POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Drasztikus szabályokkal spórol Nyugat-Európa

Az Oroszország elleni szankciók miatt tartós energiaválság sújtja az uniós országokat. Több ország is fagyos télre készül, a kormányok a lakosságot is érintő vészhelyzeti intézkedéseket vezettek be, hogy spóroljanak a fűtéssel, világítással.

Az Európai Unió legalább 15 százalékkal csökkentené a gázfogyasztást, Németországnak pedig valószínűleg még ennél is többet kell spórolnia, mivel az orosz–ukrán háborúra válaszul adott-hozott szankciós politika jegyében a régió próbálja elhagyni az orosz gázt.
Így spórolnak a németek
Európa legnagyobb gazdaságának úgy kell drasztikusan csökkentenie a földgáz felhasználását, hogy a kulcsfontosságú ágazatok ne omoljanak össze. 

The,Energy,Relationship,Between,Russia,And,The,European,Union.,Europe
Fotó: Shutterstock

Spórolniuk kell a közintézményeknek, de a háztartásoknak is. A magánháztartások Németország teljes gázfogyasztásának közel harmadát adják, így azok esetében nehéz lesz korlátozó intézkedéseket előírni. Ezért Robert Habeck gazdasági miniszter csak javasolni tudta, hogy rövidebb ideig fürödjenek, hidegebb vízzel, ne fűtsék annyira a lakásokat, valamint esetlegesen az otthoni medencék vizét se melegítsék fel.

A tervek szerint az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban.
A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése, a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben, és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.
A folyosókat, előcsarnokokat vagy műszaki helyiségeket ugyanakkor egyáltalán nem lesz szabad fűteni, hacsak a biztonsági előírások máshogy nem rendelkeznek. Számítások szerint, ha egy fokkal csökkentik a zárt helyiségekben a hőmérsékletet, a gázfogyasztás hat százalékát is megtakaríthatják.

Mint azt korábban megírtuk, a spórolás jegyében úgy döntöttek a németországi Lahn-Dill körzetben, hogy szeptember közepéig elzárják a meleg vizet a járás összes iskolájában és sportegyesületében. A Drezda közelében található, 14 ezer lakosú Dippoldiswaldeban a város szövetkezeti lakásaiban már csak reggel 4 és 8 között, 11 és 13, valamint 17 és 21 óra között van meleg víz. A mosásokat pedig egy órarend alapján kell beosztani a lakóknak egymás között. 
Berlinben azt tervezik, hogy a késő esti óráktól kezdve kikapcsolják a közlekedési lámpákat, valamint csökkentenék a közvilágítások fényét is. A polgármester pedig már azt is felvetette, hogy éjfél után kapcsolják le a helyi látványosságok, például a Brandenburgi kapu kivilágítását.

Éjfél után lekapcsolhatják aBrandenburgi kapu kivilágítását. Fotó: AFP


Köln városa máris bejelentette, hogy a kölni dóm, a történelmi városháza, a Hohenzollern-híd és a Severin-híd világítótesteit a jövőben minden este tizenegy órakor kikapcsolják, ősztől pedig este tíz órakor fogják lekapcsolni az épületek fényeit.
A Köln külvárosában található Rhein Energie Stadion világítása, amely a Bundesliga-csapat, 1. FC Köln otthona, szintén lekapcsolva marad.
Hermann Winkler, a Német Futball Szövetség alelnöke is úgy véli, hogy a nagy fogyasztású reflektorok használata a csőd szélére sodorhatja a kis csapatokat. 

Symbolic photo RheinEnergieStadion
Fotó: AFP

Winkler szerint az lehet a megoldás, ha a szövetség délelőtti vagy kora délutáni időpontokra írja ki a mérkőzések kezdési időpontját, akkor ugyanis még télen is világos van.

Franciaországban bírság vár a pazarlókra
Franciaországban rendeletekkel kötelezik majd a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva ajtóikat az energiatakarékosság érdekében – közölte a francia energiaügyi miniszter.
Agnés Pannier-Runacher elmondta, hogy  két rendeletet fog kiadni: az első a városok méretétől függetlenül általánossá teszi a fényreklámok tilalmát hajnali 1 és 6 óra között, kivéve a repülőtereket és a pályaudvarokat.
A második pedig megtiltja majd, hogy az üzletek ajtaja nyitva legyen, amíg a légkondicionáló és a fűtés működik. A kormány azt tervezi, hogy ezt a tilalmat kiterjeszti az egész országra és akár 750 eurós bírságra is számíthat, aki nem tartja be a rendelkezést.
Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy hatalmas botrányt okozott, amikor Emmanuel Macronról nyilvánosságra kerültek olyan fényképek, amint szabadsága alatt a Francia Riviérán egy jet skivel száguldozik a tengerben.

Olaszország 7 százalékos csökkentést vállalt

Olaszország is csatlakozott az Európai Unió tagállamai közötti megállapodáshoz, melynek értelmében egyelőre önkéntes alapon, 2022 augusztusától 2023 márciusáig 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást az utóbbi öt év átlagához képest.

Olaszország hétszázalékos csökkentést vállalt. Ennek jegyében a közhivatalokat csak 25 fokra engedik lehűteni, a fűtési hőmérsékletet pedig 20-ról 19 fokra csökkentik . A fűtési időszak két héttel történő lerövidítését is fontolgatják. Az iparban egyelőre nem terveznek gázfogyasztási korlátozást.
 

Hands-Free Automatic door on Restaurant, Queens, New York
Bírság jár a klimatizált üzlet  nyitva maradt ajtaja miatt. Fotó: Getty Images

Firenzében 25 eurótól 500 euróig (10 ezer – 200 ezer forint) terjedő pénzbüntetést szabnak ki azokra a klimatizált kereskedelmi egységekre, amelyek nyitva tartják ajtajaikat. Dario Nardella polgármester felszólította a lakosokat, hogy ne vasalják ki minden ruhájukat, csak telepakolva használják a mosógépet, és a fűtési szezonban ne lépjék túl a 19 Celsius-fokos hőmérsékletet az otthonokban és a munkahelyeken – jelentette a La Repubblica napilap szerdán.
Torinóban a közvilágítás erősségét vették vissza, valamint két fokkal megemelték a közhivatalok hűtési hőmérsékletét. Milánóban 26 fokban szabták meg az irodák nyári hőmérsékletét, és Giuseppe Sala polgármester arra kérte a dolgozókat, hogy munkaidő után, távozáskor kapcsolják le a villanyt. Az északi Bellunóban hajnali fél három és öt óra között lekapcsolják a közvilágítást, miközben a déli Bariban megkezdték az utcai lámpák LED-technológiára való átállítását.
Az Il Messaggero napilap több oldalon át közölt tanácsokat a háztartási gépek energiatakarékos használatáról, többek között azt írták, hogy a legjobb, ha gáztűzhely helyett az olaszok indukciós főzőlapot szerelnek fel.

Spanyolország: hűtés 27 fokig, fűtés 19 fokig

Spanyolországban minden közintézmény, például áruházak, mozik, munkahelyek, szállodák, vasútállomások és repülőterek csak 27 fokra hűthetik le és legfeljebb 19 fokra fűthetik fel a levegőt. Ezenkívül az automata rendszerrel rendelkező üzleteknek és vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk ajtóikat. A használaton kívüli irodák, kirakatok, műemlékek világítását 22 óra után le kell kapcsolni. A spanyol kormány takarékossági programja azt is lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a hét több napján otthonról dolgozzanak, és ingyenessé teszik az ingázó vonatokon az utazást, hogy így üzemanyagot lehessen spórolni.

Görögország a hűtésen spórol
Görögországban a hatóságok már nem hűthetik le a helyiségeket 26 fok alá, és az utcai világítást a feltétlenül szükségesre kell csökkenteni. Jelenleg is zajlik egy állami és uniós forrásból finanszírozott program, amelyben a polgárok a régi klímákat, hűtőszekrényeket új, energiatakarékos készülékekre cserélhetik. Emellett egyes széntüzelésű erőműveket újra kell indítani, míg más erőműveket gázüzemű üzemről olajra állítanak át.

Bécs kevésbé lesz csillogó
A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást. 

Vienna,,Austria,-,December,9,,2016:,Karlsplatz,Christmas,Market,In
Fotó: Shutterstock

Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen - közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel. A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.
A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, azaz átlagosan mindennap körülbelül egy órával később – tette hozzá a szóvivő.
A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható. Az Osztrák Energiaügynökség azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.
A hollandok dideregni fognak
Hollandia is drasztikusan visszafogja az ország gázfelhasználását. A holland kormány arra kérte a lakosságot, hogy napközben 19, éjjel pedig legfeljebb 15 fokra állítsák a fűtést. És csak 5 percet zuhanyozzanak.
 

Meg vagyok győződve, hogy sok holland szeretne hozzájárulni az éghajlatváltozás kezeléséhez, és kevésbé függeni az orosz energiától 

– fogalmazott Rob Jetten holland éghajlatügyi miniszter.

Az északi országok rendben vannak
Finnország az elmúlt tíz évben már felére csökkentette gázfogyasztását, az ukrajnai háború óta pedig tovább csökkentette – a kormány szerint nincs szükség azonnali további intézkedésekre. Mindazonáltal a hőszolgáltatókat és az ipart arra kérik, hogy takarékoskodjanak a gázzal és váltsanak más tüzelőanyagokra.
Dániában is elérték már az uniós energiamegtakarítási szintet. 
Svédországban a Svéd Energia Ügynökség átfogó online útmutatóval ösztönzi a háztartásokat az energiával való spórolásra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!