1 hónapja

Lopásjelző "csipogó" kerülhet a sajtra, vajra

Az infláció az egekbe emelte több élelmiszer árát, megszaporodtak a bolti lopások. Az üzletek már nem csak a drága pezsgőkre tesznek lopásjelzőt.

Az infláció okozta ársokk annyira megnövelte a lopás kockázatát, hogy Angliában a szupermarketekben már az alapvető élelmiszerekhez is olyan lopásjelző technológiát kapcsolnak, amelyeket egyébként csak a magas árú termékekhez, például pezsgőkhöz és iPhone-okhoz szoktak! 

Fotó: @glendadavies/Twitter

Számos fotó kering a közösségi médiában, amelyeken hétköznapi termékek láthatók biztonsági címkékkel – például babatej, vitaminok, sajt vagy akár vaj. Ezek a "csipogók"  már  a Sainsbury's, a Coop, a Tesco fiókjaiban és egy angol Aldiban is megjelentek.

Fotó: @glendadavies/Twitter

Németországot is sújtja az élelmiszerársokk: a tejtermékek és a tojás ára 24, az étolaj 44 százalékkal emelkedett tavaly óta. Az Aldi a BILD kérésére kifejezetten nem zárta ki az ilyen jellegű lopásmegelőzést: nem akarták "nyilvánosan kommentálni a biztonsági intézkedéseket". A Lidl, a Rewe, a Netto és a Norma nem nyilatkozott.

A Német Szociális Szövetség elnöke, Adolf Bauer a BILD-nek azt mondta, el sem akarja hinni, hogy a szupermarketek vagy diszkont üzletek már nem zárják ki kategorikusan az élelmiszerek lopásgátló eszközeinek használatát. Hozzátette:  hogy az alapélelmiszereknek nem szabad tovább drágulniuk. 

Az infláció immár ötödik hónapja 7 százalék felett van. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (destatis) által megerősített adatok szerint júliusban 7,5 százalékos volt az infláció – majdnem annyi, mint júniusban (7,6 százalék). A Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke, dr. Georg Thiel szerint a magas infláció fő oka továbbra is az energiatermékek áremelkedése. Az összes élelmiszer esetében 14,8 százalékos volt az infláció. Ezek közé tartoznak az étkezési zsírok és olajok (44,2%-os növekedés), a tejtermékek és a tojás (24,2%-os növekedés), a hús és húskészítmények (18,3%-os növekedés), a zöldségfélék (8,3%-os növekedés) és a gyümölcsök (3%-os növekedés).

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!