Létrehozva: 2022.10.11.
Módosítva: 2022.10.11.

Durva megszorítások Nyugat-Európában

És még mindig nincs itt a tél.

A megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt tüntettek az emberek tegnap Berlinben. A tiltakozáson csaknem tízezren vettek részt. Volt, aki azt mondta, hogy egy ideje már átjár Lengyelországba vásárolni, mert ott feleannyiba kerül minden, mint Németországban. A tüntetők szerint a kormány elhibázott döntései miatt kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a háztartások és az önkormányzatok.

Újabb tüntetés volt Németországban a megnövekedett élelmiszer- és energiaárak miatt. A demonstrálók Berlinben, a Reichstag épülete előtt gyülekeztek, majd végigvonultak a belvároson. Az egyik tüntető az M1-nek azt mondta: azért vonultak az utcára, mert az emberek egyre jobban elszegényednek, és a helyzet tarthatatlanná vált.

„Katasztrofális, ijesztő, ahogy az árak emelkednek. Egész életünkben dolgoztunk, és most egyre rosszabb, mindent elvesznek tőlünk. Gyerekeink vannak, fenn kell tartani a házunkat, nem tudjuk, mi lesz”

– mondta egy tüntető.

A rendőrség által mintegy 8–10 ezer fősre becsült demonstrációt az ellenzéki AfD szervezte. Bírálták a szövetségi kormányt, amiért szerintük a politikája nem a polgárok érdekeit szolgálja. Azt is hangoztatták: a német érdekek az elsők és nem a gazdasági háború – utalva ezzel az orosz gázt sújtó embargóra.

„Nem adjuk fel az Északi Áramlatot csak azért, mert politikailag nem kívánatos. Sőt, követeljük: javítsák meg, nyissák meg, és tegyék biztonságossá az Északi Áramlat egyet és kettőt” – mondta Tino Chrupalla, az AfD parlamenti frakcióvezetője.

A kedvező árú orosz gázt más, jóval drágább alternatívákkal kell ugyanis helyettesíteni. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy szeptemberben 10 százalékos volt az infláció, ami több mint 70 éves rekordot döntött meg, utoljára 1951-ben volt ilyen mértékű. Ezért újabb tüntetések várhatók Németország-szerte.

Közben a kormány által kijelölt szakértői testület gőzerővel dolgozik a nemrég bejelentett tehermentesítő csomag részletein.

„Alapeleme lesz a gáz árfék, ugyanakkor többen herkulesi feladatnak nevezik ennek a feltételrendszerének a kidolgozását. Valóban, a Verdi, a második legnagyobb szakszervezet vezetője jelentette ki azt, hogy 20 százalékos energiamegtakarítást várnak el a lakosságtól, közben a régi épületekben élőktől gyakorlatilag ezt nem lehet elvárni, ők ezt nem tudják teljesíteni. Ő tett javaslatot arra, hogy egy alapfelhasználást kellene bevezetni és a tavalyi árakat elrendelni”

A háztartások egyre nagyobb része szorulna rá a segítségre. Egy berlini háziasszony például egy ideje már Lengyelországba jár vásárolni. Ő azt mondja, ott szerzi be egyebek mellett a főzéshez a fagyasztott zöldséget, a lisztet, az olajat és a száraztésztát, mert ott feleannyiba kerül, mint Németországban. Úgy fogalmazott: drámai módon romlott az életszínvonal a folyamatosan növekvő élelmiszer- és rezsiárak miatt.

„Sokkal drágább lett az áram is. Nincs gázunk, olajjal fűtünk, de annak is megnőtt az ára. Korábban is mindig nagy gondot fordítottam arra, hogy miképp bánjak a pénzzel, de tudtam menedzselni. Most álmatlan éjszakákat okoz a kialakult helyzet. Állandóan segítséget kell kérnünk” – panaszkodott egy berlini lakos.

A német gazdaságkutatók friss felmérései szerint például a vendéglátásban 87, a szállodaiparban pedig 62 százalékos áremelkedés várható – kérdés, hogy a lakosság meddig tudja tartani a lépést a növekvő árakkal.

Németország több nagyvárosában már lekapcsolták a közvilágítást, és az is felmerült, hogy az adventi időszakban a karácsonyi vásárok díszkivilágítását sem finanszírozzák az önkormányzatok.

A hétvégi, észak-németországi vasúti káoszt okozó szabotázs után hétfőn egy, a Balti-tengeren fekvő dán szigeten volt áramszünet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Bornholm lakosai miért maradtak áram nélkül. Sajtóhírek szerint a víz alatt futó vezetékek sérültek meg. A pánikot az okozta, hogy Bornholm annak a helynek a közelében fekszik, ahol két héttel ezelőtt megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek.

Áram nélkül maradt hétfőn hajnalban egy dán sziget a Balti-tengeren. Bornholmot részben egy svéd transzformátor-állomás látja el árammal, ahonnan víz alatti vezetéken érkezik az energia a szigetre.

Egyelőre ellentmondásos információk jelentek meg az áramkimaradással kapcsolatban. A szolgáltató szerint egy transzformátor hibásodott meg, egyes svéd és dán sajtóorgánumok viszont azt írták, hogy a tenger alatti kábelek hibája miatt volt áramszünet.

A Bornholmot és Svédországot összekötő vezeték már többször meghibásodott. Az idén bekövetkezett meghibásodást egy hajó horgonya okozta.

A pánikot ezúttal az okozta, hogy Bornholm annak a helynek a közelében fekszik, ahol két héttel ezelőtt megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek.

A dán miniszterelnök múlt héten úgy fogalmazott: a Balti-tengeren történtek is azt bizonyítják, hogy vigyáznunk kell Dániára.

 „A világ bizonytalanná vált. Energiaválságok, kibertámadások, a kritikus infrastruktúra elleni támadások. Ellátási biztonságunk nyomás alatt van, és ami a legrosszabb, a háború visszatért Európába”

– fogalmazott akkor Mette Frederiksen.

Az észak-németországi Hannover vasútállomásán szombat délelőtt órákon át szünetelt a vonatközlekedés. A német vasúttársaság közlése szerint többek között Berlin, Észak-Rajna–Vesztfália, Alsó-Szászország, Bréma és Hamburg is érintettek voltak. A leállás a szupergyorsvonatokra is vonatkozott, és egyes nemzetközi járatok sem tudtak menetrend szerint áthaladni az országon. A közlekedési miniszter megerősítette, hogy minden bizonnyal bűncselekmény történt.

„A leállás oka a kábelhálózaton végrehajtott szabotázs volt. A vonatforgalomhoz nélkülözhetetlen kábeleket szándékosan vágták el”

– mondta Volker Wissing német közlekedési miniszter.

Volker Wissing hozzátette: a szombati egyértelműen célzott támadás volt, a német rendőrség nyomoz és próbálja felderíteni az elkövetők kilétét, de egyelőre nincsenek konkrét információik.

 

Az Európai Unió legalább 15 százalékkal csökkentené a gázfogyasztást, Németországnak pedig valószínűleg még ennél is többet kell spórolnia, mivel az orosz–ukrán háborúra válaszul adott-hozott szankciós politika jegyében a régió próbálja elhagyni az orosz gázt.
Így spórolnak a németek
Európa legnagyobb gazdaságának úgy kell drasztikusan csökkentenie a földgáz felhasználását, hogy a kulcsfontosságú ágazatok ne omoljanak össze. 

The,Energy,Relationship,Between,Russia,And,The,European,Union.,Europe
Fotó: Shutterstock

Spórolniuk kell a közintézményeknek, de a háztartásoknak is. A magánháztartások Németország teljes gázfogyasztásának közel harmadát adják, így azok esetében nehéz lesz korlátozó intézkedéseket előírni. Ezért Robert Habeck gazdasági miniszter csak javasolni tudta, hogy rövidebb ideig fürödjenek, hidegebb vízzel, ne fűtsék annyira a lakásokat, valamint esetlegesen az otthoni medencék vizét se melegítsék fel.

A tervek szerint az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban.
A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése, a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben, és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.
A folyosókat, előcsarnokokat vagy műszaki helyiségeket ugyanakkor egyáltalán nem lesz szabad fűteni, hacsak a biztonsági előírások máshogy nem rendelkeznek. Számítások szerint, ha egy fokkal csökkentik a zárt helyiségekben a hőmérsékletet, a gázfogyasztás hat százalékát is megtakaríthatják.

Mint azt korábban megírtuk, a spórolás jegyében úgy döntöttek a németországi Lahn-Dill körzetben, hogy szeptember közepéig elzárják a meleg vizet a járás összes iskolájában és sportegyesületében. A Drezda közelében található, 14 ezer lakosú Dippoldiswaldeban a város szövetkezeti lakásaiban már csak reggel 4 és 8 között, 11 és 13, valamint 17 és 21 óra között van meleg víz. A mosásokat pedig egy órarend alapján kell beosztani a lakóknak egymás között. 
Berlinben azt tervezik, hogy a késő esti óráktól kezdve kikapcsolják a közlekedési lámpákat, valamint csökkentenék a közvilágítások fényét is. A polgármester pedig már azt is felvetette, hogy éjfél után kapcsolják le a helyi látványosságok, például a Brandenburgi kapu kivilágítását.

Éjfél után lekapcsolhatják aBrandenburgi kapu kivilágítását. Fotó: AFP


Köln városa máris bejelentette, hogy a kölni dóm, a történelmi városháza, a Hohenzollern-híd és a Severin-híd világítótesteit a jövőben minden este tizenegy órakor kikapcsolják, ősztől pedig este tíz órakor fogják lekapcsolni az épületek fényeit.
A Köln külvárosában található Rhein Energie Stadion világítása, amely a Bundesliga-csapat, 1. FC Köln otthona, szintén lekapcsolva marad.
Hermann Winkler, a Német Futball Szövetség alelnöke is úgy véli, hogy a nagy fogyasztású reflektorok használata a csőd szélére sodorhatja a kis csapatokat. 

Symbolic photo RheinEnergieStadion
Fotó: AFP

Winkler szerint az lehet a megoldás, ha a szövetség délelőtti vagy kora délutáni időpontokra írja ki a mérkőzések kezdési időpontját, akkor ugyanis még télen is világos van.

Franciaországban bírság vár a pazarlókra
Franciaországban rendeletekkel kötelezik majd a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva ajtóikat az energiatakarékosság érdekében – közölte a francia energiaügyi miniszter.
Agnés Pannier-Runacher elmondta, hogy  két rendeletet fog kiadni: az első a városok méretétől függetlenül általánossá teszi a fényreklámok tilalmát hajnali 1 és 6 óra között, kivéve a repülőtereket és a pályaudvarokat.
A második pedig megtiltja majd, hogy az üzletek ajtaja nyitva legyen, amíg a légkondicionáló és a fűtés működik. A kormány azt tervezi, hogy ezt a tilalmat kiterjeszti az egész országra és akár 750 eurós bírságra is számíthat, aki nem tartja be a rendelkezést.
Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy hatalmas botrányt okozott, amikor Emmanuel Macronról nyilvánosságra kerültek olyan fényképek, amint szabadsága alatt a Francia Riviérán egy jet skivel száguldozik a tengerben.

Olaszország 7 százalékos csökkentést vállalt

Olaszország is csatlakozott az Európai Unió tagállamai közötti megállapodáshoz, melynek értelmében egyelőre önkéntes alapon, 2022 augusztusától 2023 márciusáig 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást az utóbbi öt év átlagához képest.

Olaszország hétszázalékos csökkentést vállalt. Ennek jegyében a közhivatalokat csak 25 fokra engedik lehűteni, a fűtési hőmérsékletet pedig 20-ról 19 fokra csökkentik . A fűtési időszak két héttel történő lerövidítését is fontolgatják. Az iparban egyelőre nem terveznek gázfogyasztási korlátozást.
 

Hands-Free Automatic door on Restaurant, Queens, New York
Bírság jár a klimatizált üzlet  nyitva maradt ajtaja miatt. Fotó: Getty Images

Firenzében 25 eurótól 500 euróig (10 ezer – 200 ezer forint) terjedő pénzbüntetést szabnak ki azokra a klimatizált kereskedelmi egységekre, amelyek nyitva tartják ajtajaikat. Dario Nardella polgármester felszólította a lakosokat, hogy ne vasalják ki minden ruhájukat, csak telepakolva használják a mosógépet, és a fűtési szezonban ne lépjék túl a 19 Celsius-fokos hőmérsékletet az otthonokban és a munkahelyeken – jelentette a La Repubblica napilap szerdán.
Torinóban a közvilágítás erősségét vették vissza, valamint két fokkal megemelték a közhivatalok hűtési hőmérsékletét. Milánóban 26 fokban szabták meg az irodák nyári hőmérsékletét, és Giuseppe Sala polgármester arra kérte a dolgozókat, hogy munkaidő után, távozáskor kapcsolják le a villanyt. Az északi Bellunóban hajnali fél három és öt óra között lekapcsolják a közvilágítást, miközben a déli Bariban megkezdték az utcai lámpák LED-technológiára való átállítását.
Az Il Messaggero napilap több oldalon át közölt tanácsokat a háztartási gépek energiatakarékos használatáról, többek között azt írták, hogy a legjobb, ha gáztűzhely helyett az olaszok indukciós főzőlapot szerelnek fel.

Spanyolország: hűtés 27 fokig, fűtés 19 fokig

Spanyolországban minden közintézmény, például áruházak, mozik, munkahelyek, szállodák, vasútállomások és repülőterek csak 27 fokra hűthetik le és legfeljebb 19 fokra fűthetik fel a levegőt. Ezenkívül az automata rendszerrel rendelkező üzleteknek és vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk ajtóikat. A használaton kívüli irodák, kirakatok, műemlékek világítását 22 óra után le kell kapcsolni. A spanyol kormány takarékossági programja azt is lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a hét több napján otthonról dolgozzanak, és ingyenessé teszik az ingázó vonatokon az utazást, hogy így üzemanyagot lehessen spórolni.

Görögország a hűtésen spórol
Görögországban a hatóságok már nem hűthetik le a helyiségeket 26 fok alá, és az utcai világítást a feltétlenül szükségesre kell csökkenteni. Jelenleg is zajlik egy állami és uniós forrásból finanszírozott program, amelyben a polgárok a régi klímákat, hűtőszekrényeket új, energiatakarékos készülékekre cserélhetik. Emellett egyes széntüzelésű erőműveket újra kell indítani, míg más erőműveket gázüzemű üzemről olajra állítanak át.

Bécs kevésbé lesz csillogó
A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást. 

Vienna,,Austria,-,December,9,,2016:,Karlsplatz,Christmas,Market,In
Fotó: Shutterstock

Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen - közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel. A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.
A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, azaz átlagosan mindennap körülbelül egy órával később – tette hozzá a szóvivő.
A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható. Az Osztrák Energiaügynökség azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.
A hollandok dideregni fognak
Hollandia is drasztikusan visszafogja az ország gázfelhasználását. A holland kormány arra kérte a lakosságot, hogy napközben 19, éjjel pedig legfeljebb 15 fokra állítsák a fűtést. És csak 5 percet zuhanyozzanak.
 

Meg vagyok győződve, hogy sok holland szeretne hozzájárulni az éghajlatváltozás kezeléséhez, és kevésbé függeni az orosz energiától 

– fogalmazott Rob Jetten holland éghajlatügyi miniszter.

Az északi országok rendben vannak
Finnország az elmúlt tíz évben már felére csökkentette gázfogyasztását, az ukrajnai háború óta pedig tovább csökkentette – a kormány szerint nincs szükség azonnali további intézkedésekre. Mindazonáltal a hőszolgáltatókat és az ipart arra kérik, hogy takarékoskodjanak a gázzal és váltsanak más tüzelőanyagokra.
Dániában is elérték már az uniós energiamegtakarítási szintet. 
Svédországban a Svéd Energia Ügynökség átfogó online útmutatóval ösztönzi a háztartásokat az energiával való spórolásra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra sztárja meglepő titkot árult el a férjéről - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat