jelenti, hogy rengeteg széndioxidot bocsátunk ki. Épp ezért kell még több erőfeszítést tennünk (a klímavédelem érdekében)” – mondta.

Mint elmondta, ilyen intézkedések közé tartozik az a törvényjavaslat is, amely a megújuló energia széleskörű elterjedését segítené elő, s amelyet a parlament nemrégiben fogadott el.

Scholz mindemellett Robert Habeck alkancellárral, Németország gazdasági és klímavédelmi miniszterével közösen utasította el három német atomerőmű üzemelésének meghosszabbítását az év végétől, szerintük ugyanis ez nem elégítené ki az ország energiaszükségleteit.

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az oroszok feleslegesen aggódnak Csercseszov jövője miatt

borsonline.hu

Kulcsár Edina párjának féltékenységi rohamától tartanak a tévénézők

borsonline.hu

Egymásba karolva zuhant ki a hatodikról a színész és felesége

vg.hu

Váratlanul életjelet adott magáról Ferihegy 3.

metropol.hu

Extrém kérések! Ilyen kívánságlistával érkeztek Budapestre a Sziget sztárfellépői

vg.hu

Prága nem kap olajat, lengyel döntésre nem másolják a budapesti megoldást

origo.hu

Szexszektát üzemeltetett, most pedig négy ember tűnt el farmjáról - nagy bajban a sztár

travelo.hu

Fedezzük fel Pesterzsébetet! Közvetlen villamos indult a városrészbe

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

ripost.hu

Megszólaltak a szemtanúk: UFO üldözött egy amerikai bombázót

ripost.hu

Sokkoló, amit a tudósok állítanak: így üzennek a földönkívüliek

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Mi lesz veled MSZP? Ez már a haláltusa?

POLITIK

Gyöngyösi kiugrasztotta a nyulat a bokorból

POLITIK

Megérkezett az első cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány

POLITIK

Így avatkozik be Soros György az igazságszolgáltatásba