Létrehozva: 2022.10.13.
Módosítva: 2022.10.13.

Furcsa helyzeteket hoz az enegiaválság

Megszaporodtak a bolti lopások.

Az orosz - ukrán háború és a minden logikát nélkülöző brüsszeli szankciók miatt Európában elszabadultak az energiaárak, egyre drágább a rezsi, sokaknak már nehézséget okoz az autó megtankolása, míg a háborús infláció évtizedek óta nem látott mértékben növekedett. 

Az infláció okozta ársokk annyira megnövelte a lopás kockázatát, hogy Angliában a szupermarketekben már az alapvető élelmiszerekhez is olyan lopásjelző technológiát kapcsolnak, amelyeket egyébként csak a magas árú termékekhez, például pezsgőkhöz és iPhone-okhoz szoktak! 

Fotó: @glendadavies/Twitter

Számos fotó kering a közösségi médiában, amelyeken hétköznapi termékek láthatók biztonsági címkékkel – például babatej, vitaminok, sajt vagy akár vaj. Ezek a "csipogók"  már  a Sainsbury's, a Coop, a Tesco fiókjaiban és egy angol Aldiban is megjelentek.

Fotó: @glendadavies/Twitter

Németországot is sújtja az élelmiszerársokk: a tejtermékek és a tojás ára 24, az étolaj 44 százalékkal emelkedett tavaly óta. Az Aldi a BILD kérésére kifejezetten nem zárta ki az ilyen jellegű lopásmegelőzést: nem akarták "nyilvánosan kommentálni a biztonsági intézkedéseket". A Lidl, a Rewe, a Netto és a Norma nem nyilatkozott.

A Német Szociális Szövetség elnöke, Adolf Bauer a BILD-nek azt mondta, el sem akarja hinni, hogy a szupermarketek vagy diszkont üzletek már nem zárják ki kategorikusan az élelmiszerek lopásgátló eszközeinek használatát. Hozzátette:  hogy az alapélelmiszereknek nem szabad tovább drágulniuk. 

Az infláció immár ötödik hónapja 7 százalék felett van. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (destatis) által megerősített adatok szerint júliusban 7,5 százalékos volt az infláció – majdnem annyi, mint júniusban (7,6 százalék). A Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke, dr. Georg Thiel szerint a magas infláció fő oka továbbra is az energiatermékek áremelkedése. Az összes élelmiszer esetében 14,8 százalékos volt az infláció. Ezek közé tartoznak az étkezési zsírok és olajok (44,2%-os növekedés), a tejtermékek és a tojás (24,2%-os növekedés), a hús és húskészítmények (18,3%-os növekedés), a zöldségfélék (8,3%-os növekedés) és a gyümölcsök (3%-os növekedés).

Nemrég az Origo is beszámolt róla, hogy Damien Ernst, a Liège-i Egyetem professzora és energetikai szakértője egy rádióinterjú során fejtette ki, szerinte az energiaválság java még hátra van Európában. A szakértő elmondta, hogy Belgiumban már most hatalmas hiány van a fosszilis energiahordozók területén, teljes mértékben felborult a kereslet és a kínálat, az árak pedig elszabadultak.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTT A FÖLDGÁZ ÁRA MEGAWATTÓRÁNKÉNT 16-18 EURÓ KÖZÖTT MOZGOTT, NAPJAINKBAN UGYANEZ MÁR 130 EURÓBA KERÜL, VAGYIS AZ ÁREMELKEDÉS JELENLEGI MÉRTÉKE MÁR MOST 700 SZÁZALÉK.

 

Franciaországban is egyre drámaibb a helyzet. Az országban egyébként is a társadalmi összeomlás jelei mutatkoznak, ezt a folyamatot pedig az energiaárak drasztikus növekedése még inkább felgyorsíthatja. Az oroszellenes szankciók miatt a francia energetikai cégek a lakossági fogyasztás "haladéktalan" csökkentését sürgetik, mert ha nem teszik, akkor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek.

A Gazprom elkezdte elzárni a gázt számos ország irányába, máshol pedig folyamatosan csökkentik a mennyiségetFORRÁS: AFP/YURI KADOBNOV

Ugyan a nyárból még csak egy hónap telt el, de a három legnagyobb francia energiatermelő már most hideg telet prognosztizál, hiszen nagyon alacsony szinten vannak a gáztározók és egyelőre az sem látszik, hogy mivel tudnák majd feltölteni a készleteket. Az energiatermelők felszólították a lakosságot és a vállalatokat, hogy haladéktalanul korlátozzák az energia-, áram-, gáz- és kőolajfogyasztásukat.

NÉMETORSZÁGBAN A VOLT PÉNZÜGYMINISZTER PEER STEINBRÜCK IS BALJÓS JÓSLATTAL ÁLLT ELŐ.Szerinte a németekre három-öt nehéz év várhat, és rendkívül nehéz idők jönnek. Úgy vélekedett, hogy Németország jóléti paradigmája megkérdőjeleződött, éveken keresztül nem fog javulni a gazdasági mutató, miközben növekedni fog a munkanélküliségi ráta. A politikus hangsúlyozta, hogy a németek annyira tehetetlenek, hogy még nem sikerült felfogniuk a helyzet drámaiságát.

 

A német helyzet súlyosságát Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter is elismerte nemrég. Szerinte az energiaárak erőteljes emelkedése, az ellátási lánc problémái és az infláció miatt nagyon súlyos gazdasági válságot okozhatnak. Emiatt megfordul a német atomellenesség is, hiszen már Lindner pártja, az FDP is azt követeli, hogy legalább a még működő három német atomerőmű további üzemeltetését vizsgálják felül.

Német szénerőműFORRÁS: AFP/PATRICK PLEUL

A másik két kormányzópárt azonban továbbra is alternatív valóságban él. Az SPD és a Zöldek az év végéig teljesen ki akarnak szállni az atomenergiából, a fennmaradó reaktorokat legkésőbb december végéig akarják lekapcsolni a hálózatról.

ENNEK ALAPJÁN A TÉLNEK A NÉMETEK GÁZ ÉS ÁRAM NÉLKÜL SZERETNÉNEK NEKIVÁGNI. 

A Reuters beszámolója szerint Olaszországban a kormány mérlegeli a veszélyhelyzet bevezetését, miután Oroszország folyamatosan csökkenti a szállított gáz mennyiségét. Ennek bevezetésével számos olyan intézkedés léphetne életbe, amely a fogyasztás drasztikus visszaszorítását célozza, valamint felpörgetnék a szénerőművek működését is (az orosz szén is szankciós listán van).

Ez a három fokozatból a második, az első már februárban életbe lépett. A Reuters viszont már azt is elemzi, hogy mikor léphet életbe a szükségállapot Olaszországban, amely még drámaibb intézkedéseket tenne lehetővé a kormány számára.

Hideg télre készülnek Nyugaton

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Hollandiában azon aggódnak, hogy amennyiben bármelyik Európai Uniós országban gázkrízis alakul ki, akkor az a blokk minden országába továbbgyűrűzik majd - írja a Politico. Rob Jetten holland klímaügyi miniszter szerint ugyan Hollandiának megvan az infrastruktúrája ls rendelkezésére állnak a feltételek ahhoz, hogy november elsejére az unió elvárásának megfelelően 80 százalékra feltöltsék a gáztárazókat, de kiemeli, hogyAMENNYIBEN AZ OLYAN NAGY ORSZÁGOK, MINT NÉMETORSZÁG ERRE NEM LESZNEK KÉPESEK, AZ DOMINÓEFFEKTUST INDÍT MAJD.

Észtországban az észt ERR híroldal szerint júniusban 9 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás, mivel a magas árakat az emberek már nem tudják és nem is akarják megfizetni. Az észtek emiatt Lettországba utaznak, hogy tankoljanak, hiszen ott olcsóbb az üzemanyag.

Az is jól látszik, hogy a szankciók miatt a nyugati országot hátat fordítottak a klímaillúzióknak. Az osztrákok két év után újranyitják a Mellach szénerőművet, hogy pótolni tudják a kieső orosz gázt, ami szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, mivel az Ausztriába érkező gáz 80 százaléka Oroszországból jön. Még a legoptimistább előrejelzések szerint is csak 2027-re tudnának átállni az orosz gázról.

Egyre több kormány fog megbukni Európában – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban az európai energiahelyzetről és szankciókról. A politológus szerint az Európai Unió éppen egy háborús gazdaságra tér át. Nagy a baj, és a tartósan magas árak miatt egyre többek kényszerülnek spórolásra a brüsszeli vezetők döntései miatt.

Az Európai Parlament azt közölte szerdán, hogy többek között javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára. Mit jelenthet majd ez a gyakorlatban?

Több javaslat van az asztalon, és ha születik is egy megállapodás, akkor Magyarország, egészen pontosan a közép-európai országok feltehetően a vezetékes gázra megint felmentést kérnek, bár ez most több országot is érinthet, mert az olaszok és az osztrákok is vezetéken kapják Ukrajnán keresztül a gázt. Könnyen előfordulhat, hogy minimum Magyarország felmentést fog kérni a vezetékes gázra, úgy, ahogyan az olaj esetében tette ezt. Egy javaslat szerint

 

AZ ÁRAMTERMELÉSHEZ HASZNÁLT GÁZRA ÁRSAPKÁT AKARNAK BEVEZETNI, TEHÁT NEM AZ ÖSSZES GÁZRA, CSAK, AMI AZ ÁRAMTERMELÉSHEZ SZÜKSÉGES.

 

Ez Spanyolországban már működik, ott 40 euróba kerül az erőművi gáz megawattóránként, és a világpiaci árhoz képest a különbözetet a spanyol állam finanszírozza. Az uniós javaslat esetén ahhoz, hogy ez működőképes legyen, a finanszírozást valahonnan biztosítani kell, ez viszont problémás.

Olyan javaslat is van, hogy egy beszerzési kartellt hozzanak létre: mert ahogyan van olaj-OPEC kartell, ami eladói kartell, úgy akarnak egy vásárlói kartellt is, hogy nagy tételben vásárolhasson az Unió gázt, és úgy olcsóbb lenne, de nincs kitől, mert a katariak, norvégok nemigen tudnak többet adni.

 

Az oroszokon kívül nem nagyon van, aki többet tudna adni, ráadásul azzal, hogy felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket, az oroszok sem tudnak már annyit szállítani.

Az Északi Áramlatot felrobbantottákFORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

Ha már megemlítette, hogyan értékelhető az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának ügye?

Annyit tudunk, hogy egy 70 méter mélyen, egy stabilan megépített vezeték felrobbantásához állami szereplőre volt szükség. Azt még nem tudjuk, hogy melyik állam tette. Az köztudott, hogy az amerikaiak fenyegettek még január-február tájékán, hogy „megvannak az eszközeik" arra, hogy megakadályozzák a létrejöttét. Joe Biden elnök és Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős államtitkára személyesen fenyegetőztek.

BÁRKI IS FELELŐS A ROBBANTÁSÉRT, AZ KÉSZ TÉNYEKET AKART TEREMTENI. NAGYJÁBÓL ÉVI 100-110 MILLIÁRD KÖBMÉTERNYI GÁZ ÉRKEZETT AZON A NÉGY CSÖVÖN, AMIBŐL MOST EGY CSŐ MARADT, ÉS FELTEHETŐEN EZENTÚL 25 MILLIÁRD KÖBMÉTERNYI ÉRKEZHET RAJTA KERESZTÜL.

 

Ezzel lecsökkentették az orosz gáz mennyiségét, és ezáltal tartósan magas marad a gáz ára. Harmadik szempont, hogy ezzel igazából rögtön versenyképessé tették a cseppfolyósított gázt, ami Amerikából és Katarból jön. Negyedik szempont, hogy jobban rákényszerítik Nyugat-Európát a technológiaváltásra, mivel ha nincs olcsó orosz gáz, akkor elő kell venni a fiókból a zöldhidrogén terveit, tehát más alternatívát kell keresni. A technológiaváltás így most sürgősebbé vált, miután nincs elég orosz gáz.

Az Északi Áramlat felrobbantásával rögtön versenyképessé tették a cseppfolyósított gázt, ami Amerikából és Katarból jön

FORRÁS: VYTAUTAS KIELAITIS / SHUTTERSTOCK

Ha tovább bővítik a szankciók körét, az hogyan befolyásolhatja az európaiak mindennapjait, és hogyan hathat a gazdaságra, az infláció mértékére?

Csak a gázvezetékek felrobbantása egy tartósan magas energiaárat hozott, de januártól leáll az orosz olaj importja. Magyarországon nem, mert kaptunk felmentést a vezetéken érkező orosz olajra.

A JÖVŐBEN VISZONT A TARTÓSAN MAGAS ENERGIAÁRAKRA KELL BERENDEZKEDNI, EMIATT EGY TARTÓSAN MAGAS SZANKCIÓS FELÁRRA, AMI AZT JELENTI, HOGY AZ INFLÁCIÓ IS MAGAS MARAD. A MAGAS INFLÁCIÓ MIATT AZ ÁLLAMADÓSSÁG ELINFLÁLÓDIK, ÉS A TECHNOLÓGIAVÁLTÁSI KÉNYSZER NAGYOBB LESZ.

 

MÉG EGY KÖVETKEZMÉNY, HOGY MÉG TÖBB KORMÁNY FOG MEGBUKNI. TEHÁT EGY POLITIKAI INSTABILITÁS IS VÁRHATÓ, FŐLEG AZOKBAN AZ EURÓPAI ORSZÁGOKBAN, AHOL SZIVÁRVÁNYKOALÍCIÓK KORMÁNYOZNAK. EZ EGYÉRTELMŰEN NEM KEDVEZ A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁNAK.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágába, 2022. október 7-én

FORRÁS: MTI/FISCHER ZOLTÁN


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút