Létrehozva: 2022.06.26.
Módosítva: 2022.06.26.

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

Ezt közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon.

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál - közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, az idén több mint duplájára emelkedett azok száma, akik engedély nélkül próbáltak bejutni Magyarországon keresztül az Európai Unió területére.

Kiemelte, a biztonság alapvető nemzeti érdek, és ennek a biztonságnak garanciája a magyar honvédség, amelyre mindig, minden körülmények között számíthatnak a magyar emberek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, a kormány álláspontja egyértelmű: a migrációs problémákat a kiindulópontjukon kell kezelni, ezért a Magyar Honvédség a következő években is fenntartja NATO-vállalásait a missziós részvételekben.

Idén már annyi illegális migráns próbált Magyarországra jönni, mint Székesfehérvár lakossága - írja feltöltött videójához a Magyarország Kormánya Facebook-oldal.

Rétvári Bence videóüzenetében közölte: ez azt jelenti, hogy az idén már csaknem két és félszer annyian próbálták meg illegálisan átlépni a magyar határt, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A százezres szám több mint Székesfehérvár teljes lakossága - érzékeltette a helyzetet.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel együtt megugrott az embercsempészek száma is: a magyar rendőrök idén 750 embercsempészt fogtak el, miközben az elmúlt év hasonló időszakában csupán 400-at. Mindez azt jelenti - folytatta -, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határon. Eközben még messze van az ősz, amikorra begyűrűzik az afrikai országokba és máshova az ukrán-orosz háború hatása, ami még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát - vélekedett.

Itt az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével és végre érdemben segítse azokat az országokat, amelyek Európa külső határát védik - figyelmeztetett az államtitkár.

Az várható, hogy egyre több illegális bevándorló fog megjelenni és a forró nyár után forró ősz lesz a magyar déli határon - mondta Rétvári Bence.

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak illegálisan átlépni a magyar déli határon – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes a belügyminisztérium államtitkára.

Tavaly ebben az időszakban jóval kevesebben, 43 ezren próbáltak meg átjutni a magyar határon illegálisan. Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan – folytatta a Facebook-oldalára feltett videóban Rétvári. Idén csaknem 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben tavaly ezen időszakban még 400-at sem. Jól látható tehát, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országba és máshova az ukrán–orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, de újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó hozzátette: a migránsok mind agresszívabban próbálnak hazánk területére bejutni. Összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá a magyar rendőrökre és katonákra, és gyakorta megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Közölte, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet. Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várt dolog jön az időjárásban

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja