Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.08.23.
Módosítva: 2022.08.23.

Donald Trump drámai szavai: küszöbön a Nagy Depresszió

A volt amerikai elnök szerint összeomlóban az ország gazdasága, és a recesszónál rosszabb dolog vár Amerikára.

Szerző Ripost

A közelgő választások megnyerését nevezte a konzervatív erők legfontosabb feladatának Donald Trump volt amerikai elnök az egyesült államokbeli Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciáján (CPAC) tartott beszédében. Az ország Trump szerint a demokraták két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta hanyatlásnak indult, csupán a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól, és ahhoz, hogy ezt megtegyék, a politikának vissza kell nyernie a társadalom bizalmát. Azt is hangoztatta, hogy elejét kell venni a további adóemeléseknek, a szárnyaló inflációnak, mert a gazdaság "összeomlóban van", és lépéseket kell tenni az energiaárak mérséklése érdekében. A volt amerikai elnök egy korábbi, arizonai kampányrendezvényen úgy fogalmazott: a reálbérek összeomlanak, pusztító válság küszöbén állunk, és ezt stagflációnak hívják. 

CPAC Texas 2022 Day 3
Fotó: LEV RADIN

"Rendbe kell tennünk ezt az ügyet, meg kell indítanunk ezt az országot, különben komoly problémánk lesz. Nem recesszió. A recesszió szép szó. Sokkal nagyobb problémánk lesz, mint a recesszió. Depressziónk lesz - fogalmazott Trump, utalva az angolban Nagy Depressziónak (Great Depression) nevezett  1929-1932-es gazdasági világválságra. Emlékeztetett: két éve 1,87 dollár volt gallononként a benzin ára, most öt, hat, hét, sőt néhol nyolc és 9 dollár gallononként. Trump arizonai kampánybeszédében Joe Biden elnök gazdaságpolitikáját bírálva közölte, Biden az elmúlt 47 év legmagasabb  inflációját okozta 9,1 százalékkal, de a tényleges szám ennél sokkal-sokkal magasabb – mondta Trump. A CPAC-on felszólalva Trump megismételte azt az álláspontját, hogy az amerikai rendszert "fokozatosan tönkreteszik", az előző elnökség alatt elért eredményeket visszájukra fordítják. Ezért szerinte a "radikális baloldalt a feledésbe kell taszítani". Beszédében Trump kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, különös tekintettel a kábítószer-kereskedőkre. Kijelentette, hogy kormányzata idején az amerikai határ a legbiztonságosabbá vált történelme során, most viszont már "a világ legrosszabbja". "Meg kell állítani az inváziót déli határunkon" - hangoztatta -, az illegálisan érkezőket vissza kell küldeni vagy börtönbe juttatni, a visszaesőket pedig példátlanul szigorú büntetésekkel kell sújtani."
    Reformokra szólított az amerikai választási rendszerben, és új szabályokat sürgetett korrupció ellen, mert "a jelenlegi rendszer beteg", és úgy vélte, a jelenlegi vezetés a médiában cenzúrát alkalmaz. Fontosnak mondta, hogy megvédjék a szülők jogait, és álláspontja szerint az oktatást is meg kell tisztítani, a gyermekeket meg kell védeni a gender-ideológia terjedésétől.
  Leszögezte, hogy a külpolitikában is vissza kell térni az "Amerika az első" jelszóhoz, mert az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét, és csökkenteni kell az ország függőségét másoktól. Trump bírálta, hogy a nemzetközi erők kivonultak Afganisztánból, és azt is Biden szemére vetette, hogy hagyták Oroszország háborúját folytatódni Ukrajnában. Bírálta Nancy Pelosi demokrata házelnök minapi tajvani látogatását, és megismételte a mostani konferencia azon jelszavát, hogy a közelgő választásokon Pelosit le kell váltani  posztjáról, és a kongresszusnak republikánus többségűvé kell válnia.

Világfigyelem kísérte Orbán Viktor dallasi beszédét - A világ "baráti és Orbán Viktorral ellenséges" része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi, a CPAC-konferencián mondott beszédére - értékelt a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

Hungarian Prime Minister Viktor Orbán Speaks At CPAC In Dallas, Texas.
Fotó: ZACH D ROBERTS

Mráz Ágoston Sámuel összegzése szerint a magyar kormányfő beszédének egyik fontos üzenete, hogy sikeres konzervatív politika érdekében a jobboldali politikusok ne a liberálisok elvárásaihoz igazodjanak.Ugyancsak a dallasi beszéd fő üzenetének nevezte, hogy az amerikai konzervatívok és a nemzetben, családban hívő magyar, valamint európai konzervatívok egyesítsék erejüket a "liberális hegemónia" legyőzése érdekében. Mráz Ágoston Sámuel elmondta: Orbán Viktor beszédében a migrációt, családpolitikát és a genderideológia elleni küzdelmet, valamint a közbiztonságot és az adópolitikát emelte ki, ezek a témák a választásokon a többség megnyerésére pályázó amerikai konzervatívoknak, a republikánusoknak is tanulságosak lehetnek. A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök dallasi szavait a "párhuzamok keresése" és az "egyensúly fenntartása" jellemezte A stabilitás és az újraválasztási sikerek sorozata bizonyítja azt, hogy Orbán Viktor sikeres és a társadalom többsége által támogatott politikát folytat - mondta, azt is jelezve, hogy csupán egy felelős politikus, egy államférfi képes arra, hogy "a pőre érdekek mellett az értékeket is képviselje". "Bizonyos értelemben egy nemzetnek érdeke lehet bizonyos értékek védelme" - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel. Kijelentette, a migráció elleni küzdelem és a családok védelme Magyarországon "nemzeti érdek és nemzeti érték", az amerikai konzervatívok pedig erről hasonlóan gondolkodnak.  Arról, hogy Orbán Viktort amerikai látogatása alatt Donald Trump volt amerikai elnök a saját birtokán fogadta, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: a két politikus közötti, az eszmei és politikai gondolkodás síkján lévő szövetség a gyakorlatban is megvalósulni látszik, a találkozó ennek a jelképe volt. Úgy értékelt: ha Donald Trump ismét indul az amerikai elnöki székért, akkor a két politikus közötti kapcsolat "nemcsak egy történelmi értékű barátság, hanem a jövő szövetsége lehet".


 Az amerikaiak többsége szerint recesszióban a gazdaság - Az amerikaiak többsége úgy véli, hogy az ország jelenleg a recesszió közepén van – derült ki az Economist/YouGov közvélemény-kutatásából. A közzétett adatok szerint  az amerikaiak 61%-a gondolja úgy, hogy az ország recesszióban van.  A demokrata válaszadók közel fele, míg a republikánusok túlnyomó többsége, 82%- szerint is ez a helyzet. „Nem lehet eltitkolni a tényeket az amerikai emberek elől. Recesszióban vagyunk, két egymást követő negyedévben csökkent a gazdasági növekedés, ami a recesszió hagyományos definíciója” - mondta EJ Antoni, a The Heritage Foundation kutató munkatársa és közgazdásza a Daily Caller News Foundationnek. A munkaügyi statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint  az infláció júniusban elérte a 9%-ot, drámai mértékben megemelkedett az élelmiszerek, a gáz és az energia ára. „Az átlagos amerikai 3400 dollár bevételtől esett el az infláció rejtett adója miatt, és ha egy kétkeresős háztartást veszünk, akkor egy átlagos család 6800 dollárt veszít” – közölte Antoni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) hétfőn közölte, hogy befogadta a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó indítványt, ám ha „nyilvánosságra hozná a házkutatásról eskü alatt tett FBI nyilatkozatot, akkor azzal útmutatást adna egy jelenleg is zajló kormányzati nyomozást, és annak irányait illetően", ami valószínűleg komolyan befolyásolná a jövőbeni nyomozati lépéseket.

Hétfőn Donald Trump volt amerikai elnök a floridai házkutatás óta első alkalommal adott interjút, amelyben felajánlotta maga és képviselői segítségét az Igazságügyi Minisztériumnak a Mar-o-Lago-i birtokán tartott FBI-házkutatás nyomán kialakult felháborodás közepette.

Donald Trump a Fox News Digital adásának úgy fogalmazott, hogy az országban hűteni kell a kedélyeket, mert a helyzet nagyon veszélyes pontra jutott. „Rengeteg harag gyülemlett fel, amit korábban soha nem láttam még" - fogalmazott, kifejtve, hogy szerinte évek óta tart az átverés, a boszorkányüldözés, és ezek tetejébe jött a mostani ügy. „Ha bármi van, amit tehetünk, akkor én és embereim természetesen hajlandók vagyunk megtenni" - jelentette ki.

A képviselőház jogalkotási bizottságának republikánus tagjai az elszámoltathatóság és átláthatóság igényére hivatkozva szintén hétfőn azt kérték a Fehér Háztól, a Szövetségi Nyomozó Irodától és az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy őrizzenek meg a házkutatáshoz kapcsolódó minden kommunikációt és üzenetváltást.

Donald Trump floridai otthonában múlt hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei bejelentés nélküli házkutatást tartottak, amelynek során, a közlés szerint, minősített iratokat foglaltak le. Donald Trump tagadja, hogy elnökségi időszakából származó minősített dokumentumokat tartott volna magánál, azt állítja, hogy még hivatali ideje idején az iratokat feloldotta a minősítés alól.

A vádesküdtszék szerdán zárt ajtók mögött hallgatta meg Rudy Giulianit, Donald Trump volt amerikai elnök egykori ügyvédjét, New York volt polgármesterét a 2020-as választások utáni eseményeket vizsgáló eljárásban.

Rudy Giuliani szerda reggel érkezett az Atlantában, Georgia állam fővárosában működő 23 tagú testület ülésére, és helyi idő szerint délután 3 órakor távozott a bíróság épületéből a zárt ajtók mögött zajló meghallgatás végén.

Ügyvédje újságírók előtt közölte, hogy tartják magukat a szabályhoz, hogy a vádesküdtszék ülésén elhangzottak titok tárgyát képezik. Bob Costello annyit mondott, hogy a meghallgatás „kétségtelenül jól ment”, mindenki nagyon szakszerű és udvarias volt.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint Rudy Giulianival a testület közölte, hogy a „nyomozás alanyaként tekint rá”.

Ugyanez a testület beidézte Graham Lindsey republikánus szenátort is, Donald Trump közeli szövetségesét, akit szintén meg akar hallgatni a 2020 novemberében történtekről. Lindsey mentességére hivatkozva visszautasította az idézést, amit a múlt héten elutasított a bíróság, és kötelezte a vallomástételre.

Az Atlantában ülésező vádesküdtszék egy kerületi ügyész, Fani Willis kezdeményezésére alakult, és azt vizsgálja, hogy történt-e törvénysértés Georgia államban a 2020. novemberi elnökválasztás után, amikor Donald Trump a választás szoros eredményének megváltoztatását próbálta elérni Georgia államban.

A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja – döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.

A floridai West Palm Beach bíróságán azután tartottak meghallgatást, hogy több amerikai médium is az FBI által tartott házkutatáson készült fontos dokumentum nyilvánosságát követelte. Ebből kiderülne, hogy pontosan mit kerestek a nyomozók a volt elnök ingatlanában. Többek között a Fox News csatorna egyik műsorvezetője, Will Cain is arról beszélt az egyik műsorban, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják, miért kutatták át az ügynökök Trump otthonát. Cain úgy fogalmazott, az FBI a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden legvalószínűbb politikai ellenfelének a házát kutatták át. Az Igazságügyi Minisztérium magas rangú nemzetbiztonsági jogásza ugyanakkor a dokumentum zárt minősítésének fenntartása mellett foglalt állást. 

Bruce Reinhart bíró a két fél érveit meghallgatva csütörtökön közölte: már nincs meggyőződve arról, hogy a teljes dokumentumot el kell zárni a nyilvánosság elől. Azt is közölte, hogy bizonyos részek kitakarása mellett a nyilvánosság megismerheti Donald Trump floridai ingatlanában tartott házkutatáson készült eskü alatt tett nyilatkozatot.

A Palm Beach-i szövetségi körzeti bíró ugyanakkor lehetőséget adott az Igazságügyi Minisztérium jogi képviselőinek arra, hogy javaslatot tegyenek, mely részek kitakarása mellett tudnának eleget tenni a nyilvánosságra hozatalról szóló döntésnek. A bíró erre egy hetet adott a kormányzati szervnek.

Bruce Reinhart volt egyébként az a bíró, aki augusztus 5-én kiadta a házkutatásról szóló végzést, aminek birtokában két nappal később az FBI nyomozói megjelentek a Palm Beach-i ingatlannál.

A házkutatás során a hírek szerint mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le. Az iratok egy részének titkosságát egy hete már feloldotta a washingtoni igazságügyi tárca, amiből az derült ki, hogy hatóság a Donald Trumpnál talált iratok egy részét titkos és szigorúan titkos minősítésűnek tartja. Donald Trump vitatja a dokumentumok minősítését, ahogy mondta, azt - még hivatali ideje alatt – feloldotta.

Az egykori amerikai elnök házának átkutatása felborzolta az amerikai kedélyeket. A Rasmussen Reports felmérése szerint az amerikai szavazók 44 százaléka kevésbé bízik az FBI-ban. A YouGov közvélemény-kutatása pedig arra mutatott rá, hogy a házkutatás után nőtt a szavazáshoz iránti lelkesedés a republikánusok körében a novemberi félidős választásokat tekintve.

Mindeközben Trump egyik tanácsadója, Roger Stone éles véleményt fogalmazott meg már korábban is az FBI-ról. Szerinte az FBI berkein belül kialakult egy politizált csoport, amely arra használja a szervet, hogy az Joe Biden demokrata elnök személyes Gestapójaként szolgáljon. Szintén a Rasmussen Reports szerint most már 53 százalék azok aránya, akik egyetértenek Stone kijelentésével – ez az arány tavaly decemberben még csak 46 százalékon állt.

 

POLITIK

Orbán Viktor dallasi szavai nagy sikert arattak Amerikában

Egyértelműen nagy sikert aratott.

POLITIK

Orbán Viktor dallasi szavai nagy sikert arattak Amerikában

Egyértelműen nagy sikert aratott.

 

 


   



 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

A CIA vezetője szerint Ukrajna idén elveszítheti a háborút

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot