Létrehozva: 2022.08.13.

Továbbra is befektetésre ajánlják hazánkat

Így látják a nagy nemzetközi intézetek.

Szerző Ripost

A Standard & Poor’s (S&P) is felülvizsgálta és megerősítette Magyarország BBB besorolását.Az S&P elemzői pozitívan tesznek említést az elmúlt hónapok során hozott magyar költségvetési konszolidációs lépésekről és a kormány ez irányú elkötelezettségéről, mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a pénzügyminisztérium.

A Standard & Poor’s arra számít, hogy Magyarország erőfeszítései elegendőek ahhoz, hogy tovább csökkenjen a nettó államadósság 2025-ig. Emellett elismerően szól a 2010 és 2018 közötti stabil magyar adósságcsökkentési folyamatról, a devizakitettség jelentős enyhítéséről, illetve az adósságfinanszírozásban elért magyar eredményekről.

A szakértők szerint a magyar bankrendszer ellenállónak tűnik a romló környezettel szemben is. Magyarország versenyképességét a folyamatban lévő nemzetközi beruházások is igazolják. Az S&P felhívja a figyelmet, hogy ez a kedvező tendencia az európai gazdasági folyamatok rendeződésével tovább erősödhet, mutat rá a tárca.

A hitelminősítő Magyarországon 5,1 százalékos GDP-növekedésre számít 2022-ben. Úgy látja ugyanakkor, hogy az orosz–ukrán háború miatti energiaválság negatívan befolyásolhatja a növekedést. Emellett bizonytalansági tényezőként az S&P elemzői megemlítik az uniós források esetleges visszatartását azzal, hogy várakozásaik szerint a helyzet már az év vége előtt rendeződni fog.

Az S&P a kilátást ismét stabilra változtatja, ha az erőteljes gazdasági növekedés és ennek hatására a fő egyensúlyi mutatók javulása fennmarad, hangsúlyozza a pénzügyminisztérium.

A három nagy hitelminősítő közül legutóbb júliusban a Fitch Ratings vizsgálta Magyarország szuverén adósbesorolását, a háborús válság ellenére megerősítette hazánk stabil kilátás melletti befektetési besorolását. Az orosz–ukrán háború kitörését követően a hitelminősítők Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontották minősítésük kilátásait, főként a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.

Változatlan stabil kilátással erősítette  meg még az év elején Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Londonban bejelentett döntés indoklása szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is.

A Fitch Ratings közölte: a 2022-2023-as időszakban 4,4 százalékos - a növekedési potenciált meghaladó ütemű - éves átlagos reálnövekedést vár a magyar gazdaságban.

A magyar államadósság-kötelezettségek „BBB” besorolása az elemzés szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szerkezeti jelzőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi gazdasággal összehasonlítva. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is - áll a Fitch londoni elemzésében.

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres volt  a magyar gazdaság újraindítása

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország adósosztályzatát, a hitelminősítő szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

A tárcavezető azt írta, jó hír: a Fitch Ratings stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat. A hitelminősítő jelentésében elismerően ír a magyar gazdaság teljesítményéről, erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak a következő időszakban - jelezte.

Felidézte: a Moody's tavaly szeptemberben felminősítette Magyarországot, így az elmúlt évtized munkájával Magyarország eljutott oda, hogy még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő. 

Ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban” - fogalmazott Varga Mihály.

Fürjes Balázs: Elismerik a magyarokat

A világ tekintélyes és mértékadó, elemzéssel és hitelminősítéssel foglalkozó intézeteinek elismerése nagyon fontos. Ezek az eredmények a befektetők bizalmát erősítik országunk iránt.

Számunkra pedig a lehető legjobb hír: minden magyar ember munkájának az elismerése.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat