Létrehozva: 2022.08.18.
Módosítva: 2022.08.18.

6,5%! Csúcson a magyar gazdaság

Az elemzőket is meglepte a friss adat.

Meglepte az elemzőket a magyar gazdaság. Hat és fél százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Ez jobb, mint amit a szakértők vártak. És sokkal jobb, mint az uniós átlag. Segítette a növekedést, hogy többet költöttek a magyar családok utazásra, étkezésre, kikapcsolódásra és egyéb szolgáltatásokra, mint tavaly. A mezőgazdaság viszont már a mögöttünk látott három hónapban is fékezte a gazdaságot. A jövőt a háború miatt nehéz megjósolni. A kormány szerint az a legfontosabb, hogy a válságban is megmaradjanak a munkahelyek.

Egy percet sem pihennek a felszolgálók Eger egyik legnépszerűbb éttermében, ahol hónapok óta szinte mindennap telt ház van. Ugyanis a belföldi turisták mellett újra jönnek a külföldiek is.

Barabás Albert ügyvezető arról beszélt a Híradónak, hogy

a vendégek nemcsak többet fogyasztanak, hanem drágább fogásokat is választanak, így többet is költenek.

Naponta 20 tonna fagyasztott túrógombóc, nudli és derelye készül Gávavencsellőn a legmodernebb technológiával. Simon Tamás ügyvezető az M1 Híradónak azt mondta: hamarosan bővítik a gyárat, ugyanis Európa nagyáruházai után a távol-keleti piacokon is meg szeretnének jelenni.

Folyamatosan fejlődnek, 2015 óta az ötszörösére növelték a termelést.

„Egy speciális termékkört szeretnénk előállítani, gluténmentes termékeket szeretnénk gyártani, ugyanis az exportpiaci fejlesztéseink azt igazolják vissza, hogy ezekre a termékekre nagyon nagy szükség van az exportpiacon” – mondta Simon Tamás, a Frigo Hasso Kft. ügyvezetője.

Szakértők szerint a Covid után a hazai ipar, illetve a szolgáltatói szektor is talpra állt, és az elhúzódó háború, valamint az energiaválság ellenére is növekedtek a bevételeik. Ez pedig a legfrissebb GDP-adatokon is látszik.

 A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére is növelte teljesítményét

6,5 százalékkal bővült a második negyedévben a hazai GDP, és a magyar gazdaság növekedéséből az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat kivette a részét – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán. Hangsúlyozta: jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikációs szektor is.

„A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka: a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliség rekordalacsony, a 3 százalékot közelíti. Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot” – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

EU-s viszonylatban is előkelőnek számít a 6,5 százalékos bővülés, ugyanis az eddig ismert adatok alapján Magyarországot csak Szlovénia és Portugália előzte meg. Ráadásul sok tagállamban – például Németországban, Belgiumban és Csehországban – annyira lelassult a gazdasági növekedés, hogy a 4 százalékos uniós átlagot sem érte el.

A baloldallal se gazdasági növekedés, se rezsicsökkentés nem lenne, hanem újra a megszorítások és a tömeges munkanélküliség korszaka térne vissza

– így reagált a Fidesz a friss GDP-adatokra.

Azt írták: a 6,5 százalékos növekedés a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a nemzeti kormány intézkedéseinek is köszönhető.

Hozzátették: sajnálatos, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal most sem a magyar emberek oldalára állt és következetesen támadja a magyar embereket segítő intézkedéseket.

Markánsan fölötte maradni hosszú-hosszú időn keresztül az EU-s átlagnak

Jó szerkezetű a magyar gazdaság, amit az is mutat, hogy a legtöbb ágazat az előző negyedévben is növekedett – erről Isépy Tamás beszélt az M1 Híradónak. A Századvég makrogazdasági üzletágvezetője elmondta: ez pedig azért fontos, mert a kormány célja, hogy a hazai növekedés 2 százalékponttal az EU-s átlag felett legyen.

A második negyedévben a várnál jobban alakult az euróövezeti gazdasági növekedés, számolt be az előzetes adatok alapján az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. 

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal bővült a 2022 júniusáig tartó három hónapban, az első negyedévi 0,5 százalékos növekedést követően.

Mindez az elmúlt három negyedév legerősebb teljesítménye az euróövezetben, elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazításának, valamint a nyári turisztikai szezonnak köszönhetően.

Mindezek ellenére azonban egyes országok második negyedéves eredményeiből már kiolvasható a küszöbön álló recesszió: Németország gazdasága csak 1,4 százalékkal bővülve még mindig nem éri el a koronavírus-járvány előtti szintet, míg Nagy-Britannia 0,1 százalékos visszaesést produkált.

Európa két legnagyobb gazdaságának megtorpanása mellett több ország is csökkenést szenvedett el, köztük Portugália (-0,2 százalék), Litvánia (-0,4 százalék) és Lettország (-1,4 százalék).

Ezzel szemben Magyarország második negyedéves teljesítménye – az előző, 8,2 százalékos növekedés után – 6,5 százalékkal bővül – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kiemelte, a magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére is képes volt növelni teljesítményét, mindezek mellett pedig az Európai Uniós rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik.

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy ezzel az eredménnyel hazánk többek között Franciaországot és Olaszországot is megelőzte.

2022 első fél évében a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Jelenleg a hazai GDP mintegy 7,2 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet.

Varga Mihály elmondta: a gazdaság kedvező számainak alakulásához az aszály sújtotta mezőgazdaság kivételével valamennyi szektor tevékenyen járult hozzá. Jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció.

Gazdasági elemzők szerint az ország éves növekedése ilyen erős két negyedév után szinte kizárható, hogy 5 százalék alá essen. A Magyarország számára jósolt ötszázalékos növekedés jóval fölötte van az Európai Uniónak becsült 2,7 százalékhoz képest.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

A baloldal intézetei össze-vissza mérnek

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein